Fișier DOCM (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier DOCM este un fișier Word Open XML Macro-Enabled Document utilizat în Microsoft Word. A fost introdus în Microsoft Office 2007.

Fișierele DOCM sunt la fel ca fișierele DOCX, cu excepția faptului că pot executa macrocomenzi, ceea ce vă permite să automatizați activități repetitive în Word. Aceasta înseamnă că, la fel ca fișierele DOCX, fișierele DOCM pot stoca text formatat, imagini, forme, diagrame și multe altele.

Fișierele DOCM utilizează formatele XML și ZIP pentru a comprima datele la o dimensiune mai mică, similar cu celelalte formate XML ale Microsoft, cum ar fi DOCX și XLSX.


Cum se deschide un fișier DOCM

Macrocomenzile încorporate în fișierele DOCM au potențialul de a stoca coduri dăunătoare. Aveți mare grijă atunci când deschideți formate de fișiere executabile primite prin e-mail sau descărcate de pe site-uri web cu care nu sunteți familiarizați. Consultați lista noastră de extensii de fișiere executabile pentru o listă completă a acestor tipuri de extensii de fișiere.

Microsoft Word (versiunea 2007 și mai sus) este principalul program software utilizat pentru a deschide fișiere DOCM, precum și pentru a le edita. Dacă aveți o versiune anterioară a Microsoft Word, puteți descărca pachetul gratuit de compatibilitate Microsoft Office pentru a deschide, edita și salva fișiere DOCM în versiunea mai veche de MS Word.

Puteți deschide un fișier DOCM fără Microsoft Word folosind Microsoft Word Viewer gratuit, dar vă permite doar să vizualizați și să imprimați fișierul, fără a face modificări.

De asemenea, WPS Office Writer, OpenOffice Writer, LibreOffice Writer și alte procesoare de text gratuite vor deschide și edita fișiere DOCM.

Dacă descoperiți că o aplicație de pe computerul dvs. încearcă să deschidă fișierul DOCM, dar este aplicația greșită sau preferați ca un alt program instalat să deschidă fișierele DOCM, aflați cum să schimbați programul implicit pentru o anumită extensie de fișier în Windows.


Cum se convertește un fișier DOCM

Cel mai bun mod de a converti un fișier DOCM este să îl deschideți într-unul din editorii DOCM de mai sus și apoi să salvați fișierul deschis într-un alt format, cum ar fi DOCX, DOC sau DOTM.

De asemenea, puteți utiliza un convertor de fișiere dedicat gratuit, cum ar fi FileZigZag, pentru a converti fișierul DOCM online sau cu un program desktop. FileZigZag este un site web, deci trebuie să încărcați fișierul DOCM înainte de al putea converti. Vă permite să convertiți DOCM în PDF, HTML, OTT, ODT, RTF și alte formate de fișiere similare.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă niciunul dintre programele menționate mai sus nu vă permite să deschideți fișierul DOCM, cel mai probabil motiv este că citiți greșit extensia de fișier. Este obișnuit ca formatele de fișiere să utilizeze extensii de fișiere care seamănă cu cele utilizate pentru alte formate, fără legătură.

De exemplu, DOCM seamănă foarte mult cu DCO și DMO, alte două extensii de fișiere. Cu toate acestea, acele extensii aparțin unor formate care nu sunt deloc legate de MS Word. Fișierele Safetica Free Encrypted Virtual Disk Archive (DCO) și Cube 2: Sauerbraten Demo (DMO) necesită instalarea unor programe complet diferite înainte de a le putea folosi.

Acestea sunt doar două exemple; DICOM este un alt lucru. Aruncați o a doua privire asupra extensiei de fișier la sfârșitul fișierului, apoi faceți câteva cercetări online sau aici, pe Lifewire, pentru a vedea dacă puteți dezgropa programul capabil să îl deschidă, să editeze sau să îl convertească.