De ce laptopul dvs. funcționează atât de încet

Laptopul dvs. rulează lent? Indiferent dacă este vechi sau nou, un PC Windows sau un Mac, utilizarea unui laptop lent nu este o experiență plăcută.

Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a face laptopul să funcționeze mai rapid, actualizându-l cu stocare și RAM mai rapide sau eliminând elemente care vă pot încetini, cum ar fi malware, viruși și chiar aplicații antivirus sau pur și simplu doriți pentru a vă simplifica laptopul pentru performanțe optime, atunci acesta este locul de pornire. Am adunat aceste sfaturi legate de performanța laptopului, care pot da viață nouă laptopului vechi sau pot face ca noul dvs. să decoleze.


Programe malware, viruși și antivirus

Fie că este vorba de adware, spyware sau virus, malware-ul poate fi o cauză principală a încetinirii computerului.

Deși virușii, programele publicitare, troienii și programele spion au toate elemente unice care le clasifică, le vom lua în considerare pe toate sub umbrela malware, pe măsură ce demonul rău apare nu vrem să-l vedem pe laptopurile noastre. Indiferent ce tip de laptop aveți, Windows, Mac sau Linux, ar trebui să luați în considerare o formă de aplicație anti-malware ca o primă linie de apărare.

filo / Getty Images

Pentru utilizatorii de Windows și Linux, aplicațiile active anti-malware care vă pot scana laptopul, atât în ​​fundal, cât și la cerere, sunt o alegere bună. Pentru utilizatorii de Mac, scanerul malware la cerere poate fi în prezent o alegere mai bună, deoarece nu ocupă resurse decât atunci când este utilizat.

Dar nu te lăsa purtați; un singur scaner anti-malware este o apărare suficientă. A alerga mai mult de unul la un moment dat este mai probabil să conducă la un computer lent și care nu răspunde decât la a găsi malware suplimentar.


Prea multe aplicații deschise

Chiar ai nevoie de toate acele aplicații care rulează? O cauză obișnuită a încetinirii laptopului este numărul mare de aplicații active. Fiecare aplicație consumă resurse de sistem, inclusiv memorie RAM, spațiu pe disc (sub formă de fișiere temporare care sunt create) și performanță CPU și GPU. Și, deși aplicațiile care rulează în fundal pot să nu fie vizibile, ele consumă în continuare o parte din resursele limitate ale laptopului dvs.

Dar nu este doar numărul de aplicații deschise, ci modul în care utilizați o aplicație. Un bun exemplu este browserul dvs. web. Câte file aveți deschise? Majoritatea browserelor web folosesc o tehnică de sandboxing pentru a izola fiecare fereastră deschisă și filă de celelalte. Aceasta înseamnă că puteți considera fiecare filă sau fereastră deschisă a browserului ca și cum ar fi o aplicație de browser individuală deschisă. Vedeți cât de repede crește numărul de „aplicații deschise” și efectul pe care îl are asupra resurselor laptopului dvs.? Obișnuința de a închide aplicațiile neutilizate și de a deschide doar cele de care aveți nevoie este o modalitate bună de a vă ajuta să gestionați resursele și performanța laptopului.

  • Părăsiți aplicațiile când ați terminat de utilizat.
  • Închideți filele browserului de care nu mai aveți nevoie.

Controlați elementele de pornire

De asemenea, ar trebui să vă gândiți să împiedicați pornirea automată a aplicațiilor. Toate sistemele de operare majore vă permit să configurați aplicațiile, astfel încât acestea să pornească automat atunci când porniți computerul. Acestea vă pot economisi timp, nefiind nevoiți să vă amintiți pentru a porni anumite aplicații, dar uităm adesea să le eliminați chiar dacă nu mai folosim aplicația. Dacă nu altceva, este o idee bună să aruncați o privire la ceea ce începe.

  • Utilizatori Mac: eliminați elementele de conectare de care nu aveți nevoie.
  • Utilizatori Windows: Prevenirea încărcării programelor la pornirea Windows.

Eliberați spațiu pe disc

Dacă nu există suficient spațiu liber pe unitatea de pornire, forțați laptopul să lucreze mai mult la găsirea spațiului necesar pentru a găzdui fișiere temporare utilizate de sistem și de aplicații (un alt motiv pentru a limita numărul de aplicații). De asemenea, sistemul pune deoparte spațiul pe disc pentru memoria virtuală, o modalitate prin care sistemul de operare poate stoarce spațiu RAM suplimentar mutând date mai vechi de pe RAM pe discul mai lent.

Când spațiul devine restrâns, laptopul dvs. poate încetini, pe măsură ce cheltuielile generale ale sistemului de operare cresc pe măsură ce încearcă să gestioneze aceste sarcini de stocare. Puteți ușura cheltuielile generale asigurându-vă că laptopul dvs. are întotdeauna suficient spațiu liber.

Ca linie directoare generală, păstrarea a cel puțin 10-15% din spațiu liber ar trebui să vă asigure că laptopul dvs. nu va experimenta o încetinire dramatică din cauza problemelor de stocare. Chiar mai bine, vă puteți asigura că nu veți avea deloc probleme de stocare, păstrând 25% sau mai mult spațiu liber disponibil pentru ca sistemul de operare să îl folosească după cum consideră potrivit.

