Moduri ușoare și gratuite de a vă accelera computerul

După ce ați avut un computer pentru o vreme, s-ar putea să observați că acesta funcționează mai puțin încet decât atunci când l-ați primit pentru prima dată. Fișierele și folderele durează mai mult timp pentru a fi deschise, programele nu se închid atât de repede pe cât ați spera și conectările și pornirile întârziate par a fi o apariție zilnică. Uneori, programele specifice sunt de vină, ceea ce face dificil să știți de unde să începeți curățarea lucrurilor.

Din fericire, puteți face unele lucruri pentru a vă accelera computerul pentru a face să pară din nou nou.

Instrucțiunile din acest articol se aplică pentru Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7.


De ce computerul meu este lent?

De-a lungul timpului, pe măsură ce descărcați fișiere, navigați pe internet, eliminați programe, lăsați aplicațiile deschise și faceți aproape orice altceva pe computerul dvs., colectează încet junk și provoacă probleme în culise care nu sunt întotdeauna atât de ușor de prins la început.

ipopba / Getty Images

Fragmentarea fișierelor este un mare vinovat. La fel și acumularea de fișiere de browser web cache, un desktop aglomerat, un hard disk complet, hardware lent și multe alte probleme.

Cu toate acestea, este posibil ca computerul dvs. să nu fie lent. Este posibil să întâmpinați o conexiune lentă la internet din cauza unui router defect, a unei conexiuni defectuoase sau a vitezei limitate oferite de ISP-ul dvs. În orice caz, poate fi necesar doar să vă accelerați accesul la internet.


Curățați fișierele și programele nedorite

A scăpa de fișiere, aplicații și alte „nedorite” inutile este o modalitate eficientă de a accelera orice computer.

  1. Utilizați un sistem de curățare gratuit, cum ar fi CCleaner, pentru a șterge fișierele nedorite inutilizabile în sistemul de operare Windows în sine, în registrul Windows și în programele terțe, cum ar fi browserele dvs. web, cărora le place să colecteze fișiere cache.

    Dacă aceste fișiere temporare de internet și alte obiecte inutile rămân prea mult timp, acestea pot nu numai să provoace blocarea programelor și să nu mai răspundă și să fie lente, ci și să ocupe spațiu valoros pe hard disk.

  2. Curățați desktopul dacă este aglomerat. Făcând Windows Explorer să încarce acele pictograme și foldere de fiecare dată când reîmprospătează desktopul, puteți încărca inutil hardware-ul dvs., ceea ce va elimina resursele de sistem care ar putea fi utilizate în altă parte.

  3. Eliminați programele nedorite care persistă doar pe computer. Acestea nu ocupă doar spațiu pe hard disk, dar s-ar putea deschide automat cu Windows și să ruleze tot timpul în fundal, aspirând procesorul și memoria. Există mai multe instrumente de dezinstalare gratuite care fac acest lucru foarte ușor.

  4. De asemenea, fișierele junk considerate sunt tot ceea ce pur și simplu nu mai folosiți sau nu mai doriți. Așadar, ștergeți acele fișiere video vechi pe care le-ați descărcat acum un an și faceți o copie de rezervă a tuturor datelor pe care nu le utilizați cu ușurință, cum ar fi imaginile de vacanță.

Odată ce computerul este liber de fișiere temporare și nedorite inutile, ar trebui să aveți mai mult spațiu liber pe hard disk disponibil pentru lucruri mai importante. Spațiul liber mai mare de pe hard disk ajută și la performanță.


Defragmentați hard diskul

Pentru a defragia hard disk-ul este să consolidați toate spațiile goale pe care le creați în structura sistemului de fișiere pe măsură ce adăugați și eliminați fișiere. Aceste spații goale fac ca hard diskul să dureze mai mult timp pentru a gândi, ceea ce la rândul său face ca fișierele, folderele și programele să se deschidă încet.

