E-mailul American Express Scam: Ce este și cum să vă protejați de el

Clienții American Express primesc diverse e-mailuri care imită afacerea reală, dar sunt avertizați; este o înșelătorie! Aceste păcăleli sofisticate sunt concepute pentru a vă face să dați clic pe un link care vă infectează instantaneu computerul cu un virus sau malware. Și mai rău, mulți dintre ei vă înșelă introducând date personale, care sunt apoi folosite pentru a vă fura identitatea. 


Ce este escrocheria American Express prin e-mail?

Escrocheria American Express prin e-mail a existat de ceva vreme, variante apărând în momente diferite. Unele e-mailuri sunt în mod evident false, dar rapoartele mai recente despre versiuni bine scrise sunt mult mai greu de observat și evitat. Escrocii folosesc sigle și branding American Express în e-mailurile concepute pentru a păcăli clienții să facă clic pe un link și să viziteze un site web pentru a introduce informații despre cont personal. Unii par foarte convingători, dar cu o examinare atentă și câteva tactici noi, puteți evita să vă lăsați prinși de această înșelătorie. 

 Lifewire / Theresa Chiechi


Cum funcționează escrocheria American Express prin e-mail?

Escrocii folosesc e-mailuri pentru a încerca să determine clienții American Express să predea numerele cardului de credit, data nașterii, numărul de securitate socială și alte informații personale, astfel încât să le poată folosi pentru a le fura identitatea. 

Un e-mail de tip phishing American Express este formatat să arate și să sune ca și cum ar fi venit de la American Express. În general, utilizează tactici de sperietură și mesajul conține un sentiment de urgență, cu amenințări vagi de blocare sau închidere a contului dvs. de card de credit, dacă nu vă conformați imediat. Uneori, aceste e-mailuri vă solicită „să vă verificați ID-ul de utilizator”. Unele e-mailuri includ chiar detalii de tranzacție cu aspect legitim și susțin că provin de la departamentul de detectare a fraudei, solicitându-vă să răspundeți rapid la taxele enumerate. În unele cazuri, escrocii folosesc o terminologie care pare că posesorii de carduri primesc un upgrade la contul lor. Folosesc diverse tehnici pentru a vă atrage fie speriat sau oferind ceva valoros și în schimb trebuie să furnizați detaliile contului personal.

Au existat chiar rapoarte despre o înșelătorie text American Express în care clienții primesc mesaje text care le cer să verifice detalii specifice contului lor. 


Cum găsesc victime escrocii American Express prin e-mail?

Infractorii cibernetici obțin adrese de e-mail prin diverse surse. În unele cazuri, pot trimite e-mailuri în masă către mii de oameni, în speranța că unii dintre ei sunt clienți American Express care vor lua momeala. Unii folosesc roboții pentru a naviga pe internet după adrese de e-mail; alți escroci cumpără liste vizate de abonați de e-mail pe dark web. 

Cum evit să mă implic în această înșelătorie?

Cea mai bună modalitate de a evita să te lipești de această înșelătorie este să știi exact ce să cauți în e-mailuri și ce să faci dacă primești una. Mai întâi, verificați adresa de e-mail „de la”. Acestea pot fi falsificate, dar verificați antetele e-mailului pentru a verifica dacă e-mailul a venit dintr-un cont legitimat la American Express.

Singurele adrese de e-mail pe care American Express le folosește pentru e-mail clienții sunt: ​​@ americanexpress.com, @ aexp.com, @ welcome.aexp.com, @ americanexpress.co.uk, @ email.americanexpress.com, @ welcome.americanexpress.com și @ aexpfeedback.com.

