Fișiere TGZ și GZ (Ce sunt și cum să le deschideți)

Un fișier cu extensia de fișier TGZ sau GZ este un fișier GZIP Compressed Tar Archive. Sunt alcătuite din fișiere care au fost plasate într-o arhivă TAR și apoi comprimate folosind Gzip.

Aceste tipuri de fișiere TAR comprimate se numesc tarballs și uneori folosesc o extensie „dublă”, cum ar fi .TAR.GZ, dar sunt de obicei scurtate la .TGZ sau .GZ.

Fișierele de acest tip sunt de obicei văzute numai cu instalatorii de software pe sistemele de operare bazate pe Unix, cum ar fi macOS, dar sunt uneori folosite și în scopuri regulate de arhivare a datelor. Aceasta înseamnă că, chiar dacă sunteți utilizator Windows, puteți întâlni și doriți să extrageți date din aceste tipuri de fișiere.


Cum se deschid fișierele TGZ și GZ

Fișierele TGZ și GZ pot fi deschise cu cele mai populare programe zip / dezarhivare, cum ar fi 7-Zip sau PeaZip.

Cele mai bune programe gratuite Zip & Unzip

Deoarece fișierele TAR nu au capacități de compresie native, uneori le veți comprima cu formate de arhivă care acceptă compresia, așa cum se termină cu extensia de fișier .TAR.GZ, GZ sau .TGZ.

Unele fișiere TAR comprimate pot arăta ceva de genul Data.tar.gz, cu o altă extensie sau două în plus față de TAR. Acest lucru se datorează faptului că, așa cum am descris mai sus, fișierele / folderele au fost arhivate mai întâi folosind TAR (crearea Data.tar) și apoi comprimate cu compresie GNU Zip. O structură de denumire similară s-ar întâmpla dacă fișierul TAR ar fi comprimat cu compresie BZIP2, creând Data.tar.bz2.

În aceste tipuri de cazuri, extragerea fișierului GZ, TGZ sau BZ2 va afișa fișierul TAR. Aceasta înseamnă că după deschiderea arhivei inițiale, trebuie să deschideți fișierul TAR. Același proces are loc indiferent de câte fișiere de arhivă sunt stocate în alte fișiere de arhivă - pur și simplu continuați să le extrageți până când ajungeți la conținutul real al fișierului.

De exemplu, într-un program precum 7-Zip sau PeaZip, când deschideți fișierul Data.tar.gz (sau .TGZ), veți vedea ceva de genul Data.tar. În fișierul Data.tar se află fișierele reale care alcătuiesc TAR (cum ar fi fișiere muzicale, documente, software etc.).

Fișierele TAR comprimate cu compresia GNU Zip pot fi deschise în sistemele Unix fără 7-Zip sau orice alt software, pur și simplu utilizând comanda așa cum se arată mai jos. În acest exemplu, file.tar.gz este numele fișierului TAR comprimat. Această comandă efectuează atât decompresia, cât și extinderea arhivei TAR.

gunzip -c fișier.tar.gz | tar -xvf -

Fișierele TAR care au fost comprimate cu comanda de compresie Unix pot fi deschise prin înlocuirea comenzii „gunzip” de sus cu comanda „decomprimare”.


Cum se convertesc fișiere TGZ și GZ

Probabil că nu căutați un convertor de arhivă TGZ sau GZ, dar în schimb doriți o modalitate de a converti unul sau mai multe fișiere din interiorul arhivei într-un format nou. De exemplu, dacă fișierul TGZ sau GZ are în interior un fișier imagine PNG, poate doriți să îl convertiți într-un nou format de imagine.

Modul de a face acest lucru este să utilizați informațiile de mai sus pentru a extrage fișierul din fișierul TGZ / GZ / TAR.GZ și apoi utilizați un convertor de fișiere gratuit pentru orice date din interiorul dvs. doriți într-un alt format.

Cu toate acestea, dacă doriți să convertiți fișierul GZ sau TGZ într-un alt format de arhivă, cum ar fi ZIP, RAR sau CPIO, ar trebui să puteți utiliza convertorul gratuit de fișiere Convertio online. Trebuie să încărcați fișierul TAR comprimat (de exemplu, whatever.tgz) pe acel site web și apoi să descărcați fișierul arhivă convertit înainte de al putea utiliza.

ArcConvert este ca Convertio, dar este mai bine dacă aveți o arhivă mare, deoarece nu trebuie să așteptați să se încarce înainte ca conversia să înceapă - programul este instalabil ca o aplicație obișnuită.

Fișierele TAR.GZ pot fi, de asemenea, convertite în ISO utilizând software-ul AnyToISO.

Compresia GZIP este utilizată și pe fișierele CPIO pentru a crea fișiere CPGZ.