Fișier XAML (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier XAML (pronunțat ca "zammel") este un fișier Extensible Application Markup Language, creat folosind limbajul de marcare Microsoft care poartă același nume. Un fișier XAML poate folosi în schimb extensia de fișier .XOML.

XAML este un limbaj bazat pe XML, astfel încât fișierele .XAML sunt practic doar fișiere text. Similar cu modul în care sunt utilizate fișierele HTML pentru a reprezenta paginile web, fișierele XAML descriu elementele interfeței utilizatorului din aplicațiile software pentru aplicațiile Windows Phone, aplicațiile Microsoft Store și multe altele.

În timp ce conținutul XAML poate fi exprimat în alte limbi, cum ar fi C #, XAML nu trebuie să fie compilat, deoarece se bazează pe XML și, prin urmare, este mai ușor pentru dezvoltatori să lucreze cu el.


Cum se deschide un fișier XAML

Fișierele XAML sunt utilizate în programarea .NET, deci pot fi deschise și cu Visual Studio Microsoft.

Cu toate acestea, deoarece sunt fișiere XML bazate pe text, fișierele XAML pot fi de asemenea deschise și editate cu Notepad-ul Windows sau cu orice alt editor de text. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că orice editor XML poate deschide și un fișier XAML, Liquid XML Studio fiind un exemplu.

Dacă un program deschide fișiere XAML pe computerul dvs. în mod implicit, dar doriți cu adevărat să o facă altul, consultați ghidul nostru Cum să schimbați asocierile de fișiere în Windows pentru ajutor.


Cum se convertește un fișier XAML

Convertiți manual XAML în HTML înlocuind elementele XML cu echivalentele HTML corecte. Acest lucru se poate face într-un editor de text. Stack Overflow are ceva mai multe informații despre acest lucru, care ar putea fi de ajutor. De asemenea, consultați demonstrația de conversie XAML în HTML a Microsoft.

Pentru a converti fișierul XAML în PDF, consultați această listă de creatori PDF gratuiți pentru unele programe care vă permit să „imprimați” fișierul XAML într-un fișier în format PDF. DoPDF este unul dintre numeroasele exemple.

Visual Studio ar trebui să poată salva un fișier XAML în multe alte formate bazate pe text. Există, de asemenea, extensia C3 / XAML pentru HTML5 pentru Visual Studio care poate fi utilizată pentru a construi aplicații HTML5 folosind fișiere scrise în limbile C Sharp și XAML.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Este posibil ca unele fișiere XAML să nu aibă nimic de-a face cu aceste programe sau cu un limbaj de markup. Dacă niciunul dintre software-urile de mai sus nu funcționează (de exemplu, dacă vedeți doar text amestecat în editorul de text), încercați să căutați textul pentru a vedea dacă există ceva util care vă poate ajuta să aflați în ce format este fișierul sau în ce program a fost utilizat pentru a construi acel fișier XAML specific.

Dacă ați epuizat toate aceste încercări de a deschide fișierul, citiți din nou extensia de fișier pentru a vă asigura că aveți de-a face cu una care se termină cu XAML. Unele fișiere folosesc o extensie similară, chiar dacă formatele nu au nicio legătură.

De exemplu, XLAM-ul Microsoft Excel seamănă cu XAML atunci când priviți doar extensia de fișier, dar aveți nevoie de Excel pe computer pentru a deschide unul dintre aceste fișiere.

XAIML este similar. Această extensie este utilizată pentru fișierele bazei de date XAIML Chatterbot și necesită Neobot.