Cum se execută programe vechi în Windows 8 și Windows 10

Dacă după ce ați încercat să rulați unul dintre programele dvs. vechi preferate în Windows 10 sau 8 și pare totul zgârcit, se blochează sau nu va rula deloc, atunci ar trebui să recurgeți la utilizarea Instrument de depanare a compatibilității. Dacă ați experimentat vreodată așa ceva, știți supărarea încercării de a rula o aplicație veche pe un computer modern. Problema are cu siguranță sens: folosiți o mașină cu un nou sistem de operare pentru a rula software care a fost conceput pentru o bucată de hardware mult mai veche, mult mai lentă. De ce ar trebui să ne așteptăm să funcționeze?

Oricum ar fi, programele vechi pot avea în continuare valoare pentru anumiți utilizatori. Dacă Windows nu dorește să ruleze programele vechi chiar din cutie, nu renunțați la speranță. Cu un pic de ajustare, vă puteți salva software-ul de îmbătrânire datorită modului de compatibilitate integrat în Windows 8 și Windows 10 - Windows 7 are un instrument similar.

Continuați și instalați vechiul dvs. program, chiar dacă nu credeți că va funcționa. S-ar putea să fii surprins.


Rulați instrumentul de depanare a compatibilității

În încercarea de a face modul de compatibilitate mai accesibil celor care nu au o anumită aptitudine tehnică, Windows include un Instrument de depanare a compatibilității. Pentru a rula acest utilitar util, faceți clic dreapta pe fișierul executabil al programului, de obicei un EXE, și faceți clic pe Depanarea compatibilității.

Windows va încerca să determine problema pe care o are programul dvs. și să selecteze setările pentru a-l rezolva automat. Selectați Încercați setările recomandate pentru a oferi celor mai bune presupuneri de Windows o lovitură Selectați Testează programul pentru a încerca să lansați software-ul cu probleme folosind noile setări. Dacă Control cont utilizator este activat, va trebui să acordați permisiunea de administrator pentru executarea programului.

În acest moment, este posibil să constatați că problemele dvs. sunt rezolvate și software-ul funcționează perfect, apoi din nou este posibil să ruleze la fel sau chiar mai rău decât înainte. Faceți observațiile, închideți programul și faceți clic Următor → în instrumentul de depanare.

Dacă programul dvs. funcționează, selectați Da, salvați aceste setări pentru acest program. Felicitări, ai terminat.

Pentru instrucțiuni pas cu pas despre rularea Instrument de depanare a compatibilității Vezi mai jos:

  1. În CAUTĂ bara, situată în colțul din stânga jos, introduceți numele programului pe care doriți să îl depanați.

  2. Faceți clic dreapta și selectați Deschide locația fișierului când apare din căutarea dvs.

  3. După ce File Explorer se deschide către aplicație, faceți clic dreapta pe aplicație și selectați Proprietăţi.

  4. În Proprietăţi fereastră, selectați Compatibilitate.

  5. Selectați Rulați depanatorul de compatibilitate.

  6. În Selectați opțiunea de depanare, Selectați Depanarea programului.

  7. În Testați setările de compatibilitate pentru program, Selectați Testează programul.

  8. Dacă problema a fost rezolvată, programul se va lansa.

  9. Veți avea 3 opțiuni din care să selectați. Dacă problema este rezolvată, selectați Da, salvați aceste setări pentru acest program. Dacă tot aveți probleme, selectați Nu, încercați din nou folosind setări diferite. Aceasta va lansa o altă rundă de testare. Sau, în ultimă instanță, alegeți Nu, raportați problema la Microsoft și verificați online o soluție.

Cu toate acestea, dacă programul dvs. încă nu funcționează, selectați Nu, încercați din nou folosind setări diferite. În acest moment, vi se vor pune o serie de întrebări la care va trebui să răspundeți pentru a identifica problema exactă. Windows vă va folosi informațiile pentru a-și regla sugestiile până când veți găsi ceva care funcționează sau până când renunțați.

Dacă nu aveți noroc cu instrumentul de depanare sau știți chiar din poartă ce tip de setări doriți să utilizați, puteți încerca să setați manual Mod de compatibilitate opțiuni.


Configurați manual modul de compatibilitate

Pentru a selecta manual propriile opțiuni ale modului de compatibilitate, faceți clic dreapta pe fișierul executabil al vechiului program și faceți clic pe Proprietăți. În fereastra care apare, selectați Compatibilitate pentru a vizualiza opțiunile.

Începeți selectând Porniți acest program în modul de compatibilitate pentru și selectați sistemul de operare pentru care a fost conceput programul dvs. din lista derulantă. Veți putea selecta orice versiune de Windows mergând până la Windows 95. Această modificare poate fi suficientă pentru a rula programul. Selectați Aplică și încercați să vedeți.

Dacă tot aveți probleme, reveniți la Compatibilitate filă și aruncați o privire la celelalte opțiuni. Puteți aduce câteva modificări suplimentare modului în care rulează programul dvs.:

  • Reduceți modul de culoare - Rulează programul în modul de culoare pe 8 sau 16 biți, care ajută atunci când programul dvs. lansează o eroare spunând că trebuie să ruleze într-unul dintre aceste moduri.
  • Rulați la rezoluția ecranului de 640 x 480 - Schimbă afișajul la o rezoluție mult mai mică, ceea ce ajută dacă programul tău deschide o fereastră mică și nu trece la ecran complet.
  • Dezactivați scalarea afișajului pentru setările DPI ridicate - (Windows 8) Dezactivează redimensionarea automată, care ajută atunci când programul dvs. se afișează incorect atunci când sunt selectate fonturi pe scară largă.
  • Modificați setările DPI ridicate - (Windows 10) Este similar cu setarea de mai sus, dar are setări suplimentare de scalare avansate.
  • Rulați acest program ca administrator - Crește privilegiile utilizatorului de a rula programul ca administrator.

După ce ați făcut selecțiile, încercați să aplicați setările și să testați din nou aplicația. Dacă totul merge bine, ar trebui să vedeți programul dvs. pornind fără probleme.

Din păcate, aceasta nu este o soluție perfectă și este posibil ca anumite aplicații să nu funcționeze corect. Dacă întâlniți un astfel de program, verificați online pentru a vedea dacă o versiune mai nouă este disponibilă pentru descărcare. De asemenea, puteți utiliza instrumentul de depanare menționat mai sus pentru a alerta Microsoft cu privire la această problemă și pentru a verifica dacă există o soluție cunoscută online.

De asemenea, nu fi timid să folosești vechea căutare fiabilă pe Google pentru a afla dacă altcineva a venit cu o soluție pentru rularea programului tău.