Cum se instalează și se utilizează Wine pentru a rula aplicații Windows pe Linux

Dacă ați migrat la Linux, s-ar putea să vă întrebați despre acele aplicații Windows de care depindeți. Există un instrument numit WINE, care permite programelor de calculator dezvoltate pentru Microsoft Windows să ruleze pe Linux. Nu toate aplicațiile Windows rulează sub WINE, dar multe o fac.


Cum funcționează WINE?

WINE este un set de biblioteci care funcționează împreună pentru a permite aplicațiilor Windows să se instaleze și să ruleze pe Linux. O parte din WINE, care este vizibilă pentru aplicațiile Windows, este interfața de programare a aplicațiilor Windows (API). Cealaltă porțiune, care este vizibilă pentru Linux, este o combinație a API-urilor Linux și X11 (serverul de afișare grafică Linux).

WINE include, de asemenea, un program special de încărcare pentru Windows, care îi permite să vadă un fișier .exe (un fișier executabil Windows), să îl încarce (împreună cu fișierele Windows necesare) și să conecteze totul împreună. Este o stratificare destul de complicată a instrumentelor, dar în cele din urmă funcționează perfect.

Pentru a afla ce aplicații Windows funcționează pe Linux, prin WINE, consultați baza de date a aplicațiilor WINE.

Iată cum se instalează WINE pe Ubuntu Desktop 19.04 și apoi se instalează aplicația Notepad ++.


Instalați WINE

Prima sarcină este instalarea WINE. Instalarea nu este o provocare. Iată cum se instalează cu succes WINE pe Ubuntu Desktop 19.04:

  1. Deschideți aplicația fereastră terminal din GNOME Dash.

  2. Instalați WINE cu comanda:

    sudo apt install wine -y

    Este posibil să primiți un mesaj de genul „Pachetul„ vin ”nu are candidat la instalare. Încercați să utilizați sudo apt-get install wine-stable -y comanda în schimb. "

    Pentru a instala cea mai recentă versiune de WINE, rulați:

    sudo apt install wine-development -y

  3. Când vi se solicită, tastați parola de utilizator.

  4. Așteptați în timp ce instalarea rulează. Vinul are un număr decent de dependențe.

  5. Asta este. WINE este instalat și gata de plecare.


Utilizați Wineconfig pentru a configura WINE

Apoi, configurați mediul WINE adecvat. WINE are nevoie de un director care este configurat, astfel încât să poată păcăli instalatorii să creadă că aplicațiile sunt instalate într-un director Windows standard, cum ar fi unitatea C: Iată cum procedați:

  1. Din fereastra terminalului, lansați comanda winecfg.

    Este posibil ca mașina dvs. Linux să necesite instalarea altor programe, numite dependențe, înainte de a putea instala WINE. Urmați instrucțiunile și acceptați pașii.

  2. Când se deschide instrumentul de configurare WINE, faceți clic pe Unități , apoi asigurați-vă C: există și folderul țintă este ../drive_c. Acest lucru ar trebui creat în mod implicit.

  3. Lăsați instrumentul de configurare WINE deschis.


Configurați WINE pentru Notepad ++

Instalarea aplicației Windows se poate face rapid din linia de comandă, dar mai întâi, asigurați-vă că WINE are toate informațiile de configurare necesare. Pentru a face acest lucru, urmați acești pași:

  1. Deschideți un browser web, descărcați fișierul Programul de instalare .exe pentru Notepad ++, și salvați-l în Download director.

  2. De la Configurare WINE fereastră, faceți clic pe aplicatii apoi faceți clic pe Adăugați aplicație.

  3. selectaţi Uită-te în săgeată derulantă, alegeți numele de utilizator, apoi selectați Download.

  4. Alege npp.7.7.1.Installer.exe, Apoi selectați Deschis.

  5. selectaţi Versiunea Windows săgeată derulantă, apoi alegeți Utilizați setările globale.

  6. Selectați OK.


Instalați Notepad ++

În acest moment, puteți instala acum aplicația.

  1. În fereastra terminalului, treceți la Download director cu comanda cd ~ / Descărcări.

  2. Instalați aplicația cu comanda wine npp.7.7.1.Installer.exe.

    Nu trebuie să tastați întregul set de numere și puncte într-un nume de fișier ca acesta. După ce schimbați directorul în Descărcări, introduceți vin npp, apoi apăsați pe Tab tasta de pe tastatură. Dacă vă aflați în directorul potrivit și fișierul este acolo, acesta se extinde automat și tastează numele complet al fișierului. apasă pe Introduce cheie atunci când o face.

  3. Alegeți limba dorită pentru aplicație, apoi selectați OK.

  4. Selectați Următor →.

  5. Selectați Sunt de acord.

  6.  Selectați Următor →.

  7. Alegeți componentele suplimentare dorite, apoi selectați Următor →.

    Este perfect să lăsați aceste opțiuni ca atare și să faceți clic Următor →.

  8. Selectați Instala.

  9. Permiteți instalarea să se finalizeze, apoi selectați finalizarea.

Notepad ++ se deschide și este gata de utilizare. Ați instalat prima aplicație Windows pe Linux, utilizând stratul de compatibilitate WINE.

Rulați aplicația

Există o avertizare pentru instalarea aplicațiilor prin WINE - cum să porniți aplicația. La instalarea inițială, aplicația pornește automat. Dacă nu vă puteți da seama cum să relansați aplicația sau dacă lansatorul de desktop nu funcționează, veți avea nevoie de un alt instrument.

Instalată împreună cu WINE este o aplicație numită WINE File Manager. Din acel instrument, puteți naviga la directorul care găzduiește aplicația instalată și o puteți lansa. Iată cum:

  1. Dintr-o fereastră terminal, lansați comanda winefile.

  2. Navigheaza catre C > Fișiere de program (x86)> Notepad + +, apoi faceți dublu clic pe notepad ++. exe intrare.

  3. Folosiți aplicația.

Când ați terminat de utilizat aplicația, închideți-o ca de obicei. Când aveți nevoie din nou, deschideți WINE File Manager și lansați-l.

Deși s-ar putea să nu fie cea mai simplă metodă de a rula aplicații Windows (nici nu este acceptată fiecare aplicație Windows), a avea aceste aplicații care rulează pe o platformă sigură și fiabilă (Linux) este o modalitate excelentă de a avea cele mai bune din ambele lumi.