Straturile de model OSI de la fizică la aplicație

Modelul Open Systems Interconnection (OSI) definește un cadru de rețea pentru a implementa protocoale în straturi, cu controlul trecut de la un strat la altul. Este folosit în principal astăzi ca instrument didactic. Conceptual împarte arhitectura rețelei de calculatoare în 7 straturi într-o progresie logică.

Straturile inferioare se ocupă de semnale electrice, bucăți de date binare și rutarea acestor date prin rețele. Nivelurile superioare acoperă solicitările și răspunsurile la rețea, reprezentarea datelor și protocoalele de rețea, așa cum se vede din punctul de vedere al utilizatorului. 

Lifewire / Colleen Tighe

Modelul OSI a fost conceput inițial ca o arhitectură standard pentru construirea sistemelor de rețea, iar multe tehnologii de rețea populare reflectă astăzi designul stratificat al OSI.


Strat fizic

La nivelul 1, stratul fizic al modelului OSI este responsabil pentru transmiterea finală a biților de date digitale de la stratul fizic al dispozitivului de trimitere (sursă) pe suportul de comunicații de rețea la stratul fizic al dispozitivului de primire (destinație).

 Lifewire / Colleen Tighe

Exemple de tehnologii de nivel 1 includ cabluri și hub-uri Ethernet. De asemenea, hub-urile și alte repetoare sunt dispozitive de rețea standard care funcționează la nivelul fizic, la fel ca și conectorii de cablu.

La nivelul fizic, datele sunt transmise utilizând tipul de semnalizare susținut de mediul fizic: tensiuni electrice, frecvențe radio sau impulsuri de lumină infraroșie sau obișnuită.


Strat de legătură de date

Atunci când se obțin date din stratul fizic, stratul de legătură de date verifică erorile de transmisie fizică și împachetează biții în cadre de date. Stratul Data Link gestionează, de asemenea, scheme de adresare fizică, cum ar fi adresele MAC pentru rețelele Ethernet, controlând accesul dispozitivelor de rețea la mediul fizic.

Lifewire / Colleen Tighe

Deoarece stratul de legătură de date este cel mai complex strat din modelul OSI, acesta este adesea împărțit în două părți: Controlul accesului media sub-strat și Controlul legăturilor logice substrat.


Layer de rețea

Stratul Rețea adaugă conceptul de rutare deasupra stratului Data Link. Când datele ajung în stratul de rețea, adresele sursă și destinație conținute în fiecare cadru sunt examinate pentru a determina dacă datele au ajuns la destinația finală. Dacă datele au atins destinația finală, stratul 3 formatează datele în pachete livrate straturii de transport. În caz contrar, stratul de rețea actualizează adresa de destinație și împinge cadrul în jos în straturile inferioare.

Lifewire / Colleen Tighe 

Pentru a sprijini rutare, stratul de rețea menține adrese logice, cum ar fi adresele IP pentru dispozitivele din rețea. Stratul Rețea gestionează, de asemenea, maparea între aceste adrese logice și adrese fizice. În rețeaua IPv4, această mapare se realizează prin Protocolul de rezoluție a adreselor (ARP); IPv6 folosește Neighbor Discovery Protocol (NDP).


Nivelul de transport

Stratul de transport furnizează date între conexiunile de rețea. TCP (Transmission Control Protocol) și UDP (User Datagram Protocol) sunt cele mai comune exemple de protocoale de rețea Transport Layer 4. Diferite protocoale de transport pot suporta o serie de capabilități opționale, inclusiv recuperarea erorilor, controlul fluxului și suport pentru retransmisie.

Lifewire / Colleen Tighe

Stratul de sesiune

Stratul de sesiune gestionează secvența și fluxul de evenimente care inițiază și demolează conexiunile de rețea. La nivelul 5, este construit pentru a suporta mai multe tipuri de conexiuni care pot fi create dinamic și rulate pe rețele individuale.

Lifewire / Colleen Tighe  

Strat de prezentare

Stratul de prezentare are cea mai simplă funcție a oricărei piese din modelul OSI. La nivelul 6, gestionează procesarea sintaxei datelor mesajelor, cum ar fi conversiile de format și criptarea / decriptarea necesare pentru a sprijini stratul Aplicație de deasupra acestuia.

Lifewire / Colleen Tighe  

Strat de aplicație

Stratul Aplicație furnizează servicii de rețea aplicațiilor utilizatorului final. Serviciile de rețea sunt protocoale care funcționează cu datele utilizatorului. De exemplu, într-o aplicație de browser web, protocolul strat de aplicație HTTP împachetează datele necesare pentru trimiterea și primirea conținutului paginii web. Acest strat 7 furnizează date (și obține date din) stratul de prezentare.

Lifewire / Colleen Tighe