Explicați primele 5 protocoale de rutare a rețelei

Sute de protocoale de rețea diferite au fost create pentru a sprijini comunicarea între computere și alte tipuri de dispozitive electronice. Așa-numitele protocoale de rutare sunt familia de protocoale de rețea care permit routerelor de calculator să comunice între ele și, la rândul lor, să redirecționeze în mod inteligent traficul între rețelele lor respective. Protocoalele descrise mai jos permit fiecare această funcție critică a routerelor și a rețelelor de calculatoare.


Cum funcționează protocoalele de rutare

Fiecare protocol de rutare de rețea îndeplinește trei funcții de bază:

  1. Descoperire - identificați alte routere din rețea
  2. Managementul traseului - țineți evidența tuturor destinațiilor posibile (pentru mesajele de rețea) împreună cu câteva date care descriu calea fiecăruia
  3. Determinarea căii - luați decizii dinamice cu privire la unde să trimiteți fiecare mesaj de rețea

Câteva protocoale de rutare (numite protocoale de stare a legăturilor) permit unui router să construiască și să urmărească o hartă completă a tuturor legăturilor de rețea dintr-o regiune, în timp ce altele (numite protocoale de distanță-vector) permit routerelor să lucreze cu mai puține informații despre zona de rețea.

Hero Images / Getty Images


Cele mai populare cinci protocoale de rutare

RIP

Cercetătorii s-au dezvoltat Protocol de informare de rutare în anii 1980 pentru utilizare pe rețele interne mici sau mijlocii care s-au conectat la internetul timpuriu. RIP este capabil să direcționeze mesajele prin rețele până la maximum 15 hopuri.

Ruterele activate pentru RIP descoperă rețeaua trimitând mai întâi un mesaj care solicită mesele routerului de pe dispozitivele învecinate. Ruterele vecine care rulează RIP răspund trimițând tabelele de rutare complete înapoi către solicitant, după care solicitantul urmează un algoritm pentru a îmbina aceste actualizări în propria sa tabelă. La intervale programate, routerele RIP trimit periodic periodic tabelele routerelor către vecinii lor, astfel încât orice modificare să poată fi propagată prin rețea.

RIP tradițional acceptă doar rețelele IPv4, dar standardul RIPng mai nou suportă și IPv6. RIP utilizează porturile UDP 520 sau 521 (RIPng) pentru comunicarea sa. 


OSPF

Deschide cel mai scurt drum prima data a fost creat pentru a depăși unele dintre limitările sale de RIP, inclusiv:

  • 15 restricții de numărare a hameiului
  • Incapacitatea de a organiza rețelele într-o ierarhie de rutare, importantă pentru gestionabilitate și performanță pe rețele interne mari
  • Creșteri semnificative ale traficului de rețea generate de trimiterea repetată a tabelelor complete ale routerului la intervale programate.

După cum sugerează și numele, OSPF este un standard public deschis, cu adoptare pe scară largă la mulți furnizori din industrie. Routerele activate pentru OSPF descoperă rețeaua prin trimiterea de mesaje de identificare reciproc, urmate de mesaje care captează elemente de rutare specifice, mai degrabă decât întreaga tabelă de rutare. Este singurul protocol de rutare a stării de legătură listat în această categorie.

EIGRP și IGRP

Cisco s-a dezvoltat Internet Gateway Routing Protocol ca o altă alternativă la RIP. Cele mai noi IGRP îmbunătățit (EIGRP) a făcut IGRP învechit începând cu anii 1990. EIGRP acceptă subrețele IP fără clasă și îmbunătățește eficiența algoritmilor de rutare în comparație cu IGRP mai vechi. Nu acceptă ierarhii de rutare, cum ar fi RIP. Creat inițial ca protocol proprietar rulabil numai pe dispozitivele familiei Cisco, EIGRP a fost conceput cu obiectivele unei configurări mai ușoare și performanțe mai bune decât OSPF. 

ESTE-ESTE

Platforma Sistem intermediar la sistem intermediar funcțiile protocolului sunt similare cu OSPF. În timp ce OSPF a devenit cea mai populară alegere în ansamblu, IS-IS rămâne utilizată pe scară largă de către furnizorii de servicii care au beneficiat de faptul că protocolul este mai ușor de adaptat la mediile lor specializate. Spre deosebire de celelalte protocoale din această categorie, IS-IS nu rulează prin Internet Protocol (IP) și folosește propria schemă de adresare. 

BGP și EGP

Platforma Protocolul Border Gateway este protocolul de gateway extern extern standard (EGP). BGP detectează modificările aduse tabelelor de rutare și comunică selectiv aceste modificări către alte routere prin TCP / IP.

Furnizorii de internet folosesc în mod obișnuit BGP pentru a-și uni rețelele împreună. În plus, companiile mai mari folosesc uneori și BGP pentru a conecta mai multe rețele interne. Profesioniștii consideră că BGP este cea mai provocatoare dintre toate protocoalele de rutare pe care trebuie să le stăpânească datorită complexității sale de configurare.