Cum se adaugă coloane sau rânduri de numere în Open Office Calc

Adăugarea de rânduri sau coloane de numere este una dintre cele mai frecvente operațiuni efectuate în programele de foaie de calcul precum OpenOffice Calc. Pentru a face mai ușoară îndeplinirea acestei sarcini, Calc include o formulă încorporată numită USM Funcția.

Instrucțiunile din acest articol se aplică pentru OpenOffice Calc v. 4.1.6.


Funcția SUM OpenOffice Calc

Două modalități de a intra în această funcție includ:

  • Utilizarea USM buton de comandă rapidă funcție - este litera majusculă greacă Sigma (Σ) situat lângă linia de intrare (la fel ca bara de formule din Excel).
  • Adăugarea USM funcția într-o foaie de lucru utilizând caseta de dialog cu expertul funcțional. Caseta de dialog poate fi deschisă selectând Expertul cu funcții situat lângă butonul Sigma de pe linia de intrare.

Fotografie Towfiqu / Getty Images 


Comenzi rapide și casetă de dialog Avantaje

Avantajul utilizării butonului Sigma pentru a intra în funcție este că este rapid și ușor de utilizat. Dacă datele care urmează a fi însumate sunt grupate într-un interval contiguu, funcția va selecta deseori intervalul pentru dvs.

Avantajul utilizării USM caseta de dialog funcție este în cazul în care datele care urmează să fie însumate sunt răspândite pe un număr de celule non-contigue. Utilizarea casetei de dialog în această situație facilitează adăugarea celulelor individuale la funcție.


Sintaxa și argumentele funcției SUM

Sintaxa unei funcții se referă la aspectul funcției și include numele funcției, paranteze și argumente.

Sintaxa pentru USM funcția este:

= SUMA (numărul 1; numărul 2; ... numărul 30)

Numărul 1; numarul 2; ... numărul 30 - datele care trebuie însumate de funcție. Argumentele pot conține:

  • o listă de numere care trebuie rezumate
  • o listă de referințe de celule care indică locația datelor în foaia de lucru
  • o gamă de referințe celulare la locația datelor

Funcția poate adăuga maximum 30 de numere.


Ceea ce ignoră funcția SUM

Funcția ignoră celulele goale și datele text din intervalul selectat - inclusiv numerele care au fost formatate ca text.

În mod implicit, datele text din Calc sunt aliniate la stânga într-o celulă - așa cum se vede cu numărul 160 din celulă A2 în imaginea de mai sus - numărul de date se aliniază în mod implicit la dreapta.

Dacă aceste date text sunt ulterior convertite în date numerice sau numerele sunt adăugate în celulele goale din interval, USM funcția total actualizează automat pentru a include noile date.


Introducerea manuală a funcției SUM

O altă opțiune pentru introducerea funcției este să o tastați într-o celulă de foaie de lucru. Dacă sunt cunoscute referințele de celulă pentru gama de date care trebuie însumate, funcția poate fi introdusă cu ușurință manual. Pentru exemplul din imaginea de mai sus, introduceți

= SUMA (A1: A6)

în celulă A7 și presare Introduce ar obține același rezultat ca pașii enumerați mai jos pentru utilizarea USM buton de comandă rapidă.

Sumarea datelor cu butonul SUM

Pentru cei care preferă să utilizeze mouse-ul la tastatură, USM butonul este un mod rapid și ușor de a intra în USM Funcția.

Când este introdusă în acest mod, funcția încearcă să determine intervalul de celule care trebuie însumate pe baza datelor din jur și introduce automat intervalul cel mai probabil ca argument al numărului funcției.

Funcția caută numai datele numerice situate în coloanele de deasupra sau în rândurile din stânga celulei active și ignoră datele text și celulele goale.

Mai jos sunt enumerați pașii utilizați pentru a introduce funcția SUM în celulă A7 așa cum se arată mai jos.

  1. Selectați A7 pentru a o face celulă activă (locația în care vor fi afișate rezultatele funcției).

  2. Apăsaţi USM butonul de lângă linia de introducere.

  3. Platforma USM funcția ar trebui să fie introdusă în celula activă - funcția ar trebui să introducă automat referința celulei A6 ca argument al numărului.

  4. Pentru a schimba gama de referințe de celulă utilizate pentru argumentul numărului, utilizați indicatorul mouse-ului pentru a evidenția intervalul A1 la A6.

  5. Anunturi Introduce pentru a finaliza funcția.

  6. Răspunsul 577 trebuie afișat în celulă A7. Când selectați celula A7, funcția completă = SUM (A1: A6) apare în linia de intrare deasupra foii de lucru.

Adăugați numere utilizând caseta de dialog Funcția SUM a lui Calc

După cum sa menționat, o altă opțiune pentru introducerea în USM funcția este de a utiliza caseta de dialog a funcției, care poate fi deschisă fie prin:

  • Selectarea Expertul cu funcții pe linia de intrare deasupra foii de lucru.
  • Presare Ctrl + F2.

Caseta de dialog Avantaje

Avantajele utilizării casetei de dialog includ:

  1. Caseta de dialog are grijă de sintaxa funcției - facilitând introducerea argumentelor funcției pe rând fără a fi nevoie să introduceți semnul egal, parantezele sau punctele și virgulele care acționează ca separatori între argumente.

  2. Când datele care urmează a fi însumate nu sunt situate într-un interval contiguu, referințele de celule, cum ar fi A1, A3 și B2: B3 pot fi introduse cu ușurință ca argumente numerice separate în caseta de dialog folosind indicarea - ceea ce implică clic pe celulele selectate cu mouse-ul, mai degrabă decât tastarea lor. Nu numai că indică mai ușor, ci ajută și la reducerea erorilor din formule cauzate de referințe incorecte de celule.

Exemplu de funcție SUM

Mai jos sunt enumerați pașii utilizați pentru a intra în USM funcționează în celulă A7 așa cum se arată în imagine la pasul 15. Instrucțiunile folosesc USM casetă de dialog funcție pentru a introduce valorile situate în celule A1, A3, A6, B2, și B3 ca argumente numerice pentru funcție.

  1. Selectați celula A7 pentru a o transforma în celulă activă - locația în care vor fi afișate rezultatele funcției.

  2. selectaţi Expertul cu funcții Alături de linia de intrare (la fel ca bara de formule din Excel) pentru a afișa Expertul cu funcții căsuță de dialog.

  3. selectaţi Categorii lista derulantă și selectați Matematic pentru a vedea lista funcțiilor matematice.

  4. În Funcţie, Selectați USM din lista de funcții.

  5. Selectați Următor →.

  6. Selectați Numărul 1 în caseta de dialog, dacă este necesar.

  7. Selectați celula A1 în foaia de lucru pentru a introduce acea referință de celulă în caseta de dialog.

  8. Selectați Numărul 2 în caseta de dialog.

  9. Selectați celula A3 în foaia de lucru pentru a introduce acea referință de celulă.

  10. Selectați Numărul 3 în caseta de dialog.

  11. Selectați celula A6 în foaia de lucru pentru a introduce acea referință de celulă.

  12. Selectați Numărul 4 în caseta de dialog.

  13. Evidențiați celulele B2 B3 în foaia de lucru pentru a introduce acest interval.

  14. Selectați OK pentru a închide caseta de dialog și a reveni la foaia de lucru.

  15. Numărul 695 ar trebui să apară în celulă A7 - deoarece aceasta este suma numerelor situate în celule A1 la B3.

  16. Când selectați celula A7. funcția completă = SUM (A1; A3; A6; B2: B3) apare în linia de intrare deasupra foii de lucru.