Ce este un flux RSS? (Și de unde să-l obțineți)

RSS înseamnă Really Simple Syndication și este o metodă simplă, standardizată de distribuire a conținutului, care vă poate ajuta să fiți la curent cu știrile, blogurile, site-urile și canalele de socializare preferate. În loc să vizitați site-uri pentru a găsi postări noi sau să vă abonați la site-uri pentru a primi notificări de postări noi, găsiți fluxul RSS pe un site web și citiți postări noi într-un cititor RSS. 


Cum funcționează RSS

Kaley McKean / Lifewire

RSS este o modalitate prin care autorii site-ului web pot publica notificări de conținut nou pe site-ul lor web. Acest conținut poate include știri, postări pe blog, rapoarte meteo și podcast-uri.

Pentru a publica aceste notificări, autorul site-ului web creează un fișier text cu extensia de fișier XML pentru fluxul RSS care conține titlul, descrierea și linkul pentru fiecare postare de pe site. Apoi, autorul site-ului folosește acest fișier XML pentru a adăuga un flux RSS la paginile web de pe site. Fișierul XML sindicalizează automat conținut nou prin intermediul acestui flux RSS într-un format standard care se afișează în orice cititor RSS.

Când vizitatorii site-ului web se abonează la acest flux RSS, citesc conținutul noului site într-un cititor RSS. Aceste cititoare RSS colectează conținut din mai multe fișiere XML, organizează informațiile și afișează conținutul într-o singură aplicație.

Puteți face multe lucruri cu un flux RSS și un cititor RSS. Iată doar câteva exemple:

  • Urmăriți discuțiile de pe paginile web și pe forumuri fără a vizita fiecare pagină pentru a citi lista de comentarii postate.
  • Țineți-vă la curent cu mâncărurile gustoase pe care le prepară bloggerii preferați și împărtășiți rețetele cu prietenii.
  • Fiți la curent cu știrile locale, naționale și internaționale din mai multe surse.

Ce este un flux RSS?

Un flux RSS consolidează sursele de informații într-un singur loc și oferă actualizări atunci când un site adaugă conținut nou. Cu rețelele sociale, tot ce vedeți este lucrurile preferate pe care le împărtășesc oamenii. Cu un flux RSS, vedeți tot ce publică un site web.

Pentru a găsi un flux RSS pe un site web, căutați pe pagina principală sau principală a site-ului. Unele site-uri afișează fluxul RSS ca un buton portocaliu care poate conține acronimele RSS sau XML.

Nu toate pictogramele RSS seamănă. Pictogramele RSS sunt disponibile în diferite dimensiuni și culori. Nu toate aceste pictograme conțin acronimele RSS sau XML. Unele site-uri folosesc un Syndicate Acest link sau un alt tip de link pentru a indica un flux RSS.

Unele site-uri oferă liste de fluxuri RSS. Aceste liste pot include subiecte diferite pentru un site web extins sau pot fi listate fluxuri de la multe site-uri web care acoperă un subiect similar.

Când găsiți un flux RSS care sună interesant, faceți clic pe pictograma RSS sau pe link pentru a afișa fișierul XML care controlează fluxul unui site web. Veți utiliza acest link RSS pentru a vă abona la fluxul într-un cititor RSS.

Dacă site-ul web este alimentat de WordPress, adăugați /a hrani/ până la sfârșitul adresei URL a site-ului web (de exemplu, www.example.com/feed/) pentru a vizualiza fluxul RSS.


Cum să găsiți un link RSS în Google Chrome

Dacă nu vedeți pictograma sau linkul RSS, examinați sursa paginii paginii web. Iată cum să vizualizați sursa paginii în Chrome și să obțineți un link RSS.

  1. Deschideți un browser web și accesați o pagină web.

  2. Faceți clic dreapta pe pagina web Și alegeți Vezi sursa paginii.

  3. Selectați setările > Găsi.

  4. Tip RSS și apăsați Introduce.

  5. Instanțele RSS sunt evidențiate în sursa paginii.

  6. Faceți clic dreapta pe adresa URL a fluxului RSS și selectați Copiază adresa de legătură.

  7. Utilizați această adresă URL pentru a vă abona la fluxul RSS dintr-un cititor RSS.


Ce este un cititor RSS?

Gândiți-vă la un cititor RSS, cum ar fi căsuța de e-mail. Când vă abonați la fluxul RSS pentru un site web, cititorul RSS afișează conținut de pe acel site web. Utilizați cititorul RSS pentru a vizualiza conținutul sau pentru a accesa site-ul web. Pe măsură ce citiți fiecare conținut nou, cititorul RSS marchează acel conținut ca citit.

Există o varietate de cititoare RSS. Dacă preferați să citiți postări de blog și știri într-un browser web, alegeți un cititor RSS online gratuit. Dacă preferați să citiți fluxurile RSS într-o aplicație, explorați diferitele cititoare gratuite de flux RSS Windows și agregatori de știri.

Un cititor RSS popular este Feedly. Feedly este un cititor RSS bazat pe cloud care este disponibil pe o varietate de platforme, inclusiv Android, iOS, Windows, Chrome și alte browsere web. Funcționează și cu aplicații de la terți. Noțiuni de bază cu Feedly este ușor.

Pentru a vă abona la un flux RSS în Feedly pe un desktop:

  1. Copiați adresa URL a unui flux RSS.

  2. Lipiți adresa URL în Feedly CAUTĂ caseta și selectați fluxul RSS din lista de surse.

  3. Selectați Urma.

  4. Selectați Feed nou.

  5. Introduceți un nume descriptiv pentru flux.

  6. Selectați Crea.

  7. În panoul din stânga, selectați fluxul RSS.

  8. Selectați conținutul pe care doriți să-l citiți.

  9. Pentru a salva conținutul pentru a fi citit mai târziu, treceți cu mouse-ul peste pictograma marcaj (Citește mai târziu) sau steaua (Salvare pe tablă).


Istoria standardului RSS

În martie 1999, Netscape a creat RDF Site Summary, care a fost prima versiune a RSS. Acesta a fost folosit de editorii web pentru a afișa conținutul site-ului lor web pe My.Netscape.com și alte portaluri RSS timpurii.

Câteva luni mai târziu, Netscape a simplificat tehnologia și a redenumit-o în Rich Site Summary. Netscape a renunțat la participarea la dezvoltarea RSS imediat după ce AOL a preluat Netscape și a restructurat compania.

O nouă versiune a RSS a fost lansată în 2002, iar tehnologia a fost redenumită în Really Simple Syndication. Odată cu această nouă versiune și crearea pictogramei RSS pentru browserul web Mozilla Firefox în 2004, fluxurile RSS au devenit mai accesibile vizitatorilor web.