Sfaturile de mai jos sunt lucruri pe care trebuie să le căutați atunci când detectați o înșelătorie:

  • Dacă primiți un e-mail care pretinde că este de la American Express și nu provine de la unul dintre domeniile enumerate mai sus, acesta este fals. Nu-l deschideți, nu faceți clic pe niciun link și ștergeți-l imediat.
  • Căutați greșeli gramaticale și propoziții cu cuvinte ciudate. Aceste semne indicative pot indica faptul că nu este legitim. 
  • Dacă e-mailul vă împinge cu mesaje urgente pentru a lua o măsură sau contul dvs. poate fi închis, restricționat sau blocat, este probabil fals. 
  • Nu faceți niciodată clic pe un link din interiorul unui e-mail. Deschideți întotdeauna o nouă pagină de browser, conectați-vă la contul dvs. de acolo și vedeți dacă ceva are nevoie de atenția dvs.
  • Nu deschideți atașamente de la nimeni pe care nu îl cunoașteți.
  • Țineți mouse-ul peste link-uri pentru a vedea unde merg. 
  • Nu trimiteți niciodată informații personale prin SMS către oricine pe care nu o cunoașteți. 
  • Căutați https în adresele URL înainte de a introduce orice informație pe un site web care arată că American Express deține. Dacă nu vedeți un simbol de blocare, ar putea fi un site web fals. 
  • Nu oferiți niciodată detalii personale nimănui care le solicită decât dacă ați inițiat schimbul.

Băncile și cardurile de credit nu solicită niciodată clienților să verifice numerele de securitate socială, numerele de cont, datele de naștere sau alte detalii personale prin e-mail sau internet. 


Sunt deja o victimă. Ce ar trebuii să fac?

Dacă ați primit unul dintre aceste e-mailuri și ați făcut clic pe un link, ați deschis un atașament sau ați vizitat un site web și apoi ați introdus numerele de cont sau orice alte detalii personale, inclusiv datele dvs. de conectare, urmați pașii de mai jos pentru a contracara orice daune produse. 

  • Contactați American Express prin telefon (accesați site-ul web pentru a obține numărul de telefon sau căutați în partea din spate a cardului) și explicați ce s-a întâmplat. Vă vor schimba numărul de cont și detaliile de securitate.
  • Schimbați parola și codul PIN din contul dvs. de autentificare cu American Express.
  • Dacă ați furnizat orice detalii bancare sau alte informații personale, contactați instituțiile respective pentru a securiza conturile și pentru a vă schimba numerele de card și datele de conectare. 
  • Actualizați software-ul antivirus de pe computer și efectuați o scanare completă pentru a vă asigura că nu a fost instalat nimic rău intenționat pe computer.
  • Contactați birourile de credit pentru a configura monitorizarea creditului sau pentru a vă bloca creditul în cont, astfel încât să nu poată fi deschise conturi noi în numele dvs. fără autorizarea dvs. 

Redirecționați adresa de e-mail către adresa de e-mail pentru raportul American Express, care este: [email protected]. Nu includeți numărul de cont sau orice detalii personale; trimiteți-le și apoi ștergeți-l din contul dvs. de e-mail. 

Cum evit să fiu vizat de escrocheria American Express?

Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva escrocheriei American Express este să vă țineți ochii deschiși pentru aceste tipuri de e-mailuri. Înainte de a reacționa, examinați-le cu atenție. Puteți contacta oricând American Express prin telefon dacă simțiți că există o problemă legitimă cu contul dvs. Câteva alte măsuri de precauție care trebuie luate sunt: 

  • Nu faceți niciodată clic pe linkuri și nu deschideți atașamente în e-mailuri.
  • Păstrați întotdeauna software-ul antivirus actualizat și rulați scanări frecvent.
  • Schimbați adesea parolele pentru conturile bancare online și cardurile de credit și utilizați combinații complexe de litere, cifre și simboluri.
  • Verificați raportul de credit pentru a scana orice activitate neautorizată. 
  • Dacă aveți dubii, contactați direct American Express prin telefon pentru a întreba dacă e-mailul este real sau fals.
  • Nu dați niciodată informații personale nimănui decât dacă știți exact cine sunt și scopul pentru a face acest lucru. 

Fiți atenți la e-mailurile care par urgente sau amenințătoare și fiți conștienți de ceea ce faceți cu ele pentru a vă menține în siguranță.