Cum se deschide linia de comandă (Windows 10, 8, 7 etc.)

Promptul de comandă este unul dintre programele de interfață din linia de comandă utilizate pentru a executa comenzi în sistemele de operare Windows.

Unele comenzi populare din Command Prompt despre care s-ar putea să fi auzit includ ping, netstat, tracert, shutdown și attrib, dar există multe altele. Avem aici o listă completă.

Deși promptul de comandă probabil nu este un instrument pe care majoritatea dintre voi îl vor folosi în mod regulat, poate fi foarte util din când în când, poate pentru a depana o anumită problemă Windows sau pentru a automatiza un fel de sarcină.

Modul în care deschideți Promptul de comandă diferă între versiunile Windows, deci veți găsi pașii de mai jos pentru Windows 10, Windows 8 sau Windows 8.1 și Windows 7, Windows Vista și Windows XP. Vedeți ce versiune de Windows am? dacă nu ești sigur.


Deschideți promptul de comandă în Windows 10

  1. Selectați butonul Start.

  2. Tip cmd.

  3. Selectați Command Prompt din listă.

Deschideți linia de comandă prin meniul Start

O altă modalitate de a deschide promptul de comandă în Windows 10 este să căutați în folderul meniului Start:

  1. Selectați butonul Start.

  2. selectaţi Sistem Windows dosar din listă.

  3. Alege Command Prompt din grupul de dosare.

Deschideți linia de comandă utilizând meniul Power User

O altă metodă în Windows 10 este prin meniul Power User. Dacă utilizați o tastatură sau un mouse, alegeți Command Prompt din meniul care apare după apăsare Win + X sau făcând clic dreapta pe butonul Start.

S-ar putea să vedeți opțiunile Windows PowerShell în meniul Power User în loc de Command Prompt. În versiunile mai recente de Windows 10, Promptul de comandă a fost înlocuit cu PowerShell, dar îl puteți accesa în continuare din meniul Power User, editând setările barei de activități.


Deschideți promptul de comandă în Windows 8 sau 8.1

  1. Selectați butonul Start, apoi glisați în sus pentru a afișa aplicaţii ecran. Puteți realiza același lucru cu un mouse selectând pictograma săgeată în jos din partea de jos a ecranului.

    Înainte de actualizarea Windows 8.1, ecranul de aplicații poate fi accesat din ecranul Start glisând în sus din partea de jos a ecranului sau făcând clic dreapta oriunde, apoi alegând Toate aplicațiile.

    Dacă utilizați o tastatură sau un mouse, o modalitate foarte rapidă de a deschide o fereastră de comandă în Windows 8 este prin meniul Power User - țineți apăsat butonul WIN X tastele în jos sau faceți clic dreapta pe butonul Start și alegeți Command Prompt.

  2. Glisați sau derulați spre dreapta pe ecranul de aplicații pentru a localiza Sistem Windows titlul secțiunii.

  3. Selectați Command Prompt. Acum puteți executa orice comandă aveți nevoie pentru a rula.

    Consultați lista noastră de comenzi pentru promptul de comandă Windows 8 pentru o listă completă a comenzilor disponibile prin promptul de comandă în Windows 8, inclusiv descrieri scurte și linkuri către informații mai detaliate, dacă le avem.


Deschideți promptul de comandă în Windows 7, Vista sau XP

  1. Deschideți meniul Start din colțul din stânga jos al ecranului.

    În Windows 7 și Windows Vista, este puțin mai rapid să intrați comandă în caseta de căutare din partea de jos a meniului Start și apoi alegeți Command Prompt când apare în rezultate.

  2. Mergi la pagina Toate programele > Accesorii.

  3. Alege Command Prompt din lista de programe.

    Iată Lista comenzilor Windows 7, Lista comenzilor Windows Vista și Lista comenzilor Windows XP dacă aveți nevoie de o referință de comandă pentru oricare dintre aceste versiuni de Windows.


Alte modalități de a deschide linia de comandă

Promptul de comandă din Windows XP prin Windows 10 poate fi de asemenea deschis cu o comandă. Acest lucru este util mai ales dacă doriți să utilizați caseta de dialog Executare sau dacă Windows Explorer s-a blocat și meniul Start este inaccesibil (și, prin urmare, instrucțiunile de mai sus nu funcționează).

Pentru a face acest lucru, introduceți cmd în interfața liniei de comandă. Aceasta poate fi în caseta de dialog Executare (WIN + R) sau Managerul de activități Fișier > Executați o sarcină nouă meniu.


Prompturi de comandă ridicate și versiuni vechi de Windows

În versiunile Windows lansate înainte de Windows XP, cum ar fi Windows 98 și Windows 95, Command Prompt nu există. Cu toate acestea, mai vechi și foarte similar MS-DOS Prompt face. Acest program este situat în meniul Start și poate fi deschis cu comandă executa comanda.

Unele comenzi, cum ar fi comanda sfc care este utilizată pentru a repara fișierele Windows, necesită ca Promptul de comandă să fie deschis ca administrator înainte ca acestea să poată fi executate. Veți ști dacă acesta este cazul dacă primiți un mesaj ca unul dintre acestea după ce ați încercat să executați comanda:

  • verificați dacă aveți drepturi administrative
  • ... comanda poate fi executată numai dintr-un prompt de comandă ridicat
  • trebuie să fii administrator

Consultați Cum se deschide o linie de comandă ridicată pentru ajutor la pornirea liniei de comandă ca administrator, un proces puțin mai complicat decât ceea ce este subliniat mai sus.