Ce sunt pluginurile VST?

Plugin-urile Virtual Studio Technology (VST) sunt utilizate atât de inginerii de înregistrare amatori, cât și de cei profesioniști și artiști pentru a-și îmbunătăți proiectele audio. Un plugin este un tip de software care funcționează într-un alt software. În loc să lucrați singur, îl conectați la altceva.

În cazul pluginurilor VST, acestea sunt proiectate pentru a funcționa în cadrul aplicațiilor de stație de lucru audio digitală (DAW) pe care le puteți utiliza pentru a crea muzică atât în ​​setările de acasă, cât și în cele profesionale de studio.

În timp ce pluginurile VST sunt concepute pentru a fi utilizate cu aplicații DAW, diferite tipuri de pluginuri VST au scopuri diferite. Pluginurile pentru instrumente VST vă permit să introduceți o varietate masivă de instrumente virtuale într-o înregistrare audio fără a avea acces la versiunile fizice ale acestor instrumente, iar pluginurile cu efecte VST vă permit să modificați sunetele în moduri noi și interesante.

Utilizate împreună, diferite tipuri de pluginuri VST vă pot ajuta să creați un produs final mult mai convingător.

lechatnoir / E + / Getty


Pentru ce sunt pluginurile VST?

Metoda originală de înregistrare și amestecare a necesitat instrumente fizice și hardware fizic pentru a realiza efecte precum compresia și reverbul. Echipamentul necesar pentru acest tip de muncă este prohibitiv de costisitor și ocupă mult spațiu.

Virtual Studio Technology a fost dezvoltat pentru a înlocui sau a complimenta echipamentele fizice. În loc să investiți o grămadă de bani în instrumente, sintetizatoare, efecte hardware și alte echipamente scumpe, puteți utiliza pluginuri VST care sunt capabile să îndeplinească aceleași funcții de bază.

De fapt, puteți crea o melodie întreagă de la zero, folosind plugin-uri VST și DAW la alegere, fără a atinge vreodată un instrument fizic deloc.


Tipuri de pluginuri VST

Pluginurile VST sunt de obicei împărțite în trei categorii principale:

  • Instrumente VST: Aceste plugin-uri sunt capabile să genereze sunet care sună de parcă ar fi fost creat de un sintetizator sau de un instrument mai tradițional precum un pian sau o chitară. O mulțime de plugin-uri VSTi sunt proiectate să sune și arată, ca sintetizatoare hardware populare, dintre care multe sunt prohibitiv de scumpe sau nu mai sunt disponibile.
  • Efecte VST: Aceste pluginuri acceptă sunetul și îl modifică într-o varietate de moduri diferite. Nu pot crea audio nou pe cont propriu, dar pot adăuga reverb și alte efecte. Această categorie include și pluginuri care oferă diferite tipuri de feedback vizual.
  • Efecte MIDI VST: Aceste plugin-uri sunt proiectate special pentru a funcționa cu date MIDI (Musical Instrument Digital Interface), fie singure, fie împreună cu alte pluginuri VST. Dacă sunteți un muzician interesat să conectați un instrument ca o tastatură la DAW printr-o conexiune MIDI, acestea sunt destul de utile.

Pluginuri pentru instrumente VST

Pluginurile pentru instrumente VST, cunoscute și sub numele de pluginuri VSTi, sunt utilizate pentru a emula diverse instrumente în cadrul stațiilor de lucru audio digitale. Puteți imita aproape orice instrument cu un VSTi cu mult mai mic decât costul de cumpărare al instrumentului real.

Avantajul plugin-urilor VSTi este că vă permit să creați în mod esențial muzică de la zero, care suna ca și cum ar fi fost jucat pe un instrument, cum ar fi un pian sau un saxofon sau creat cu un sintetizator.

Unul dintre cele mai atractive lucruri despre pluginurile VSTi este că sunt capabili să emuleze sintetizatoare precum Moog Voyager, Yamaha CS-80, Hammond B3 și multe altele. Aceste sintetizatoare sunt renumite pentru sunetele lor iconice și sunt atât de scumpe încât cumpărarea unuia nu este ceva ce majoritatea oamenilor vor putea face vreodată.

