Prompt de comandă (Ce este și cum să îl utilizați)

Command Prompt este o aplicație de interpretare a liniei de comandă disponibilă în majoritatea sistemelor de operare Windows. Este folosit pentru a executa comenzi introduse. Majoritatea acestor comenzi automatizează sarcinile prin scripturi și fișiere batch, îndeplinesc funcții administrative avansate și depanează sau soluționează anumite tipuri de probleme Windows.

Promptul de comandă este numit oficial Procesor de comandă Windows, dar este uneori denumit și shell de comandă sau prompt cmd sau chiar prin numele său de fișier, cmd.exe.

Lifewire / Derek Abella 

Promptul de comandă este uneori denumit incorect ca „promptul DOS” sau ca MS-DOS în sine. Command Prompt este un program Windows care emulează multe dintre abilitățile de linie de comandă disponibile în MS-DOS, dar nu este MS-DOS.

Cmd este, de asemenea, o abreviere pentru mulți alți termeni tehnologici, cum ar fi distribuția centralizată a mesajelor, afișarea monitorului color și baza de date comună de gestionare, dar niciunul dintre ei nu are nicio legătură cu promptul de comandă.


Cum se accesează promptul de comandă

Există mai multe moduri de a deschide linia de comandă, dar metoda „normală” este prin intermediul Command Prompt comandă rapidă situată în meniul Start sau pe ecranul de aplicații, în funcție de versiunea dvs. de Windows.

Se deschide linia de comandă în Windows 10.

Comanda rapidă este mai rapidă pentru majoritatea oamenilor, dar un alt mod de a accesa promptul de comandă este prin cmd Executa comanda. De asemenea, puteți deschide cmd.exe din locația sa inițială:

C: Windows system32 cmd.exe

O altă metodă pentru deschiderea Promptului de comandă în unele versiuni de Windows este prin meniul Power User. Cu toate acestea, s-ar putea să vedeți PowerShell acolo în loc de prompt de comandă, în funcție de modul în care este configurat computerul.

Multe comenzi pot fi executate numai dacă rulați linia de comandă ca administrator.


Cum se folosește linia de comandă

Pentru a utiliza linia de comandă, introduceți o comandă validă de linie de comandă împreună cu parametrii opționali. Promptul de comandă execută apoi comanda așa cum a fost introdusă și îndeplinește sarcina sau funcția pe care este proiectată să o îndeplinească în Windows.

De exemplu, executarea următoarei comenzi din linia de comandă din folderul Descărcări va elimina toate fișierele MP3 din acel folder:

21 Trucuri și hack-uri pentru promptul de comandă

Comenzile trebuie introduse exact în linia de comandă. Sintaxa greșită sau o greșeală de ortografie ar putea duce la eșecul comenzii sau mai rău; ar putea executa comanda greșită sau comanda corectă într-un mod greșit. Se recomandă un nivel de confort cu sintaxa comenzii de citire.

De exemplu, executarea fișierului dir comanda va afișa o listă de fișiere și foldere care există în orice locație specifică de pe computer, dar de fapt nu face nimic. Cu toate acestea, schimbați doar câteva litere și se transformă în del comanda, care este modul în care ștergeți fișierele din linia de comandă!

Sintaxa este atât de importantă încât, cu unele comenzi, în special cu comanda ștergere, adăugarea chiar și a unui singur spațiu poate însemna ștergerea datelor complet diferite.

Iată un exemplu în care spațiul din comandă împarte linia în două secțiuni, creând în esență două comenzi în care fișierele din folderul rădăcină (fișiere) sunt șterse în locul fișierelor din subfolder (muzică):

de

Modul corect de a executa acea comandă, astfel încât să eliminați fișierele din folderul de muzică, este de a elimina spațiul, astfel încât întreaga comandă să fie strânsă împreună corect.

Nu lăsați acest lucru să vă sperie de a utiliza comenzile din linia de comandă, dar lăsați-l cu siguranță să vă facă prudenți.


Comenzi de prompt de comandă

Există un număr mare de comenzi în Command Prompt, dar disponibilitatea lor diferă de la sistemul de operare la sistemul de operare. Aici puteți vedea ce comenzi din linia de comandă sunt compatibile cu un anumit sistem de operare:

  • Comenzi Windows 8
  • Comenzi Windows 7
  • Comenzi Windows Vista
  • Comenzi Windows XP

Urmărirea acestor liste de comenzi va demonstra că există o mulțime de comenzi pe care le puteți utiliza în Promptul de comandă, dar nu toate sunt folosite la fel de des ca altele.

Iată câteva dintre comenzile din linia de comandă mai frecvent utilizate care sunt utilizate în diferite circumstanțe: chkdsk, copy, ftp, del, format, ping, attrib, net, dir, help și shutdown.


Disponibilitatea promptului de comandă

Promptul de comandă este disponibil pe fiecare sistem de operare Windows NT, care include Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP și Windows 2000, precum și Windows Server 2012, 2008 și 2003.

Windows PowerShell, un interpret avansat de linie de comandă disponibil în versiunile recente de Windows, completează abilitățile de executare a comenzilor disponibile în Command Prompt. Windows PowerShell poate înlocui în cele din urmă Linia de comandă într-o versiune viitoare de Windows.

Windows Terminal este un alt mod aprobat de Microsoft de a utiliza Command Prompt și PowerShell în cadrul aceluiași instrument.