Utilizarea panoului de preferințe de securitate Mac

Panoul de preferințe de securitate vă permite să controlați nivelul de securitate al conturilor de utilizator de pe Mac. În plus, panoul de preferințe de securitate este locul în care configurați firewall-ul Mac, precum și activați sau dezactivați criptarea datelor pentru contul dvs. de utilizator.

Iată cum puteți utiliza panoul Securitate și confidențialitate pentru a vă păstra computerul în siguranță.

Instrucțiunile din acest articol se aplică pentru Mac OS X Mountain Lion (10.8) și versiuni ulterioare. Unele opțiuni vor diferi în funcție de modelul de Mac pe care îl utilizați.


Cum se modifică preferințele de securitate pe un Mac

Panoul Securitate și confidențialitate are patru zone, fiecare dintre ele controlând un aspect diferit al securității Mac. Urmați acești pași pentru a accesa și modifica fiecare dintre ele.

  1. Deschis System Preferences selectându-l din Meniul Apple sau făcând clic pe pictograma sa din Dock.

  2. Clic Securitate și confidențialitate.

  3. selectaţi general pentru a începe configurarea setărilor de securitate ale computerului Mac.

  4. Apasă pe bloca pictogramă din colțul din stânga jos al panoului de preferințe de securitate.

  5. Introduceți parola de administrator când apare solicitarea.

  6. Platforma Solicitați o parolă opțiunea necesită ca dvs. (sau oricine încearcă să vă utilizeze computerul Mac) să furnizați parola pentru contul curent pentru a ieși din repaus sau a unui economizor de ecran activ. Faceți clic pe casetă pentru a activa opțiunea.

    Utilizați meniul pentru a selecta intervalul înainte de care macOS va solicita parola. Alegerile dvs. sunt: ​​imediat, cinci secunde, un minut, cinci minute, 15 minute, o oră, patru ore și opt ore.

  7. Următoarele elemente pot sau nu să apară pe computerul dvs. Mac:

    • Dezactivați autentificarea automată: Această opțiune impune utilizatorilor să își autentifice identitatea cu parola lor de fiecare dată când se conectează.
    • Solicitați o parolă pentru a debloca fiecare panou Preferințe sistem: Cu această opțiune selectată, utilizatorii trebuie să furnizeze ID-ul contului și parola oricând încearcă să modifice orice preferință de sistem sigură. În mod normal, prima autentificare deblochează toate preferințele de sistem securizate.
  8. Este posibil să aveți și opțiunea de a afișați un mesaj când ecranul este blocat făcând clic pe caseta de lângă acea opțiune. Apasă pe Setați mesajul de blocare pentru a crea un mesaj.

  9. Mac-urile fabricate la mijlocul anului 2013 și care rulează ulterior cel puțin macOS Sierra (10.12) au, de asemenea, o opțiune de a sări complet parola atunci când vă treziți computerul. Puteți utiliza un Apple Watch, cu condiția să fie deblocat pe încheietura mâinii. Faceți clic pe caseta de lângă Folosiți Apple Watch pentru a debloca aplicații și Mac pentru a activa această funcție.

    Această caracteristică este compatibilă cu Apple Watch Seria 1 și 2 pentru Mac-urile care rulează Sierra și Seria 3 și versiuni ulterioare pentru High Sierra (10.13) și versiunile ulterioare.

  10. Ultimele două opțiuni de pe ecranul principal al filei Generale au legătură cu aplicațiile pe care le puteți descărca. Cele două opțiuni sunt App Store App Store și dezvoltatorii identificați. Prima alegere este mai sigură, deoarece vă permite doar să instalați aplicații pe care Apple le-a certificat pentru a fi compatibile.

  11. Apasă pe Avansat pentru a accesa mai multe opțiuni.

    Setările de sub butonul Avansat sunt aceleași în fiecare filă a preferințelor de securitate și confidențialitate.

  12. Prima setare din fereastra următoare este Deconectați-vă după xx minute de inactivitate. Această opțiune vă permite să selectați o perioadă setată de timp de repaus, după care contul curent conectat se va deconecta automat.

  13. De asemenea, puteți pune un cec în caseta de lângă Solicitați o parolă de administrator pentru a accesa preferințele la nivel de sistem să fac exact asta. Această setare este similară cu cea care solicită acreditări pentru a accesa panourile de preferințe.


Cum se utilizează setările FileVault

Următoarea filă controlează FileVault. Această caracteristică utilizează o schemă de criptare pe 128 de biți (AES-128) pentru a vă proteja datele utilizatorului de ochii curioși. Criptarea folderului de acasă face aproape imposibil accesul oricăror date de utilizator de pe computerul Mac, fără numele contului și parola.

FileVault poate fi foarte util pentru cei cu Mac-uri portabile care sunt îngrijorați de pierderi sau furturi. Când FileVault este activat, folderul dvs. de acasă devine o imagine de disc criptată care se montează numai pentru acces după ce vă conectați. Când vă deconectați, închideți sau dormiți, imaginea folderului de acasă nu mai este disponibilă.

  1. Apasă pe FileVault pentru a accesa setările sale.

  2. FireVault poate fi activat în mod implicit. Dacă nu este, faceți clic pe Porniți FileVault pentru a porni procesul de criptare.

