Fișierele BMP și DIB explicate și cum să le deschideți

Un fișier cu extensia de fișier BMP este un fișier grafic bitmap independent de dispozitiv și, prin urmare, poate fi numit pe scurt fișier DIB. Sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de fișiere imagine bitmap sau doar bitmap.

Fișierele BMP pot stoca atât imagini monocrome, cât și date color în diferite adâncimi de culoare / bit. Deși majoritatea BMP-urilor sunt necomprimate și, prin urmare, au dimensiuni destul de mari, ele pot deveni opțional mai mici prin compresia de date fără pierderi.

Formatul BMP este foarte obișnuit, atât de obișnuit, de fapt, că multe formate de imagine aparent proprietare sunt doar redenumite fișiere BMP!

XBM și noul său format XPM sunt două formate de imagine asemănătoare cu DIB / BMP.

Fișierele DIB și BMP nu sunt cu adevărat identice, deoarece cele două au informații de antet diferite.


Cum se deschide un fișier BMP sau DIB

Formatul de fișier grafic bitmap independent de dispozitiv nu conține brevete și atât de multe programe diferite oferă suport pentru deschiderea și scrierea în format.

Aceasta înseamnă că majoritatea programelor grafice precum Paint și Photo Viewer în Windows, IrfanView, XnView, GIMP și programe mai avansate precum Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements și Corel PaintShop Pro, pot fi folosite pentru a deschide fișiere BMP și DIB.

Apple Preview, Apple Photos și ColorStrokes pot deschide fișiere BMP pe macOS. GIMP este un program gratuit pentru utilizatorii Linux, Mac și Windows care poate deschide fișiere DIB.

Deoarece extensia de fișier .DIB nu este la fel de utilizată ca .BMP, presupunem că pot exista și alte programe care nu au legătură cu grafica și care utilizează fișiere care au o extensie de fișier .DIB. În acest caz, vă sugerăm să deschideți fișierul DIB ca document text cu un editor de text gratuit pentru a vedea dacă există un text în fișier care poate fi util pentru a afla ce tip de fișier este și ce program a fost folosit pentru a-l crea.

Având în vedere suportul foarte larg pentru formatul BMP / DIB, probabil că aveți deja cel puțin două, poate mai multe, programe instalate care acceptă fișiere care se termină cu una dintre aceste extensii. Deși este minunat să aveți opțiuni, probabil că preferați un program în special pentru lucrul cu aceste fișiere.

Dacă programul implicit care deschide în prezent fișierele BMP și DIB nu este cel pe care doriți să-l utilizați, consultați Cum se schimbă asocierile de fișiere în Windows pentru pași despre ce trebuie făcut.


Cum se convertește un fișier BMP sau DIB

Există o mulțime de programe gratuite de conversie a imaginilor care convertesc fișierele BMP în alte formate de imagine, cum ar fi PNG, PDF, JPG, TIF, ICO etc. Puteți face acest lucru chiar și în browserul dvs. web cu ajutorul convertoarelor de imagini online FileZigZag și Zamzar.

Este posibil ca unele convertoare BMP să nu vă permită să deschideți un fișier care are extensia de fișier .DIB, caz în care puteți utiliza alternative precum CoolUtils.com, Online-Utility.org sau Picture Resize Genius.

Dacă doriți să creați un fișier .DIB prin conversia unei imagini în format DIB, puteți face acest lucru cu convertorul online AConvert gratuit.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă fișierul dvs. BMP sau DIB nu se deschide cu aceste vizualizatoare de imagini, este posibil să citiți greșit extensia de fișier.

Fișierele BML (Bean Markup Language), BMF (FloorPlan), DIF (Data Interchange Format), DIZ, DB și DIC (Dicționar) partajează litere comune cu fișierele DIB și BMP, dar asta nu înseamnă că se pot deschide cu același software .