Validarea sumei de verificare MD5 a unui fișier

Când descărcați un fișier mare, cum ar fi o distribuție Linux sub forma unui ISO, ar trebui să îl validați pentru a vă asigura că fișierul descărcat corect - fără erori sau modificări neautorizate.

Dezvoltatorii de fișiere mari, precum ISO-urile, rulează acele imagini finalizate printr-un program pentru a genera un fișier criptat MD5. Această metodă oferă o sumă de verificare unică, care este o amprentă a fișierului.

Descărcați ISO și apoi rulați un instrument care creează o sumă de verificare MD5 împotriva acelui fișier. Suma de control care revine ar trebui să se potrivească cu cea de pe site-ul dezvoltatorului de software.


Descărcarea unui fișier cu suma de verificare MD5

Pentru a demonstra cum să validați suma de verificare a unui fișier, veți avea nevoie de un fișier care are deja o sumă de verificare MD5 disponibilă pentru a fi comparată.

Majoritatea distribuțiilor Linux furnizează fie o sumă de verificare SHA, fie MD5 pentru imaginile lor ISO. O distribuție care folosește metoda MD5 checksum pentru validarea unui fișier este Bodhi Linux.

Descărcați o versiune live a Bodhi Linux de pe http://www.bodhilinux.com/.

Pagina legată oferă trei versiuni:

  • Standard
  • Lansarea AppPack
  • Eliberarea moștenită

Descărcați două fișiere: Bodhi Linux ISO, disponibil la linkul de descărcare și fișierul MD5. Veți compara suma de verificare pe care o vedeți în fișierul MD5 cu suma de verificare pe care o veți obține într-o sesiune de shell.

  1. Descărcați ISO-ul în sine făcând clic pe linkul Descărcare chiar sub secțiunea Standard Release.

  2. Clic MD5 pentru a descărca fișierul MD5 checksum pe computer. 

  3. Deschideți fișierul MD5 într-un editor de text. Conținutul arată cam așa:

    ba411cafee2f0f702572369da0b765e2  bodhi-4.1.0-64.iso


Verificați suma de verificare MD5 utilizând Windows

Pentru a verifica suma de control MD5:

  1. Deschideți linia de comandă.

  2. Deschideți folderul de descărcări tastând cd Descărcări. Dacă ați salvat fișierele într-o altă locație, mergeți acolo.

  3. Tip certutil -hashfile urmat de numele fișierului și apoi MD5.

  4. Verificați dacă valoarea returnată se potrivește cu valoarea fișierului MD5 pe care l-ați descărcat de pe site-ul web Bodhi (și pe care l-ați deschis în Notepad).

  5. Dacă valorile nu se potrivesc, fișierul nu este valid și ar trebui să-l descărcați din nou.


Verificați suma de verificare MD5 utilizând Linux

Pentru a verifica suma de control MD5 utilizând Linux, urmați aceste instrucțiuni:

  1. Deschideți o sesiune de shell, apoi vizitați directorul de unde ați descărcat fișierele.

  2. Introduce md5sum urmat de numele fișierului.

  3. Valoarea afișată de comanda md5sum ar trebui să se potrivească cu valoarea din fișierul MD5.

Considerații

Metoda md5sum de verificare a validității unui fișier funcționează numai atât timp cât site-ul de pe care descărcați software-ul este sigur. Funcționează bine atunci când sunt disponibile o mulțime de oglinzi, deoarece puteți reveni oricând la site-ul principal.

Cu toate acestea, dacă cineva piratează site-ul principal și intrușii schimbă suma de verificare de pe site, probabil că descărcați ceva ce nu doriți să utilizați.

Dacă suma de verificare a fișierului nu se potrivește cu valoarea din fișierul de descărcare suplimentar, știți că fișierul a fost corupt într-un fel. Încercați să o descărcați din nou. Dacă mai multe încercări eșuează, anunțați proprietarul fișierului sau administratorul site-ului care îl servește.