Fișier BZ2 (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier BZ2 este un fișier comprimat BZIP2. În mod normal, acestea sunt utilizate numai pe sistemele bazate pe Unix pentru distribuirea software-ului.

BZ2 este adesea compresia utilizată pentru containerele de fișiere populare care nu acceptă compresia (cum ar fi fișierele TAR), deci pot avea un nume precum data.tar.bz2. Alții care dețin fișiere imagine PNG comprimate, de exemplu, ar putea fi denumite ceva similar, cum ar fi image.png.bz2.

Un procesor care acceptă multi-threading poate beneficia de compresorul de fișiere PBZIP2 actualizat.


Cum se deschide un fișier BZ2

Fișierele BZ2 pot fi deschise cu cele mai populare programe de compresie / decompresie. Dintre acestea, PeaZip este probabil preferatul meu, deoarece acceptă pe deplin fișierele BZ2. Aceasta înseamnă că poate deschide fișiere BZ2, precum și comprima fișiere folosind metoda de compresie BZIP2 pentru a crea un fișier BZ2.

Arhivele BZ2 pot conține un singur fișier, deci dacă doriți să introduceți mai multe fișiere într-un singur fișier BZ2, trebuie să le înfășurați într-un alt format de arhivă, cum ar fi TAR.

Utilitarul Apple Archive poate deschide gratuit fișiere BZ2 pe un Mac, la fel ca și Unarchiver. Unele alte deschizătoare BZ2 pentru macOS includ Incredible Bee's Archiver și Corel's WinZip, deși niciunul dintre aceștia nu este liber să îl folosească în urma procesului.

O altă opțiune, care funcționează pe toate sistemele de operare, este utilizarea site-ului web B1 Online Archiver. Poate deschide fișiere BZ2 online în browserul dvs. web, astfel încât să nu trebuie să descărcați software pentru a decomprima arhiva.

Puteți utiliza aplicația gratuită RAR de la RARLAB pentru a deschide fișiere BZ2 pe un dispozitiv Android. Utilizatorii iOS pot instala Zip Browser pentru a deschide fișiere BZ2 pe un iPhone sau iPad.

Sistemele Linux pot extrage conținutul unei arhive BZ2 fără niciun software extern. Utilizați această comandă într-un terminal, dar înlocuiți file.bz2 cu propriul fișier BZ2:

bzip2 -dk fișier.bz2

Această comandă va păstra fișierul de arhivă original pe computer. Folosiți comanda bzip2 -d fișier.bz2 pentru a șterge originalul după extragere.

Fișierele stocate într-un fișier TAR, dar comprimate cu BZIP2, pot fi extrase cu această comandă (din nou, înlocuind file.tar.bz2 în funcție de numele propriului fișier):

tar xvjf file.tar.bz2

Dacă descoperiți că o aplicație de pe computerul dvs. încearcă să deschidă fișierul BZ2, dar este aplicația greșită sau dacă preferați ca un alt program instalat să deschidă fișierele BZ2, consultați ghidul nostru Cum se schimbă programul implicit pentru o extensie de fișier specifică care se schimbă în Windows.


Cum se convertește un fișier BZ2

Cel mai simplu mod de a converti un fișier BZ2 într-un alt format de arhivă este de a utiliza una dintre opțiunile din această listă de convertoare de fișiere gratuite pentru formate utilizate ocazional.

FileZigZag este un exemplu de convertor de fișiere gratuit care rulează în browserul dvs. pentru a converti BZ2 în GZ, ZIP, TAR, GZIP, TBZ, TGZ, 7Z și alte formate similare. Încărcați fișierul BZ2 pe acel site și alegeți în ce format să îl convertiți. Apoi, trebuie să descărcați fișierul convertit înapoi pe computer înainte de al putea utiliza.

AnyToISO poate fi utilizat pentru a converti fișierele TAR.BZ2 în ISO.

Deoarece fișierele BZ2 sunt arhive, înseamnă că nu sunt într-un format „obișnuit”, cum ar fi PDF, MP4, TXT, CSV etc. Aceasta înseamnă că nu puteți converti un fișier BZ2 într-unul dintre aceste formate (de exemplu nu convertiți BZ2 în TXT).

Cu toate acestea, dacă aveți un fișier BZ2 care conține unul dintre aceste fișiere, îl puteți converti cu ușurință într-un format nou, extragându-l din fișierul BZ2 mai întâi, cu un extractor de fișiere precum PeaZip. În cele din urmă, puteți utiliza un convertor de fișiere pe fișierul TXT (sau orice tip de fișier cu care lucrați) pentru a-l salva într-un format nou.

Dacă doriți să faceți invers și să comprimați ceva precum un fișier BSP (Quake Engine Game Map) într-un fișier BZ2, puteți utiliza același instrument de compresie a fișierelor (cum ar fi PeaZip). Dacă aveți nevoie de ajutor, TF2Maps.net are un tutorial excelent despre comprimarea BSP în BZ2.