Formate de fișiere JPEG Mituri și fapte

Odată cu explozia de scanere, camere digitale și World Wide Web, formatul de imagine JPEG a devenit rapid cel mai utilizat format de imagine digitală. Este și cel mai neînțeles. Iată câteva concepții greșite și fapte comune.


JPEG este ortografia corectă: adevărat 

Deși fișierele se termină adesea cu extensia de trei litere JPG sau JP2 pentru JPEG 2000, formatul de fișier este scris JPEG. Este un acronim pentru Joint Photographic Experts Group, organizația care a dezvoltat formatul.

JPEG-urile pierd calitatea de fiecare dată când sunt deschise: fals 

Pur și simplu deschiderea sau afișarea unei imagini JPEG nu o dăunează în niciun fel. Salvarea unei imagini în mod repetat în timpul aceleiași sesiuni de editare fără închiderea vreodată a imaginii nu va acumula o pierdere de calitate. Copierea și redenumirea unui JPEG nu vor aduce pierderi, dar unii editori de imagini recomprimă JPEG-urile atunci când este utilizată comanda „Salvare ca”. Duplicați și redenumiți JPEG-urile într-un manager de fișiere, mai degrabă decât să utilizați „Salvare ca JPEG” într-un program de editare pentru a evita pierderi mai mari. 


JPEG-urile își pierd calitatea de fiecare dată când sunt deschise, editate și salvate: adevărat 

Când o imagine JPEG este deschisă, editată și salvată din nou, rezultă o degradare suplimentară a imaginii. Minimizați numărul de sesiuni de editare între versiunea inițială și cea finală a unei imagini JPEG. Dacă trebuie să efectuați funcții de editare în mai multe sesiuni sau în mai multe programe diferite, ar trebui să utilizați un format de imagine care nu are pierderi, cum ar fi TIFF, BMP sau PNG, pentru sesiunile de editare intermediare înainte de a salva versiunea finală. Salvarea repetată în cadrul aceleiași sesiuni de editare nu va aduce daune suplimentare. Se întâmplă numai atunci când imaginea este închisă, redeschisă, editată și salvată din nou.


JPEG-urile pierd calitatea de fiecare dată când sunt utilizate într-un program de aspect de pagină: fals 

Utilizarea unei imagini JPEG într-un program de aspect de pagină nu editează imaginea sursă, astfel încât nu se pierde nici o calitate. Cu toate acestea, s-ar putea să constatați că documentele dvs. de aspect sunt considerabil mai mari decât suma fișierelor JPEG încorporate, deoarece fiecare program de aspect de pagină folosește diferite tipuri de compresie pe fișierele lor de documente native, 


Dacă comprim un JPEG la 70 la sută și ulterior îl redeschid și îl comprim la 90 la sută, imaginea finală va fi restabilită la o setare de calitate de 90 la sută: fals

Economisirea inițială la 70% introduce o pierdere permanentă a calității care nu poate fi restabilită. Economisirea din nou la 90% introduce doar o degradare suplimentară unei imagini care a avut deja o pierdere considerabilă de calitate. Dacă trebuie să decomprimați și să recomprimați o imagine JPEG, folosind aceeași setare de calitate de fiecare dată pare să se introducă o degradare mică sau deloc în zonele neditate ale imaginii.

Totuși, aceeași regulă de setare explicată nu se aplică la decuparea unui JPEG. Compresia se aplică în blocuri mici, de obicei în trepte de 8 sau 16 pixeli. Când decupați un JPEG, întreaga imagine este deplasată astfel încât blocurile să nu fie aliniate în aceleași locuri. Unele software oferă o caracteristică de decupare fără pierderi pentru JPEG-uri, cum ar fi freeware-ul JPEGCrops.

Alegerea aceleiași setări de calitate numerică pentru JPEG salvate într-un singur program va da aceleași rezultate ca aceeași setare de calitate numerică într-un alt program: fals

Setările de calitate nu sunt standard în toate programele software grafice. O setare de calitate de 75 într-un singur program poate duce la o imagine mult mai slabă decât aceeași imagine originală salvată cu o setare de calitate de 75 într-un alt program.

Unele programe au o scară numerică cu o calitate în partea de sus a scalei, astfel încât un rating de 100 este cea mai înaltă calitate, cu o compresie redusă. Alte programe bazează scala pe compresie, unde o setare de 100 este cea mai scăzută calitate și cea mai mare compresie. Unele programe software și camere digitale utilizează terminologie precum scăzut, mediu și înalt pentru setări de calitate.

