Centrul de securitate Windows Defender: Ce este și cum să-l utilizați

PC-urile care rulează Windows 10 vin cu o funcție de securitate internă numită Windows Defender Security Center, care oferă protecție împotriva virușilor, spyware-ului și malware-ului. Chiar dacă aveți deja instalat un software antivirus terță parte, este totuși o idee bună să știți ce protecții și informații suplimentare poate oferi Windows Defender Security Center.

Să aruncăm o privire la ce oferă Centrul, cum să îl accesăm și să trecem în revistă câteva dintre caracteristicile sale cheie.


Ce este Windows Defender Security Center?

Când cumpărați pentru prima dată un computer Windows 10 și înainte de a instala un alt software antivirus, linia principală de apărare a computerului împotriva malware-ului și a virușilor este Centrul de securitate Windows Defender.

Odată ce instalați un software antivirus terță parte, Centrul devine o linie secundară de apărare: Multe dintre caracteristicile antivirus vor deveni automat inactive, dar puteți monitoriza în continuare securitatea dispozitivului dvs. din tabloul de bord al Centrului. Alte setări de securitate, cum ar fi cele legate de Microsoft Edge, controalele parentale și protecția contului dvs. Microsoft, pot fi, de asemenea, ajustate din interiorul Centrului.


Programe antivirus vs. Centrul de securitate Windows

Există două diferențe principale între Centrul de securitate Windows Defender și programele antivirus terțe. Primul este că Centrul nu necesită instalare sau un abonament plătit pentru a-și accesa serviciile, deoarece Centrul vine deja preinstalat pe dispozitivele Windows 10.

În plus, spre deosebire de programele de securitate antivirus cu abonament plătit, Windows Defender Security Center nu pune serviciile de securitate sau funcțiile de securitate premium în spatele unui perete de plată. Utilizatorii Windows 10 au acces gratuit la toate funcțiile Centrului, cu condiția ca dispozitivele lor să fie actualizate corect și să aibă hardware-ul care să-i susțină instrumentele.

A doua diferență principală se datorează faptului că Windows Defender Security Center este programul antivirus și de securitate intern pentru Windows 10, include acces la caracteristici de securitate special concepute pentru sistemul de operare pe care alte opțiuni software antivirus pur și simplu nu le oferă, inclusiv setări de blocare dinamică, Windows Hello, boot sigur și Start nou.

Setările de blocare dinamică ale centrului vă permit să asociați un dispozitiv mobil cu computerul dvs. prin Bluetooth, astfel încât să vă puteți bloca computerul când vă îndepărtați de acesta. Pornirea securizată este o caracteristică de securitate care împiedică un tip de malware numit „rootkit” să vă acceseze dispozitivul la pornire. Rootkit-urile pot de obicei să alunece pe dispozitive nedetectate și vă pot înregistra parolele și apăsările de taste, pot prelua date criptografice și multe altele.


Cum se accesează Centrul de securitate pe Windows 10

Există două modalități de a accesa Centrul de securitate Windows Defender: fie căutându-l folosind caseta de căutare a desktopului, fie selectând pictograma Centrul de securitate din meniul Tava de sistem al desktopului.

Accesați Centrul de securitate folosind Căutare

  1. Selectați caseta Căutare, care se află în colțul din stânga jos al ecranului.

  2. Tip "Centrul de securitate Windows Defender."

  3. Anunturi Introduce, Apoi selectați Centrul de securitate Windows Defender din lista cu rezultatele căutării. Apoi ar trebui să fiți direcționat către tabloul de bord al ecranului principal al centrului.

Accesați Centrul de securitate Windows Defender prin Tava de sistem

  1. În colțul din dreapta jos al ecranului desktopului, selectați Săgeata în sus pentru a deschide tava de sistem.

  2. selectaţi Windows Defender icoană, reprezentată de un scut alb-negru.

    Această pictogramă poate conține sau nu și un punct verde cu o bifă albă în centrul acestuia.

  3. Tabloul de bord principal pentru Windows Defender Security Center ar trebui să se deschidă automat.


Utilizarea Centrului de securitate Windows pentru a vizualiza raportul de sănătate al computerului

Indiferent dacă aveți sau nu un alt program de securitate antivirus care rulează pe computerul dvs., Centrul va rula în continuare o scanare de sănătate a computerului dvs. pentru a vă asigura că totul funcționează fără probleme. Dacă lucrurile nu funcționează fără probleme, funcția Raport de sănătate vă va anunța. Iată cum să îl accesați.

  1. Accesați Centrul de securitate Windows Defender utilizând una dintre cele două metode descrise mai sus.

  2. Din tabloul de bord principal al Centrului, puteți accesa raportul de sănătate în două moduri:

    • Selectați Performanța și sănătatea dispozitivului.
    • Selectați cele trei linii orizontale din partea stângă a tabloului de bord, apoi selectați Performanța și sănătatea dispozitivului.
  3. Raportul de sănătate al dispozitivului dvs. ar trebui să încarce automat rezultatele analizei centrului a patru categorii diferite de performanță: capacitate de stocare, driver de dispozitiv, durata de viață a bateriei și aplicații și software. Fiecare categorie își va menționa statutul.

  4. Dacă aveți o problemă pe care trebuie să o rezolvați, un link către această problemă va fi afișat în categoria sa. Dacă nu există probleme, va exista o bifă lângă fiecare categorie și „Fără probleme” va fi listat dedesubt.


Cum se configurează setările Windows Defender SmartScreen pentru aplicații și browsere

Windows Security Center oferă, de asemenea, o caracteristică numită Windows Defender SmartScreen. Funcția SmartScreen vă ajută să vă protejați și să vă avertizați despre amenințări precum malware sau atacuri de phishing. Poate fi util în special atunci când navigați pe internet.

  1. Accesați Centrul de securitate Windows Defender utilizând una dintre cele două metode descrise anterior.

  2. Din tabloul de bord, selectați Controlul aplicațiilor și browserului.

  3. Meniul de control al aplicației și browserului trebuie să ofere mai multe seturi de setări SmartScreen pe care le puteți regla: Verificați aplicațiile și fișierele, SmartScreen pentru Microsoft Edge și SmartScreen pentru aplicațiile Microsoft Store. Selectați Bloca, Avertiza, Sau de pe pentru a vă stabili nivelul de protecție.