Puteți găsi o mulțime de plugin-uri VSTi gratuite gratuit și chiar și pluginurile VSTi premium tind să fie mult mai accesibile decât hardware-ul fizic pe care sunt concepute să le emule.

Celălalt beneficiu al utilizării pluginurilor VSTi asupra instrumentelor fizice și a sintetizatoarelor este spațiul. Dacă nu aveți un spațiu mare de studio pentru a vă înregistra muzica, un computer echipat cu pluginurile VSTi potrivite vă poate prăbuși efectiv operațiunea suficient de mică pentru a se potrivi în biroul dvs. de acasă.


Pluginuri cu efecte VST

În cazul în care pluginurile VSTi creează audio de la zero, pluginurile cu efecte VST preiau acel audio și îl modifică într-o mare varietate de moduri. Aceste pluginuri sunt adesea modelate după hardware cu efecte fizice reale, în același mod în care o mulțime de pluginuri VSTi sunt proiectate să sune ca instrumente și sintetizatoare reale.

Majoritatea DAW-urilor vin cu unele capabilități încorporate pentru a adăuga efecte și pentru a regla fin mixul, dar pluginurile de efecte VST îl duc la nivelul următor. Acestea îndeplinesc aceleași funcții care sunt gestionate de tipul de procesoare audio hardware scumpe și voluminoase pe care le-ați găsi în mod normal într-un rack de studio.

Orice tip de efect pe care îl puteți aplica unei piese audio poate fi realizat cu un plugin de efecte VST. Indiferent dacă doriți să adăugați un reverb sau un pan simplu, sau să imitați sunetele anilor 80 într-o piesă synthwave, o puteți face cu pluginuri de efecte.


Pluginuri VST Midi

Pluginurile MIDI VST sunt ca niște pluginuri de efecte prin faptul că nu creează sunet, dar sunt concepute pentru a funcționa cu date midi. Aceste pluginuri pot procesa singuri datele MIDI sau le pot modifica și apoi le pot transmite altor pluginuri.

Pluginurile MIDI VST pot efectua sarcini relativ de bază, cum ar fi transpunerea sau arpeggiația, dar acesta este doar vârful aisbergului.

MIDI este un instrument puternic, dar compozițiile MIDI bazate pe diagrame pot suna artificial urechii practicate. Cu ajutorul pluginului VST potrivit, puteți face ca intrările MIDI să pară mai naturale și să le modificați în tot felul de alte moduri.

Cum se utilizează pluginuri VST

Tehnologia Virtual Studio este concepută în așa fel încât unele VST-uri să poată funcționa singure, dar pluginurile VST sunt concepute special pentru a fi utilizate în stațiile de lucru audio digitale. Dacă doriți să utilizați un plugin VST, trebuie mai întâi să descărcați și să instalați un DAW precum Ableton Live, FL Studio sau Sonar.

Este destul de ușor să începeți cu pluginurile VST. De obicei, procesul se desfășoară în genul:

  1. Găsiți un plugin VST pe care îl doriți și descărcați-l.

  2. Dacă pluginul este conținut într-un fișier ZIP, dezarhivați-l.

  3. Plasați fișierele de plugin VST dezarhivate într-un dosar în care le veți putea urmări.

    Dacă VST vine cu un fișier executabil, rulați-l. Aceasta va iniția un proces de instalare care vă va permite, de obicei, să alegeți folderul de instalare pentru VST.

  4. Lansați DAW și solicitați-i să caute noi VST-uri.

  5. Creați un proiect nou în DAW și selectați noul VSTi ca instrument sau plasați noul VST de efecte pe o pistă folosind mixerul.

Unde să găsiți pluginuri VST

Dacă sunteți gata să începeți să adăugați câteva pluginuri VST la stația de lucru audio digitală, consultați lista noastră cu primele 15 pluginuri VST gratuite. Această listă este departe de a fi exhaustivă, dar avem o grămadă de pluginuri VSTi și efecte pentru a vă ajuta să începeți.