O mulțime de instrumente gratuite de defragare sunt disponibile pentru a face acest lucru, dar o altă opțiune este de a utiliza cel integrat în Windows.


Eliminați viruși, programe malware, spyware, adware etc.

Fiecare computer Windows este vulnerabil la malware, dar riscul de infecție este redus dacă utilizați în mod regulat programe anti-malware.

Odată ce virusul este pe computer, acesta se stochează de obicei în memoria sistemului, încetinind totul. Unele programe rău intenționate arată ferestre pop-up sau vă păcălesc să cumpărați „programul antivirus”, care sunt și mai multe motive pentru a le elimina.

Ar trebui să vă scanați periodic computerul pentru a detecta malware pentru a scăpa de aceste porci de memorie plictisitoare.


Remediați erorile de sistem Windows

Instalarea și dezinstalarea software-ului și a actualizărilor Windows, repornirea computerului în timpul unei actualizări, forțarea computerului să se oprească imediat și alte lucruri pot provoca erori în fișierele de sistem Windows. 

Aceste erori pot cauza blocarea lucrurilor, oprirea instalărilor și actualizărilor programului și, în general, pot împiedica experiența unui computer fără probleme. Rulați un program precum SFC / Scannow pentru a repara fișierele de sistem.

Reglați efectele vizuale

Windows oferă numeroase efecte vizuale interesante, inclusiv ferestre animate și meniuri de estompare. Aceste extras sunt de obicei bune pentru a fi activate, dar merită doar dacă aveți suficientă memorie de sistem.

Puteți dezactiva aceste efecte vizuale pentru a accelera puțin lucrurile.

Curățați, înlocuiți sau actualizați hardware-ul

Chiar dacă problemele software sunt cauza multor computere lente, puteți ajunge până acum doar înainte de a vă adresa componentelor hardware.

De exemplu, dacă computerul nu vă permite să deschideți mai mult de câteva programe simultan sau nu vă permite să vizionați filme HD, este posibil să aveți o cantitate mică de memorie RAM sau o placă video ruptă sau depășită. De asemenea, este posibil să aveți doar hardware murdar.

Este înțelept să vă curățați periodic componentele hardware fizice. De-a lungul timpului și, în special datorită anumitor efecte asupra mediului, ventilatoarele și alte piese sub carcasă pot aduna grămezi de murdărie sau păr, ceea ce le face să funcționeze în overdrive doar pentru a funcționa normal. Curățați totul înainte de a cumpăra hardware nou - este posibil să fie prea murdare.

Puteți utiliza un utilitar gratuit de informare a sistemului pentru a vedea specificațiile hardware-ului dvs. Aceste instrumente sunt utile dacă intenționați să înlocuiți hardware, astfel încât să nu trebuie să vă deschideți computerul doar pentru a verifica lucrurile.

De exemplu, dacă doriți să vă extindeți memoria RAM, puteți utiliza un instrument de informații despre sistem pentru a confirma tipul și suma pe care o aveți deja cumpărați tipul potrivit.

Reinstalați întregul sistem de operare Windows

Cea mai drastică soluție pentru accelerarea computerului dvs. este să ștergeți toate software-ul și fișierele, să eliminați întregul sistem de operare Windows și să începeți de la zero. Puteți face acest lucru cu o instalare curată a Windows.

Lucrul grozav despre a face acest lucru este că aveți în esență un computer nou, fără modificări de software și registru și erori pe care nici măcar nu știți că le-ați avut. Cu toate acestea, ar trebui să vă gândiți cu adevărat de mai multe ori la acest lucru, deoarece este ireversibil și este una dintre ultimele decizii pe care le puteți lua pentru a vă accelera computerul.

Reinstalarea Windows este o soluție permanentă, deci asigurați-vă că faceți o copie de rezervă a fișierelor și înregistrați toate programele pe care doriți să vă asigurați că le reinstalați.

Cele mai bune moduri de a accelera un laptop: Aflați mai multe