Fișier PHP (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier .PHP este un fișier de cod sursă PHP care conține cod de preprocesare hipertext. Sunt adesea folosite ca fișiere de pagini web care generează de obicei HTML dintr-un motor PHP care rulează pe un server web.

Conținutul HTML creat de motorul PHP din cod este ceea ce se vede în browserul web. Deoarece serverul web este locul în care se execută codul PHP, accesarea unei pagini PHP nu vă oferă acces la cod, ci vă oferă conținutul HTML generat de server.

Unele fișiere PHP Source Code pot utiliza o extensie de fișier diferită, cum ar fi .PHTML, PHP3, PHP4, PHP5, PHP7 sau PHPS.


Cum se deschid fișiere PHP

Notepad-ul în Windows este un exemplu de deschizător de fișiere PHP, dar evidențierea sintaxei este atât de utilă la codarea în PHP, încât este preferat de obicei un editor PHP mai dedicat.

Unii editori de text includ evidențierea sintaxei; consultați lista noastră cu cei mai buni editori de text pentru unele opțiuni precum Visual Studio Code. Iată câteva alte modalități de editare a fișierelor PHP: Atom, Sublime Text, Coda, Codeanywhere, Notebook-ul programatorului, Vim și CodeLobster IDE.

Cu toate acestea, în timp ce aceste programe vă vor permite să editați sau să modificați fișiere PHP, acestea nu vă permit să rulați efectiv un server PHP. Pentru asta, aveți nevoie de ceva de genul Apache Web Server. Consultați ghidul de instalare și configurare de pe PHP.net dacă aveți nevoie de ajutor.

Unele fișiere .PHP pot fi de fapt fișiere media sau imagini care au fost denumite accidental cu extensia de fișier .PHP. În aceste cazuri, redenumiți extensia de fișier pe cea corectă și apoi ar trebui să se deschidă corect în programul care afișează acel tip de fișier, cum ar fi un player video dacă lucrați cu un fișier MP4.


Cum se convertește un fișier PHP

Pentru a genera fișiere PDF din PHP, consultați FPDF sau dompdf.

Consultați documentația despre codificarea json pe PHP.net pentru a afla cum să convertiți matricele PHP în cod Javascript în format JSON (Notare obiect JavaScript). Acest lucru este disponibil numai în PHP 5.2 și versiuni ulterioare.

Nu puteți converti fișiere PHP în formate non-text, cum ar fi MP4 sau JPG. Dacă aveți un fișier cu extensia de fișier .PHP despre care știți că ar fi trebuit descărcat într-un format ca unul dintre acestea, redenumiți extensia de fișier din .PHP în .MP4 (sau orice format ar trebui să fie).

Redenumirea unui fișier ca acesta nu efectuează o conversie reală a fișierului, ci permite doar programului potrivit să deschidă fișierul. Conversiile reale au loc în mod normal fie în cadrul unui instrument de conversie a fișierelor, fie în meniul Salvare ca sau Export al unui program.


Cum să faci PHP să funcționeze cu HTML

Codul PHP încorporat într-un fișier HTML este înțeles ca PHP și nu HTML atunci când este inclus în aceste etichete în loc de eticheta HTML comună:

<? php [Codul PHP merge aici]?>

Pentru a vă conecta la un fișier PHP dintr-un fișier HTML, introduceți următorul cod în fișierul HTML, unde footer.php este numele propriului fișier:

Uneori puteți vedea că o pagină web folosește PHP uitându-se la adresa URL a acesteia, cum ar fi atunci când fișierul PHP implicit se numește index.php. În acest exemplu, ar putea arăta ca http://www.examplesite.com/index.php.


Mai multe informații despre PHP

PHP a fost portat la aproape orice sistem de operare și este complet gratuit de utilizat. Site-ul oficial PHP este PHP.net. Există o întreagă secțiune de documentare care servește ca manual PHP online dacă aveți nevoie de ajutor pentru a afla mai multe despre ce puteți face cu PHP sau despre cum funcționează totul. O altă sursă bună este W3Schools.

Prima versiune PHP a fost lansată în 1995 și a fost numită Personal Home Page Tools (Instrumente PHP). Modificările au fost făcute de-a lungul anilor, noile versiuni fiind lansate la fiecare câteva luni.

Scriptarea de pe server este cea mai obișnuită utilizare pentru PHP. Așa cum s-a descris mai sus, acest lucru funcționează cu un analizor PHP, un server web și un browser web, unde browserul accesează un server care rulează software-ul PHP, astfel încât browserul să poată afișa tot ceea ce produce serverul.

Un altul este scriptarea în linie de comandă în care nu este utilizat nici un browser sau un server. Aceste tipuri de implementări PHP sunt utile pentru sarcini automate.

Fișierele PHPS sunt fișiere evidențiate prin sintaxă. Unele servere PHP sunt configurate pentru a evidenția automat sintaxa fișierelor care utilizează această extensie de fișier. Acest lucru trebuie activat utilizând linia httpd.conf.