Fișier WMA (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier WMA este un fișier Windows Media Audio. Microsoft a creat acest format cu pierderi pentru a concura cu MP3, deci este adesea folosit pentru streaming de muzică online.

Există mai multe sub-formate de WMA, inclusiv WMA Pro, un codec cu pierderi care acceptă sunet de înaltă rezoluție; WMA Lossless, un codec fără pierderi care comprimă sunetul fără a pierde calitatea; și WMA Voice, un codec cu pierderi destinat aplicațiilor care acceptă redarea vocală.

De asemenea, dezvoltat de Microsoft este formatul de fișier Windows Media Video, care utilizează extensia WMV.

ASF este un format de container video și audio dezvoltat și de Microsoft, care conține adesea date WMA sau WMV.


Cum se deschide un fișier WMA

Fișier WMA Deschis în Windows Media Player.

Windows Media Player este cel mai bun program de utilizat pentru deschiderea fișierelor WMA, deoarece este inclus în majoritatea versiunilor de Windows. Cu toate acestea, puteți reda fișiere WMA în alte sisteme de operare cu software de la terți, cum ar fi VLC, MPC-HC, AllPlayer, MPlayer și Winamp.

Dacă doriți să redați fișierul WMA cu Windows Media Player pe Mac, trebuie să instalați Flip4Mac, deoarece v9 (versiunea finală a WMP lansată pentru Mac) nu acceptă fișiere WMA.

Editorul audio online TwistedWave oferă o modalitate rapidă de a reda un fișier WMA în browserul dvs. dacă nu aveți niciunul dintre aceste programe instalate pe computer. Funcționează pe orice sistem de operare.

Dacă trebuie să redați fișierul într-un program sau dispozitiv (cum ar fi un iPhone) care nu acceptă nativ formatul WMA, îl puteți converti într-un alt format acceptat, utilizând unul dintre convertoarele WMA descrise mai jos.

Dacă descoperiți că o aplicație de pe computerul dvs. încearcă să deschidă fișierul WMA, dar este o aplicație greșită sau dacă preferați ca un alt program instalat să deschidă fișiere WMA, consultați ghidul nostru Cum să schimbați programul implicit pentru o extensie de fișier specifică care se schimbă în Windows.


Cum se convertește un fișier WMA

O mulțime de diferite convertoare de fișiere gratuite pot fi folosite pentru a converti un fișier WMA într-un alt format audio precum MP3, WAV, FLAC, M4A sau M4R, printre altele. Unele dintre ele trebuie să fie instalate pe computerul dvs. înainte de a le putea folosi, dar altele pot rula în întregime în browserul dvs. web.

Freemake Audio Converter este un program pe care trebuie să îl instalați pentru al utiliza. Deoarece acceptă conversii de fișiere batch, poate fi utilizat pentru a salva cu ușurință mai multe fișiere WMA într-un format diferit.

Este posibil să preferați un convertor WMA online, deoarece funcționează prin browserul dvs. web, ceea ce înseamnă că nu trebuie să descărcați programul înainte de al putea utiliza. Acest lucru înseamnă, totuși, că trebuie să descărcați fișierul convertit înapoi pe computer.

Fișier WMA încărcat în FileZigZag.

FileZigZag și Zamzar sunt două exemple de convertoare online WMA în MP3, dar pot converti fișierul în WAV și alte câteva formate, la fel ca convertoarele descărcabile pe care le-am menționat deja.

Deși majoritatea conversiilor audio implică convertirea fișierului într-un alt format audio, este de asemenea posibil să „convertiți” fișierul WMA în text. Acest lucru este util dacă fișierul WMA a fost creat dintr-o înregistrare a unei persoane care vorbește. Software precum Dragon poate transforma vorbirea în text.


Încă nu vă puteți deschide fișierul?

Formatele de fișiere folosesc uneori aceleași litere de extensie de fișiere sau similare și poate fi confuz. S-ar putea să credeți că fișierul dvs. este un fișier WMA, dar ar putea fi ceva care pare să aibă extensia de fișier .WMA.

De exemplu, fișierele WMF (Windows Metafile), WMZ (Windows Media Player comprimat) și WML (Wireless Markup Language) partajează unele dintre aceleași litere ca WMA, dar de fapt nu sunt utilizate în același scop ca și acest format de fișier audio.

Alte exemple includ fișiere Windows Media Photo care utilizează extensia de fișier .WMP și fișiere WAM (Worms Armageddon Mission). Formatul de fișier GarageBand MagicMentor Template folosește și câteva din aceleași litere pentru fișierele .MWAND.

Dacă fișierul dvs. nu se termină de fapt cu .WMA, efectuați o căutare aici pe Lifewire sau Google pentru a găsi mai multe informații despre format și ce program este capabil să îl deschidă sau să îl convertească.


Alte tipuri de formate de fișiere WMA

Există trei sub-formate în care poate exista un fișier WMA, pe lângă Windows Media Audio:

  • Windows Media Audio Professional: Acest codec cu pierderi este similar cu WMA prin faptul că sunt incluse majoritatea acelorași caracteristici de codare. Cu toate acestea, suportă și o mai bună codificare a entropiei și o codificare stereo mai eficientă.
  • Windows Media Audio Lossless: Acest sub-format este destinat să fie utilizat pentru arhivarea fișierului WMA, deoarece comprimă datele audio fără a pierde nicio calitate. Odată decomprimat, sunetul este identic cu originalul. Nivelurile tipice de compresie sunt cuprinse între 1.7: 1 și 3: 1.
  • Windows Media Audio Voice: Acest codec folosește o compresie mai mare decât WMA standard și concurează cu alții precum Speex și ACELP. WMA Voice este utilizat pentru programele de voce cu lățime de bandă redusă.