Fișier DOCX (Ce este și cum se deschide unul)

Ce să știți

  • Un fișier DOCX este un fișier document Microsoft Word Open XML Format.
  • Deschideți cu Word, Word Online, Google Docs sau alt procesor de text.
  • Convertiți unul în PDF, DOC, JPG etc. cu aceleași programe sau un convertor precum FileZigZag.

Acest articol explică mai multe despre fișierele DOCX, cum ar fi cum să deschideți unul sau să îl convertiți într-un format compatibil cu alte programe.


Ce este un fișier DOCX?

Un fișier cu extensia de fișier DOCX este un fișier document Microsoft Word Open XML Format.

Fișierele DOCX sunt utilizate pentru orice, de la CV-uri și scrisori de intenție la rapoarte, pliante, documentație, invitații, buletine informative și multe altele. Aceste fișiere conțin de obicei text, dar pot include și obiecte, stiluri, formatare bogată și imagini.

Lifewire / Alex Dos Diaz

Microsoft a început să utilizeze fișiere DOCX în Microsoft Word începând cu Word 2007, în timp ce versiunile anterioare ale Word folosesc extensia de fișier DOC.

Fișierele DOCX sunt mai mici și mai ușor de suportat decât fișierele DOC, deoarece formatul este bazat pe XML și tot conținutul este stocat ca fișiere separate și, în cele din urmă, este compactat într-un singur fișier comprimat ZIP.

Microsoft Word folosește și formatul DOCM, dar există și alte extensii de fișiere similare care nu au nicio legătură cu aceste formate Microsoft, cum ar fi DDOC și ADOC.


Cum se deschide un fișier DOCX

Microsoft Word (versiunea 2007 și mai sus) este principalul program software utilizat pentru deschiderea și editarea fișierelor DOCX. Dacă aveți o versiune anterioară a Microsoft Word, puteți descărca pachetul gratuit de compatibilitate Microsoft Office pentru a deschide, edita și salva fișiere DOCX în versiunea mai veche de MS Word.

De fapt, nici nu trebuie să deschideți un fișier DOCX cu Word deoarece Microsoft are un program gratuit Word Viewer care vă permite să deschideți documente Word, cum ar fi fișiere DOCX, fără a fi nevoie să aveți instalat MS Office. 

Mai mult, nici măcar nu aveți nevoie de niciun program legat de Microsoft Office pe computerul dvs. pentru a deschide acest tip de fișier, deoarece există mai multe programe complet gratuite de procesare text care deschid și editează fișiere DOCX. WPS, OpenOffice Writer și ONLYOFFICE sunt unele pe care le recomandăm în mod regulat.

Instrumentul gratuit Google Docs este un procesor de text online care poate deschide / edita fișiere DOCX și, fiind un instrument bazat pe web, nu necesită descărcări de software. Aceasta înseamnă și, desigur, că orice fișiere DOCX pe care doriți să le utilizați cu Google Docs trebuie încărcate în instrument înainte de a putea fi vizualizate și editate.

Pentru a încărca fișierul DOCX (sau orice fișier, de altfel) în Google Docs, trebuie mai întâi să îl încărcați în contul dvs. Google Drive.

Microsoft Word Online este un alt mod de a vizualiza și edita fișiere DOCX online. Serviciul respectiv provine de la Microsoft, deci seamănă puțin cu versiunea desktop a Microsoft Word, dar este complet gratuit.

Google are, de asemenea, o extensie Chrome gratuită care vă permite să vizualizați și să editați fișiere DOCX chiar în browserul dvs. Acesta acceptă tragerea fișierelor DOCX locale în browserul Chrome, precum și deschiderea fișierelor DOCX direct de pe internet fără a fi nevoie să le descărcați mai întâi.

Defunctul Microsoft Works deschide și fișiere DOCX. Deși nu este gratuit, Corel WordPerfect Office este o altă opțiune, pe care o puteți ridica la Amazon.


Cum se convertește un fișier DOCX

Majoritatea oamenilor sunt interesați să convertească un fișier DOCX în PDF sau DOC, dar programele și serviciile de mai jos acceptă și o serie de formate de fișiere suplimentare.

Cel mai rapid, mai ușor și cel mai eficient mod de a converti un fișier DOCX este doar să îl deschideți într-unul dintre programele de procesare de text menționate mai sus și apoi să îl salvați pe computer în formatul de fișier în care doriți să fie. face acest lucru prin Fișier > Salvare ca meniu sau ceva similar.

Dacă acest lucru nu pare să funcționeze pentru dvs., puteți utiliza un convertor dedicat din lista noastră de programe software gratuite de conversie a fișierelor și servicii online, cum ar fi Zamzar sau FileZigZag. Acestea sunt exemple excelente de convertoare DOCX online care pot salva fișierul nu numai în formate de documente precum DOC, PDF, ODT și TXT, ci și în formate de cărți electronice și formate de imagine precum MOBI, LIT, JPG și PNG.

Pentru a converti fișierul DOCX în formatul Documente Google pentru a edita fișierul acolo, mai întâi încărcați fișierul în contul dvs. Google Drive așa cum am menționat mai sus, prin intermediul Nou > Fișier încărcat meniul. Apoi, faceți clic dreapta pe fișierul din contul dvs. și selectați Deschis cu > Google Docs meniul pentru a face o copie a fișierului DOCX și a-l salva într-un format nou cu care Google Docs poate citi și lucra.

Calibru este un program gratuit foarte popular care convertește DOCX în formate de cărți electronice, precum EPUB, MOBI, AZW3, PDB, PDF și multe altele. Vă recomandăm să citiți instrucțiunile lor despre conversia documentelor Word pentru ajutor pentru realizarea unei cărți electronice din fișierul DOCX.