Ce este un fișier ODT (și cum se deschide unul)

Ce să știți

  • Un fișier ODT este un fișier OpenDocument Text Document.
  • Deschideți unul cu Word, OpenOffice Writer sau Google Docs.
  • Convertiți într-un format similar, cum ar fi PDF sau DOCX, cu unul dintre aceste programe sau un convertor de documente.

Acest articol descrie ce este un fișier ODT, cum să îl deschideți pe orice dispozitiv și cum să convertiți unul în DOCX și alte formate de documente mai comune.


Ce este un fișier ODT?

Un fișier ODT este un fișier OpenDocument Text Document. Aceste fișiere sunt de cele mai multe ori create de programul gratuit de procesare text OpenOffice Writer.

Fișierele ODT sunt similare cu popularul format de fișier DOCX utilizat cu Microsoft Word. Ambele sunt tipuri de fișiere de documente care pot conține lucruri precum text, imagini, obiecte și stiluri și sunt compatibile cu o mulțime de programe.

Fișiere ODT.

Dacă fișierul dvs. nu este un document, acesta ar putea fi un fișier temă Origin Dialog utilizat cu software-ul de analiză a datelor și grafică Origin. Aceste fișiere sunt formatate în XML și utilizate pentru a schimba modul în care apar diferite ferestre de dialog din program.


Cum se deschide un fișier ODT

Fișierele ODT sunt construite cu OpenOffice Writer, astfel încât același program este cel mai bun mod de a deschide unul. Cu toate acestea, LibreOffice Writer, AbiSource AbiWord (obțineți o versiune Windows aici), Doxillion și alți mai mulți editori de documente gratuite pot deschide și fișiere ODT.

Google Docs și Microsoft Word Online pot deschide fișiere ODT online și le puteți edita și acolo.

Dacă utilizați Documente Google pentru a edita fișierul ODT, trebuie mai întâi să îl încărcați în contul dvs. Google Drive prin Nou > Fișier încărcat meniul. Fișierele ODT deschise cu Microsoft Word Online sunt salvate în OneDrive, dar puteți iniția încărcarea de pe pagina Word Online, spre deosebire de Google Docs.

ODT Viewer este un alt vizualizator ODT gratuit pentru Windows, dar este util doar pentru vizualizarea fișierelor ODT; nu puteți edita fișierul cu acel program.

Dacă aveți instalat Microsoft Word sau Corel WordPerfect, acestea sunt alte două modalități de a utiliza fișiere ODT; pur și simplu nu pot fi descărcate gratuit. MS Word se poate deschide și salva în format ODT.

Unele dintre programele menționate tocmai funcționează și pe macOS și Linux, dar NeoOffice (pentru Mac) și Calligra Suite (Linux) sunt câteva alternative. Rețineți, de asemenea, că Google Docs și Word Online sunt doi vizualizatori și editori ODT online, ceea ce înseamnă că funcționează nu numai pe Windows, ci și pe orice alt sistem de operare care poate rula un browser web.

Pentru a deschide un fișier ODT pe un dispozitiv Android, puteți instala aplicația OpenDocument Reader. Utilizatorii iPhone și alți iOS pot folosi fișiere ODT cu OOReader sau ikuDocs Documents și, probabil, cu alți editori de documente.

Fișierele temei Dialogului Origin sunt utilizate de Origin, dar nu puteți deschide fișierul tematic în program așa cum puteți face și alte tipuri de fișiere Origin, cum ar fi OPJU, OPJ etc. În schimb, un fișier ODT este stocat în folderul „dialog” al programului de obicei în „C: Program Files OriginLab Origin Themes”, de unde Origin poate citi setările și aplica aspectul descris de fișierul tematic.

Dacă fișierul dvs. ODT se deschide într-un program cu care nu doriți să-l utilizați, consultați Cum se schimbă programul implicit pentru o extensie de fișier specifică în Windows. De exemplu, modificarea ar fi utilă dacă doriți să editați fișierul ODT în OpenOffice Writer, dar se deschide în schimb în MS Word.


Cum se convertește un fișier ODT

Pentru a converti un fișier ODT fără a avea unul dintre editorii / vizualizatorii ODT menționați mai sus, cele mai bune opțiuni sunt să utilizați Zamzar sau FileZigZag. Zamzar poate salva un fișier ODT în DOC, HTML, PNG, PS și TXT, în timp ce FileZigZag acceptă unele dintre aceste formate, precum și PDF, RTF, STW, OTT și altele.

Cu toate acestea, dacă aveți deja MS Word, OpenOffice Writer sau oricare dintre celelalte deschizători ODT instalate, puteți deschide fișierul acolo și apoi alegeți un alt format de document atunci când îl salvați. Majoritatea acestor programe acceptă alte formate, în plus față de formatele acceptate de convertoarele ODT online, cum ar fi DOCX.

Acest lucru este valabil și pentru editorii ODT online. Pentru a converti fișierul ODT utilizând Google Drive, de exemplu, faceți clic dreapta pe el (din lista de fișiere din contul dvs.) și selectați Deschis cu > Google Docs. Apoi, utilizați Google Docs Fișier > Descărcați ca meniul pentru a salva fișierul ODT în DOCX, RTF, PDF, TXT sau EPUB.

O altă opțiune este să descărcați un convertor dedicat de fișiere de documente gratuite.

Dacă sunteți în căutarea unei metode pentru a salva un fișier DOCX în ODT, folosirea Microsoft Word este o modalitate ușoară de a face acest lucru. Vedeți Ce este un fișier DOCX? pentru mai multe informații despre conversia fișierelor DOCX.


Mai multe informații despre formatul ODT

Formatul ODT nu este exact același cu formatul DOCX al MS Word. Puteți vedea diferențele lor explicate pe site-ul Microsoft.

Fișierele ODT sunt stocate într-un container ZIP, dar pot utiliza și XML, ceea ce face mai ușor crearea fișierului automat fără a fi nevoie de un editor. Aceste tipuri de fișiere folosesc extensia de fișier .FODT.

Puteți crea un fișier FODT dintr-un fișier ODT cu această comandă:

oowriter --convert-to fodt myfile.odt

Această comandă este disponibilă prin suita gratuită OpenOffice.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă fișierul dvs. nu se deschide cu oricare dintre programele sugerate mai sus, există șanse mari să nu aveți un fișier ODT. Unele tipuri de fișiere partajează litere similare de extensie de fișier, ceea ce face mai ușoară confuzia dintre ele.

De exemplu, un fișier ADT partajează două dintre cele trei litere de extensie de fișier, dar acele fișiere nu pot fi deschise într-un program OpenOffice. În schimb, fișierele ADT sunt ACT! Fișierele de șabloane de documente utilizate cu Act! software.

În mod similar, fișierele ODM ar putea părea legate de OpenOffice Writer, dar acestea sunt fișiere OverDrive Media utilizate în contextul aplicației OverDrive.

Unele formate OpenDocument folosesc o extensie de fișier similară, dar nu pot fi deschise cu aceleași programe menționate pe această pagină. Aceasta include fișiere ODS, ODP, ODG și ODF care, respectiv, sunt utilizate cu programele OpenOffice Calc, Impress, Draw și Math. Toate aceste programe pot fi descărcate prin intermediul suitei principale OpenOffice.