Repararea cardului SD: Cum se remediază un card deteriorat

Cardurile SD nu mai funcționează din mai multe motive, inclusiv daune, erori de date și probleme de compatibilitate. Cu toate acestea, deoarece aceste carduri sunt concepute pentru a fi robuste și portabile, multe probleme de acces la date se referă la utilizarea pe mai multe platforme hardware (și, în unele cazuri, vechi), mai degrabă decât la un defect al cardului. Un card SD este un dispozitiv de stocare compatibil. Cu toate acestea, dispozitivele cu sisteme de fișiere incompatibile fac să pară că problema rezidă în card și nu în dispozitivele de bază.

Brian Balster / Getty Images


Cauzele cardurilor SD nu funcționează

Cardurile SD, în teorie, sunt practic indestructibile. Aceste tipuri de medii de stocare tolerează imersiunea lichidă și magneții. Dacă un card nu funcționează corect, șansele sunt bune că problema este o corupție a sistemului de fișiere sau o incompatibilitate între sistemul de fișiere și un anumit dispozitiv sau computer.

Cum se remediază un card SD care nu funcționează

În multe cazuri, depanarea simplă restabilește accesul la card.

  1. Reintroduceți cardul. Scoaterea și reintroducerea cardului sau schimbarea hub-ului USB în care se conectează un cititor de card SD elimină adesea orice eroare tranzitorie.

  2. Căutați un întrerupător de blocare. Multe carduri SD includ un comutator lateral care servește drept protecție de blocare. Dacă dispozitivul poate citi de pe card, dar nu poate scrie pe acesta, comutatorul poate fi în poziția blocată. Comutați-l.

  3. Verificați cardul pentru semne de deteriorare. O carcasă crăpată sugerează că așchiile din interior sunt deteriorate. La fel, contactele lipsă sau corodate de pe marginea cardului pot limita capacitatea acestuia de a vorbi cu un dispozitiv. Curățați contactele cu aer comprimat, apoi reintroduceți cardul, cu condiția să nu prezinte alte semne de deteriorare.

  4. Verificați cardul pentru erori. Comanda chkdsk din Windows analizează sistemul de fișiere al unui disc și, după caz, corectează erorile. Cardurile SD apar uneori erori de scriere (de exemplu, când cardul este îndepărtat prea devreme înainte de finalizarea unei tranzacții de scriere din memorie) care afectează întregul card, dar care se corectează prin chkdsk.

  5. Reformatați cardul. Un card introdus într-o cameră sau alt dispozitiv acceptă formatarea pe dispozitiv. Un card destinat utilizării pe computerele bazate pe Windows acceptă formatarea utilizând un sistem de fișiere compatibil cu Windows. Reformatarea unui card SD elimină datele existente. Dacă un reformat nu funcționează, șansele sunt mari că cardul este deteriorat într-un fel și trebuie înlocuit mai degrabă decât reparat.

    Un dispozitiv poate formata un card folosind un sistem de fișiere pe care Windows, macOS sau Linux nu îl poate înțelege nativ. Această incompatibilitate a sistemului de fișiere nu reflectă o problemă a cardului, dar poate fi o provocare software între computer și un alt dispozitiv. Reformatarea unui card într-un sistem de fișiere recunoscut de computer poate face ca cardul să nu funcționeze în acel dispozitiv și invers.