Este sigur acest site? Cum se remediază o eroare „Conexiunea dvs. nu este sigură”

Dacă ați vizitat vreodată un site web și ați văzut un mesaj alarmant care să spună „Acest site nu este sigur” sau „Conexiunea dvs. nu este sigură”, există câteva metode simple pentru diagnosticarea problemei, măsurarea nivelului de risc și atenuarea orice pericol potențial de securitate.

Utilizatorii întâmpină mesaje de eroare care avertizează despre conexiunile care nu sunt sigure în toate browserele, inclusiv Chrome, Firefox, Safari și multe altele.


Ce înseamnă „Conexiunea nu este sigură”?

Browserele vor returna o eroare „conexiunea nu este sigură” atunci când nu pot verifica certificatul SSL al unui site web. SSL este o metodă sigură de criptare a datelor care păstrează datele transmise private și sigure. Dacă un browser detectează o problemă cu certificatul SSL al unui site, acesta nu va încărca acel site deoarece ar putea fi nesigur.

Deși toate acestea pot suna foarte alarmant, este probabil ca nimic să nu fie în neregulă.


Ce cauzează această eroare?

Multe lucruri pot provoca aceste erori care avertizează despre o conexiune care nu este sigură, dintre care unele sunt probleme la sfârșitul site-ului.

Site-ul web ar putea avea un certificat SSL expirat, nici un certificat SSL sau unul care nu a fost configurat corect. Configurarea certificatelor SSL este dificilă, mai ales dacă administratorii unui site au cumpărat un certificat de calitate superioară și nu toată lumea o înțelege întotdeauna. De asemenea, este posibil ca o organizație de încredere să nu elibereze certificatul.

Pentru a vedea dacă certificatul SSL al site-ului este expirat, selectați Nu este sigură în partea de sus a ferestrei de eroare, apoi selectați Certificat. Verifică Expira la data pentru a vedea dacă certificatul este expirat. Dacă da, nu puteți rezolva problema, dar puteți trimite un e-mail proprietarului site-ului pentru a-i informa.


Depanarea erorilor de conexiune nesigure

Nu puteți face nimic dacă problema se află la sfârșitul site-ului. Dar dacă problema vine de la computer sau dispozitiv, există câteva soluții ușoare de încercat.

Reîncărcați pagina

Aceasta este o opțiune de depanare rapidă și ușor de încercat. Închideți și redeschideți browserul și încercați să încărcați din nou pagina. Este posibil ca ceva să nu fi funcționat cu browserul dvs. sau că proprietarul site-ului ar fi putut retransmite certificatul SSL.

Actualizați-vă browserul

Browserele învechite pot avea găuri de securitate pe care actualizările le vor remedia. Verificați dacă utilizați cea mai recentă versiune a browserului dvs. accesând site-ul principal al browserului. Descărcați toate actualizările disponibile.

Ștergeți cache-ul și cookie-urile browserului

Ștergerea cache-ului browserului și a cookie-urilor este o altă metodă rapidă și ușoară de depanare care poate rezolva problema.

Utilizați un verificator de certificat SSL

Verificatorii de certificate SSL terță parte, cum ar fi Testul serverului SSL, vă vor spune totul despre site-ul marcat, de la adresa IP a acestuia până la emitentul certificatului până la expirarea certificatului său. Ceea ce găsiți vă va spune dacă problema site-ului este simplă sau mai complicată.

Folosiți HTTPS oriunde

Dacă verificarea de mai sus relevă doar o eroare minoră pentru un site pe care îl cunoașteți, care are de obicei un certificat valid, luați câteva precauții rapide înainte de a continua ca de obicei. Pentru computerele desktop care rulează Firefox, Chrome sau Opera, instalați extensia HTTPS Everywhere pentru a vă asigura că toate conexiunile dvs. sunt criptate. În acest fel, chiar dacă certificatul nu se potrivește exact, ar trebui să aveți în continuare o conexiune criptată.

Verificați software-ul antivirus

Pe măsură ce software-ul antivirus devine mai avansat, acesta adaugă noi caracteristici pentru a proteja împotriva celor mai recente amenințări. O astfel de caracteristică este un firewall care blochează site-urile care nu sunt securizate cu SSL. Deși acest lucru este de obicei bun, uneori poate intra în conflict cu setările de rețea și poate bloca în mod eronat unele certificate și conexiuni SSL.

Pentru a vedea dacă aceasta este problema, încercați să dezactivați temporar caracteristica de scanare SSL a software-ului dvs. antivirus.

Verificați data și ora computerului

O dată și o oră setate incorect pe dispozitivul dvs. pot împiedica browserul dvs. să verifice certificatul SSL al site-ului pe care îl vizitați. Acest lucru se datorează faptului că atunci când browserul verifică data de expirare a unui certificat SSL, acesta îl compară cu ora de pe ceasul computerului. Aruncați o privire la data și ora computerului pentru a vă asigura că este corectă.

Asigurați-vă că ați introdus corect adresa URL a site-ului. Orice greșeală mică ar putea duce la încercarea de încărcare a unui site greșit, ceea ce ar putea duce la o eroare „conexiune nesigură”.


Ar trebui să ignorați eroarea?

Dacă aveți încredere că eroarea aparține site-ului web, iar site-ul este cunoscut și de încredere și dacă site-ul nu include nicio funcționalitate în care datele personale sensibile trec înainte și înapoi, puteți alege să ignorați eroarea și procedează ca în mod normal.

Dar dacă ați parcurs toți acești pași de depanare și există încă o eroare, înțelegeți că site-ul ar putea avea o problemă serioasă de securitate și ar trebui să aveți o prudență extremă. Dacă site-ul nu este unul pe care trebuie să-l vizitați, nu mergeți acolo pentru o vreme. Este posibil ca administratorii să aibă nevoie de timp pentru a rezolva orice problemă gravă.