Ce înseamnă fișierul corupt?

Un fișier corupt este un fișier de date deteriorat. Fișierul poate deveni brusc inoperabil sau inutilizabil. Este posibil să nu se deschidă deloc sau să returneze o eroare când este deschisă. Uneori este posibil să remediați fișierul, în timp ce alteori poate fi necesar să ștergeți fișierul și să recuperați o versiune salvată.

Există multe cauze ale corupției fișierelor, cum ar fi o eroare de software, un virus, o blocare a computerului sau sectoare defectuoase pe un hard disk. Iată o privire asupra a ceea ce înseamnă corupția datelor în calcul, ce creează problema și ce puteți face în legătură cu aceasta.

Fișierele corupte pot apărea în orice program software și de obicei nu indică o problemă cu aplicația în sine. De obicei este o problemă unică pentru fișier.


Ce este corupția datelor?

Fiecare fișier are un antet, numit uneori „număr magic”, care îi spune sistemului de fișiere ce trebuie să facă cu el când este accesat. De exemplu, un număr indică sistemului dvs. de operare că fișierul este MP3 și ar trebui să producă sunet, în timp ce altul ar putea spune sistemului dvs. de operare că este un document Word care ar trebui să se deschidă într-un procesor de text. Dacă acest număr magic este cumva modificat, sistemul dvs. interpretează fișierul ca un alt tip de fișier și nu va putea deschide fișierul.

Anumite tipuri de fișiere așteaptă anumite numere în anumite puncte ale fișierului la intervale regulate. De exemplu, în fișierele care conțin text, fiecare caracter ar trebui să aibă o anumită dimensiune, în funcție de modul în care este codat textul și ar trebui să înceapă cu o combinație consistentă de octeți de fiecare dată. Dacă acest număr este dezactivat, sistemul de operare ar putea încerca să redea un caracter necitit, determinând fișierul să devină inaccesibil.

Corupția apare atunci când compoziția originală a octetului fișierului este modificată accidental. Deși fișierele corupte ocazional pot fi încă deschise, de obicei fișierul este inaccesibil.

Fiecare tip de fișier are propriul său standard, astfel încât corupția poate lua forme diferite și poate produce rezultate diferite. Este ușor să identificați un fișier media deteriorat, cum ar fi o listă MP3 sau o parolă, în timp ce alte erori de date corupte ar putea fi greu de diagnosticat.


Cum sunt corupte fișierele?

Există mai multe moduri în care un fișier poate deveni corupt. Corupția datelor poate apărea atunci când există o problemă în timpul procesului de salvare. De exemplu, dacă computerul se blochează în timp ce salvați un fișier, există șanse mari ca fișierul să se corupă. O pană de curent poate afecta mai multe fișiere deschise.

O aplicație ar putea întâmpina o eroare în timp ce salvează sau creează un fișier, corupând fișierul în proces. Browserul dvs. poate întâmpina probleme atunci când descărcați un fișier, ducând la corupția fișierului. Virușii pot corupe fișierele de date, la fel ca orice întrerupere în procesele normale ale computerului.

Problemele fizice pot provoca, de asemenea, corupția datelor. De exemplu, dacă un hard disk este scăpat, scuturat sau mutat rapid de prea multe ori, defecțiunile electrice și mecanice ar putea duce la deteriorarea fișierelor. Un fișier deteriorat ar putea fi un semn al unui sector fizic defect, ceea ce reprezintă o problemă mult mai mare.

Uneori aplicația dvs. vă va da o eroare care indică faptul că a apărut o problemă, dar de multe ori nu veți avea idee până când nu încercați să deschideți un fișier care a fost corupt.


Cum să preveniți corupția de fișiere și date

Cel mai bun mod de a vă proteja împotriva fișierelor corupte este să vă asigurați că aveți o copie de rezervă bună a tuturor datelor. Este mai ușor să ștergeți un fișier corupt și să recuperați fișierul dintr-o copie de rezervă recentă decât să reparați fișierul.

Dacă un fișier este corupt și aveți o copie de rezervă în cloud, restaurați fișierul cât mai curând posibil, înainte ca fișierul corupt să fie stocat pe serverul online.

Asigurați-vă că computerul dvs. are o protecție bună împotriva virusurilor și a programelor malware, astfel încât acești actori răi să nu vă poată corupe datele în primul rând.

O altă idee este să investiți într-o sursă de alimentare neîntreruptă (UPS), astfel încât întreruperile de curent sau alte erori nu vă pot corupe fișierele. Un UPS bun vă poate proteja computerul împotriva defecțiunilor hardware și a corupției fișierelor.

În timp ce există instrumente pentru recuperarea fișierelor corupte, ratele lor de succes variază și depind de tipul de fișier corupt, de starea hardware-ului și software-ului dispozitivului și de mulți alți factori.

Pe măsură ce tehnologia avansează, corupția fișierelor devine din ce în ce mai puțin frecventă. Asigurați-vă că vă păstrați dispozitivele bine întreținute, actualizați software-ul în mod corespunzător și instalați o bună protecție împotriva virușilor și a programelor malware.