Windows include un utilitar încorporat la îndemână pentru a ajuta la curățarea discului.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru o curățare majoră a discului, consultați cele 9 instrumente gratuite de analiză a spațiului pe disc.

Utilizatorii de Mac vor găsi informații suplimentare disponibile în Cât spațiu liber pe unitate am nevoie pe Mac-ul meu?

Ar trebui să vă defragmentați discurile? În general, nu. Atât laptopurile Mac, cât și Windows sunt capabile să defragmenteze spațiul de rulare din mers, atâta timp cât este disponibil suficient spațiu liber. Desigur, este posibil să aveți nevoi specifice de defragare, în funcție de tipul de utilizare la care ați folosit laptopul. Amintiți-vă: nu defragnați niciodată un SSD.

  • Păstrați mult spațiu liber pe unitatea de pornire.
  • Este posibil să nu fie necesară defragmarea unei unități.

Reduceți efectele vizuale

Dacă aveți un laptop nou cu cele mai noi și mai noi CPU și GPU, este posibil să nu fie nevoie să reduceți unele dintre efectele vizuale inane pe care atât sistemele de operare Mac, cât și Windows par să le placă să ne arunce în față.

Dar chiar dacă nu aveți nevoie, este posibil să doriți. Eliminarea unora dintre efectele vizuale ale sistemului de operare poate contribui la creșterea performanței generale, asigurându-vă că CPU și GPU nu sunt ocupate cu bomboane oculare inutile atunci când aveți nevoie de o utilizare productivă a procesoarelor.

Utilizatorii de Mac vor găsi că multe dintre efectele vizuale sunt gestionate în diferite panouri de preferințe de sistem, cum ar fi Dock și Accesibilitate.

Windows are propriile sale setări de proprietăți de sistem care afectează performanța. Puteți afla cum să accesați și să controlați proprietățile vizuale în ghidul nostru Reglarea efectelor vizuale pentru a îmbunătăți viteza computerului.

În cele mai multe cazuri, reducerea efectelor vizuale va produce o interfață de utilizator mult mai receptivă și va menține resursele disponibile pentru aplicațiile care au nevoie de ele.

  • Reduceți bomboanele grafice pentru ochi la minimum.

Actualizați RAM, disc, grafică și baterie

Până acum, am vorbit despre gestionarea performanței prin menținerea mai puține aplicații deschise, creșterea spațiului liber pe discul de pornire prin eliminarea fișierelor și, în general, gestionarea resurselor laptopului.

Dar dacă aveți o aplicație care ar fi mai performantă dacă ar avea mult mai mult RAM sau spațiu pe disc sau un GPU de vârf cu care să lucreze? Sau poate că ați face mult mai multe pe laptopul dvs. dacă acesta ar putea rula mai mult cu o taxă.

În funcție de modelul laptopului, este posibil să puteți crește performanța generală prin creșterea cantității de memorie RAM instalată, trecerea la un disc mai rapid sau mai mare (sau ambele), actualizarea unui procesor sau GPU sau chiar doar înlocuirea bateriei, pentru a câștiga o parte runtime suplimentară.

Aceste tipuri de upgrade-uri pot aduce îmbunătățiri semnificative ale performanței, de obicei la un cost mai mic decât înlocuirea unui laptop. Pentru a afla dacă puteți (sau ar trebui) să faceți upgrade laptopului, consultați producătorul și apoi căutați cele mai bune prețuri de upgrade la componente.

  • Mai multă memorie RAM echivalează cu mai mult spațiu pentru executarea aplicațiilor.
  • Unitatea mai rapidă permite aplicațiilor să se deschidă și să funcționeze mai repede.
  • Aplicațiile intensive pentru grafică pot funcționa mai bine cu un motor grafic actualizat.
  • Înlocuirea unei baterii vechi de laptop poate crește timpul de funcționare.

Păstrați software-ul la zi

Nu în ultimul rând, menținerea sistemului de operare actualizat poate atenua încetinirile cauzate de bug-uri; de asemenea, ajută prin înlocuirea fișierelor de sistem care ar putea fi corupte în timp. Același lucru este valabil și pentru aplicațiile dvs. 

Utilizați Windows Update pentru a fi la curent sau Mac App Store pentru a vă actualiza Mac-ul.

  • Păstrați-vă actualizarea sistemului de operare și a aplicațiilor. Dacă vă simțiți confortabil, multe sisteme și aplicații oferă actualizarea automată, astfel încât nici măcar nu trebuie să vă amintiți să faceți nimic pentru a fi la curent.

S-ar putea să nu fie mașina ta

Dacă niciunul dintre aceste sfaturi nu pare să funcționeze sau doar procesele specifice de pe computerul dvs. rulează lent, luați în considerare alte opțiuni, cum ar fi îmbunătățirea performanței internetului. Este posibil ca problema computerului să nu fie computerul dvs.