Cum se reinstalează software-ul în Windows 10, 8, 7, Vista și XP

Reinstalarea unui program software este unul dintre pașii de bază de depanare disponibili pentru orice utilizator de computer după încercarea de reparare automată a problemelor Windows, dar este adesea un pas neglijat atunci când încercați să rezolvați o problemă software.

Reinstalând un titlu de software, fie că este un instrument de productivitate, un joc sau orice altceva între ele, înlocuiți toate fișierele programului, intrările de registry, comenzile rapide și alte fișiere necesare pentru a rula programul.

Dacă orice problemă pe care o aveți cu programul este cauzată de fișiere corupte sau lipsă (cea mai frecventă cauză a problemelor software), este foarte probabil ca o reinstalare să fie soluția problemei.

Modul corect de reinstalare a unui program software este dezinstalarea completă și apoi reinstalarea acestuia din cea mai actualizată sursă de instalare pe care o puteți găsi.

Dezinstalarea și reinstalarea unui program în acest fel este cu adevărat destul de ușoară, dar metoda exactă diferă puțin în funcție de sistemul de operare Windows pe care îl folosiți. Mai jos sunt instrucțiuni specifice fiecărei versiuni de Windows.

Este important să știți ce versiune de Windows aveți. Dacă nu sunteți sigur ce versiune de Windows este instalată pe computer, este posibil să nu puteți reîncărca versiunea corectă a software-ului dvs.

© camera dvs. personală obscura / Moment / Getty Images


Cum se reinstalează corect un program în Windows

  1. Deschideți Panoul de control.

    O modalitate rapidă de a deschide Panoul de control în Windows 10 sau Windows 8 este cu meniul Power User, dar numai dacă utilizați o tastatură sau un mouse. Alege Panou de control din meniul care apare după apăsare WIN+X sau făcând clic dreapta pe Butonul de start.

  2. Dati click pe Dezinstalați un program link aflat sub titlul Programe sau Adăugați sau eliminați programe dacă utilizați Windows XP.

    Dacă nu vedeți mai multe categorii cu linkuri sub ele, ci doar să vedeți mai multe pictograme, alegeți-o pe cea care scrie Programe și caracteristici.

    Dacă programul pe care intenționați să îl reinstalați necesită un număr de serie, va trebui să localizați acel număr de serie acum. Dacă nu găsiți numărul de serie, este posibil să îl puteți localiza cu un program de căutare a cheii de produs. Un program de căutare cheie va funcționa numai dacă programul este încă instalat, deci trebuie să-l utilizați înainte de a dezinstala programul.

  3. Găsiți și faceți clic pe programul pe care doriți să îl dezinstalați parcurgând lista programelor instalate curent pe care le vedeți pe ecran.

    Dacă trebuie să reinstalați o actualizare Windows sau o actualizare instalată la un alt program, faceți clic pe Vezi instalat actualizări link din partea stângă a ferestrei Programe și caracteristici sau comutați caseta Afișare actualizări dacă utilizați Windows XP. Nu toate programele își vor afișa actualizările instalate aici, dar unele o vor face.

  4. Apasă pe DezinstalareaDezinstalare / Modificare, sau Elimină pentru a dezinstala programul.

    Acest buton apare fie pe bara de instrumente de deasupra listei de programe când este selectat un program, fie în lateral, în funcție de versiunea de Windows pe care o utilizați.

    Specificul a ceea ce se întâmplă acum depinde de programul pe care se întâmplă să îl dezinstalați. Unele procese de dezinstalare necesită o serie de confirmări (asemănătoare cu ceea ce s-ar putea să fi văzut când ați instalat pentru prima dată programul), în timp ce altele se pot dezinstala fără a cere deloc intrarea dvs.

    Răspundeți la orice solicitări cât mai bine - nu uitați doar că doriți să eliminați complet programul de pe computer.

    Dacă dezinstalarea nu funcționează din anumite motive, încercați un program de dezinstalare dedicat pentru a elimina programul. De fapt, dacă aveți deja unul dintre acestea instalat, este posibil să fi văzut chiar și un buton dedicat de dezinstalare în Panoul de control care utilizează acel program terță parte, cum ar fi butonul „Dezinstalare puternică” când este instalat IObit Uninstaller - nu ezitați să utilizați butonul respectiv dacă îl vedeți.

  5. Reporniți computerul, chiar dacă nu vi se cere.

    În opinia mea, acesta nu este un pas opțional. Oricât de enervant ar fi uneori, luarea timpului pentru a reporni computerul vă va asigura că programul este complet dezinstalat.

  6. Verificați dacă programul pe care l-ați dezinstalat a fost complet dezinstalat. Verificați dacă programul nu mai este listat în meniul Start și verificați, de asemenea, pentru a vă asigura că intrarea programului în Programe și caracteristici sau Adăugare sau eliminare programe a fost eliminată.

    Dacă ați creat propriile comenzi rapide pentru acest program, aceste comenzi rapide vor exista probabil, dar, desigur, nu vor funcționa. Simțiți-vă liber să le ștergeți singur.

  7. Instalați cea mai actualizată versiune a software-ului disponibil. Cel mai bine este să descărcați cea mai recentă versiune a programului de pe site-ul web al dezvoltatorului de software, dar o altă opțiune este să obțineți doar fișierul de pe discul de instalare original sau dintr-o descărcare anterioară.

    Cu excepția cazului în care documentația software prevede altfel, orice patch-uri și service pack-uri care ar putea fi disponibile ar trebui să fie instalate în program după repornirea după instalare (Pasul 8).

  8. Reporniți computerul din nou.

  9. Testați programul reinstalat.