Cum să gestionați istoricul reviziilor în Google Docs

Istoricul versiunilor Google Docs vă ajută să controlați modificările aduse documentelor dvs. partajate. Acest lucru este deosebit de important atunci când colaborați la documente cu un grup de persoane. Iată tot ce trebuie să știți pentru a gestiona, edita și, dacă este necesar, pentru a reveni la o versiune anterioară folosind istoricul reviziilor din Google Docs.

Veți avea acces la istoricul reviziilor unui document numai dacă aveți permisiuni de editare. Dacă ați creat documentul, sunteți bine să mergeți, dar dacă cineva v-a împărtășit documentul, asigurați-vă că aveți permisiuni de editare înainte de a merge mai departe.


Cum se accesează Istoricul versiunilor Google Docs

Accesarea istoricului versiunilor în Google Docs este ușoară și există câteva modalități de a face acest lucru.

Istoricul versiunilor nu este disponibil pe versiunea mobilă a Google Docs. Puteți vedea detalii despre un document, cum ar fi când a fost creat și când a fost modificat ultima dată accesând meniul cu trei puncte din colțul din dreapta sus și alegând Detalii, dar istoricul mai detaliat al reviziilor poate fi vizualizat doar de pe computer.

  1. Mai întâi, deschideți documentul pentru care doriți să vizualizați istoricul reviziilor.

    Din punct de vedere tehnic, acesta poate fi orice tip de document din Google Drive, inclusiv Documente, Foi de calcul sau Prezentări.

  2. Selectați Fișier din meniul din partea de sus a paginii.

  3. Alege Versiunea istorică.

  4. În meniul care apare, selectați Vedeți istoricul versiunilor. Alternativ, puteți utiliza comanda rapidă de la tastatură Ctrl + Alt + Shift + H pe un computer Windows sau Cmd + Opțiune + Shift + H pe un computer Mac.

  5. O modalitate alternativă (și mai ușoară) de a face acest lucru este să alegeți Ultima modificare ... link din partea de sus a paginii, unde link-ul va spune ceva similar cu „Toate modificările salvate în unitate” dacă lucrați în prezent la un document sau „Ultima modificare a fost acum 10 ore” dacă tocmai ați deschis documentul.

  6. Istoricul versiunilor se va deschide într-un panou de navigare din dreapta și, dacă au fost efectuate mai multe modificări în timpul unei versiuni date, ar trebui să puteți naviga rapid prin ele folosind săgețile de navigare din colțul din dreapta sus al paginii pentru a trece de la o modificare la urmatorul.


Lucrul cu istoricul reviziilor în Google Docs

Odată ce istoricul versiunilor pentru un document este deschis, ar trebui să vedeți o listă a versiunilor salvate ale documentului. În funcție de câte persoane colaborează la document și de cât de des se fac modificări, lista respectivă poate fi lungă sau poate fi scurtă. Și, cu excepția cazului în care ați accesat anterior istoricul versiunilor și nu ați făcut modificări, fiecare versiune va fi denumită cu data și ora modificărilor aduse documentului.

Unul dintre primele lucruri pe care probabil le veți observa este că fiecare persoană care colaborează la un document are un mic punct colorat lângă numele său. Aceste culori sunt atribuite de Google și când faceți clic pe o versiune a documentului, atâta timp cât Afișați modificările este selectată opțiunea din partea de jos a listei Istoric versiuni, modificările făcute vor fi evidențiate într-o culoare care corespunde punctului de lângă numele persoanei care a făcut modificarea.

După ce selectați o versiune, va apărea un meniu cu trei puncte în partea dreaptă a numelui versiunii. Când selectați acel meniu, veți găsi două opțiuni:

  • Denumiți această versiune: Selectați această opțiune pentru a deschide numele versiunii (care este afișat implicit ca dată și oră) pentru editare. Puteți apoi să tastați numele pe care doriți să îl aibă acea versiune și să apăsați pe Introduce tasta de pe tastatură pentru a accepta noul nume.
  • Fa o copie: Această opțiune vă permite să creați o copie nouă a documentului, așa cum era la data și ora versiunii selectate. Se deschide o casetă de dialog care vă permite să creați un nume pentru noul document și să alegeți o locație în care doriți să fie stocat documentul. Dacă v-ați distribuit documentul, veți avea și opțiunea de a Împărtășiți-l cu aceleași persoane.

Restabilirea documentului dvs. Google la o versiune anterioară

Dacă motivul dvs. pentru a căuta istoricul versiunilor în Google Docs este să reveniți la un document în starea în care se afla înainte de a fi făcute modificările, puteți face acest lucru în câțiva pași.

  1. Din documentul deschis, navigați la Versiunea istorică folosind instrucțiunile de mai sus.

  2. Găsiți versiunea la care doriți să reveniți.

  3. Apoi, cu acea versiune aleasă, selectați Restabiliți această versiune În partea de sus a paginii.

  4. Apare o casetă de dialog de confirmare. Selectați Restabili pentru a vă converti documentul înapoi la versiunea anterioară pe care ați selectat-o. Dacă vă răzgândiți, puteți selecta Anulare.

  5. Documentul dvs. va fi restaurat și veți vedea confirmarea acestuia într-o scurtă fereastră pop-up din partea de sus a paginii, odată ce reversiunea este completă.

    Dacă restaurați o versiune anterioară a documentului și apoi vă răzgândiți, puteți reveni la istoricul versiunilor și restabili documentul din nou, la o versiune ulterioară (sau anterioară).