  3. Va apărea o fereastră care vă permite să personalizați modul în care accesați hard diskul. Cele două opțiuni sunt:

    • Permiteți contului meu iCloud să-mi deblocheze discul: Această opțiune vă permite să utilizați ID-ul și parola Apple.
    • Creați o cheie de recuperare și nu utilizați contul meu iCloud: Alegeți această setare pentru mai multă securitate. Datele dvs. vor sta în spatele unei chei independente, unice, care nu este legată de ID-ul dvs. Apple. Este o opțiune mai bună dacă sunteți îngrijorat de securitatea acreditării iCloud.

  4. Faceți selecția și faceți clic A continua.

  5. FileVault va începe să vă cripteze discul. Dacă ați ales să creați o cheie de recuperare, aceasta va apărea într-o fereastră. Notați-l, apoi faceți clic pe A continua.

    Păstrați cheia de recuperare într-un loc sigur.

  6. FileVault va finaliza criptarea discului.

    În funcție de modelul computerului și de versiunea de macOS pe care o utilizați, FileVault vă poate deconecta în timpul acestui proces.

  7. Puteți vedea următoarele opțiuni suplimentare în fila FileVault:

    • Setați parola principală: Parola principală este sigură. Vă permite să vă resetați parola de utilizator în cazul în care uitați informațiile de conectare. Cu toate acestea, dacă uitați atât parola contului dvs. de utilizator, cât și parola principală, nu veți putea accesa datele dvs. de utilizator.
    • Folosiți ștergerea sigură: Această opțiune suprascrie datele atunci când goliți coșul de gunoi. Acest lucru asigură că datele în coșul de gunoi nu pot fi recuperate cu ușurință.
    • Folosiți memorie virtuală sigură: Selectarea acestei opțiuni va forța criptarea pentru prima dată a datelor RAM scrise pe hard disk.

Cum să configurați firewall-ul Mac-ului

Mac-ul dvs. include un firewall personal pe care îl puteți utiliza pentru a preveni conexiunile la rețea sau la Internet. Se bazează pe o configurație standard UNIX numită ipfw. Acesta este un firewall bun, deși de bază, de filtrare a pachetelor. La acest firewall de bază, Apple adaugă un sistem de filtrare a soclurilor, cunoscut și sub numele de firewall pentru aplicații.

În loc să trebuiască să știți ce porturi și protocoale sunt necesare, puteți specifica doar ce aplicații au dreptul să facă conexiuni de intrare sau de ieșire.

  1. Apasă pe Firewall fila din panoul de preferințe.

  2. Dacă firewall-ul este dezactivat, faceți clic pe Porniți Paravanul de protecție pentru ao activa.

    În versiunile mai vechi de macOS și OS X, această opțiune este numită acasă.

  3. Clic Opțiuni firewall pentru a accesa mai multe setări.

    În versiunile anterioare, acest buton este numit Avansat. Este disponibil numai dacă firewall-ul este activat.

  4. Dați clic pe caseta de lângă Blocați toate conexiunile primite pentru a preveni orice conexiune de intrare la servicii neesențiale. Serviciile esențiale definite de Apple sunt:

    • Config: Permite DHCP și alte servicii de configurare a rețelei să apară.
    • mDNSResponder: Permite funcționarea protocolului Bonjour.
    • racoon: Permite funcționarea IPSec (Internet Protocol Security).

    Dacă alegeți să blocați toate conexiunile primite, atunci majoritatea serviciilor de partajare a fișierelor, ecranului și imprimării nu vor mai funcționa.

  5. Verifica Permiteți automat software-ului încorporat să primească conexiuni de intrare spune firewall-ului să accepte cereri din aplicații stoc cum ar fi Mail și Messages.

  6. Platforma Permiteți automat software-ului semnat să primească conexiuni de intrare opțiunea adaugă automat aplicații software semnate în siguranță la lista de aplicații cărora li se permite să accepte conexiuni dintr-o rețea externă, inclusiv internetul.

  7. Puteți adăuga manual aplicații la lista de filtre de aplicații a paravanului de protecție folosind butonul plus (+). La fel, puteți elimina aplicații din listă folosind butonul minus (-).

  8. Activați modul stealth împiedică Mac-ul dvs. să răspundă la interogările de trafic din rețea. Această opțiune face ca aparatul dvs. Mac să pară inexistent.


Cum se ajustează setările de confidențialitate

Este posibil să aveți o a patra filă: Confidențialitate. Această secțiune vă permite să decideți ce aplicații pot colecta și citi informații din diferite zone ale computerului dvs. Mac. Iată cum funcționează.

  1. Apasă pe Privacy tab.

  2. În general, coloana din stânga conține o listă a unui tip de date la care o aplicație ar putea dori să acceseze. Câteva exemple sunt locația dvs., contactele, calendarele, camera și microfonul. Selectați una pentru a-i deschide opțiunile.

  3. În panoul din dreapta, veți vedea aplicații care au solicitat aceste informații. Puneți o bifă în caseta de lângă numele său pentru a acorda permisiunea; scoateți-l pentru a revoca.

  4. După ce ați făcut toate modificările din acest panou de preferințe pe care doriți să le faceți, faceți clic pe bloca pentru a opri altele care să apară fără autorizație.