Un set de calitate de 100 nu degradează deloc o imagine: fals 

Salvarea unei imagini în format JPEG introduce întotdeauna unele pierderi de calitate, deși pierderea la o setare a calității de 100 este abia detectabilă de ochiul mediu. În plus, utilizarea unei setări de calitate de 100 în comparație cu o setare de calitate de la 90 la 95 sau cam așa va duce la o dimensiune a fișierului considerabil mai mare în raport cu gradul de pierdere a imaginii. Dacă software-ul dvs. nu oferă o previzualizare, încercați să salvați mai multe copii ale unei imagini la calitate 90, 95 și 100 și comparați dimensiunea fișierului cu calitatea imaginii. Sunt șanse să nu existe diferențe distincte între imaginile 90 și 100, dar diferența de dimensiune ar putea fi semnificativă. Schimbarea subtilă a culorilor este un efect al compresiei JPEG - chiar și la setări de înaltă calitate - astfel încât JPEG ar trebui evitat în situațiile în care potrivirea exactă a culorilor este importantă.

JPEG progresive Descarcă mai rapid decât JPEG-urile obișnuite: fals 

JPEG-urile progresive se afișează treptat pe măsură ce se descarcă, astfel încât vor apărea inițial la o calitate foarte scăzută și vor deveni mai clare până când imaginea este complet descărcată. Un JPEG progresiv are o dimensiune mai mare a fișierului și necesită mai multă putere de procesare pentru decodare și afișare. De asemenea, unele programe software sunt incapabile să afișeze JPEG-uri progresive - în special programul gratuit de imagini la pachet cu versiunile mai vechi de Windows.

JPEG-urile necesită mai multă putere de procesare pentru afișare: adevărat 

JPEG nu trebuie doar să fie descărcate, ci și decodate. Dacă ar fi să comparați timpul de afișare pentru un GIF și un JPEG cu aceeași dimensiune a fișierului, GIF s-ar afișa marginal mai rapid decât JPEG, deoarece schema sa de compresie nu necesită atât de multă putere de procesare pentru decodare. Această ușoară întârziere este abia vizibilă, cu excepția probabilă a sistemelor extrem de lente.

JPEG este un format multifuncțional potrivit pentru aproape orice imagine: fals 

JPEG este cel mai potrivit pentru imaginile fotografice mari, unde dimensiunea fișierului este cel mai important aspect, cum ar fi imaginile care vor fi postate pe web sau transmise prin e-mail și FTP. JPEG nu este potrivit pentru majoritatea imaginilor de dimensiuni mai mici de câteva sute de pixeli și nu este potrivit pentru capturi de ecran, imagini cu text, imagini cu linii ascuțite și blocuri mari de culoare sau imagini care vor fi editate în mod repetat.

JPEG este ideal pentru arhivarea imaginilor pe termen lung: fals 

JPEG trebuie utilizat numai pentru arhivare atunci când spațiul pe disc este considerarea principală. Deoarece imaginile JPEG își pierd calitatea de fiecare dată când sunt deschise, editate și salvate, ar trebui evitată pentru situațiile de arhivă când imaginile necesită o prelucrare suplimentară. Păstrați întotdeauna o copie master fără pierderi a oricărei imagini pe care vă așteptați să o editați din nou în viitor.

Imaginile JPEG nu acceptă transparența: adevărat 

S-ar putea să credeți că ați văzut JPEG-uri cu transparență pe web, dar imaginea a fost creată de fapt cu fundalul dorit încorporat în imagine astfel încât să apară fără probleme pe o pagină Web cu același fundal. Această mimică funcționează cel mai bine atunci când fundalul este o textură subtilă în care cusăturile nu se disting. Deoarece JPEG-urile sunt supuse unor schimbări de culoare, cu toate acestea, suprapunerea poate să nu pară complet uniformă în unele cazuri. 

Pot economisi spațiu pe disc prin conversia imaginilor GIF în JPEG: fals 

Imaginile GIF au fost deja reduse la 256 de culori sau mai puțin. Imaginile JPEG sunt ideale pentru imagini fotografice mari cu milioane de culori. GIF-urile sunt ideale pentru imagini cu linii ascuțite și zone mari de o singură culoare. Conversia unei imagini GIF tipice în JPEG va avea ca rezultat schimbarea culorii, estomparea și pierderea calității. Fișierul rezultat va fi adesea mai mare. În general, nu are niciun avantaj să convertiți GIF în JPEG dacă imaginea GIF originală depășește 100 Kb. PNG este o alegere mai bună.

Toate imaginile JPEG sunt fotografii de înaltă rezoluție, la calitate de imprimare: false 

Calitatea imprimării este determinată de dimensiunile pixelilor imaginii. O imagine trebuie să aibă cel puțin 480 x 720 pixeli pentru o imprimare de calitate medie a unei fotografii de 4 "x 6". Trebuie să aibă 960 x 1440 pixeli sau chiar mai mult pentru o imprimare de calitate medie spre înaltă. JPEG este adesea folosit pentru ca imaginile să fie transmise și afișate prin web, astfel încât aceste imagini sunt de obicei reduse la rezoluția ecranului și nu conțin suficiente date de pixeli pentru a obține o imprimare de înaltă calitate. Este posibil să doriți să utilizați setarea de compresie de calitate superioară a camerei atunci când salvați JPEG de pe camera digitală pentru a reduce daunele cauzate de compresie.