Ce este un fișier de arhivă și cum este utilizat?

Un fișier de arhivare este orice fișier cu atributul de fișier „arhivat” activat. Acest lucru înseamnă pur și simplu că a fost semnalat ca necesitând backup sau arhivare.

Majoritatea fișierelor pe care le întâlnim în timpul utilizării normale a computerului vor avea probabil atributul de arhivă activat, cum ar fi imaginea pe care ați descărcat-o de pe camera dvs. digitală, fișierul PDF pe care tocmai l-ați descărcat ... astfel de fișiere run-of-the-mill.

Termeni precum arhivă, fișier de arhivare și arhivă de fișiere sunt, de asemenea, utilizați pentru a descrie actul sau rezultatul comprimării și stocării unei colecții de fișiere și foldere într-un singur fișier. Există mai multe despre asta în partea de jos a acestei pagini.

mstay / Vectori de viziune digitală / Getty Images


Cum se creează un fișier de arhivă?

Când cineva spune că a fost creat un fișier de arhivă, nu înseamnă că conținutul fișierului a fost modificat sau că fișierul a fost convertit într-un fel de format diferit numit arhivă.

În schimb, ceea ce înseamnă acest lucru este că atributul de arhivă este activat atunci când un fișier este creat sau modificat, ceea ce se întâmplă de obicei automat de către programul care creează sau modifică fișierul. Aceasta înseamnă, de asemenea, mutarea unui fișier dintr-un dosar în altul va activa atributul de arhivă, deoarece fișierul a fost creat în esență în noul folder.

Deschiderea sau vizualizarea unui fișier fără atributul de arhivă activat nu îl va activa sau „îl va transforma” într-un fișier de arhivă.

Când atributul de arhivă a fost setat, valoarea acestuia este marcată ca zero (0) pentru a indica faptul că a fost deja salvată. O valoare de unu (1) înseamnă că fișierul a fost modificat de la ultima copie de rezervă și, prin urmare, trebuie să fie încă backup.


Cum să schimbați manual atributul de arhivă

Un fișier de arhivă poate fi, de asemenea, setat manual pentru a spune unui program de rezervă că fișierul trebuie sau nu să fie copiat.

Modificarea atributului de arhivă se poate face prin linia de comandă cu comanda attrib. Urmați ultimul link pentru a afla totul despre cum să utilizați comanda attrib pentru a vizualiza, seta sau șterge atributul arhivă prin Prompt de comandă.

O altă modalitate este prin interfața grafică normală din Windows. Faceți clic dreapta pe fișier și alegeți să intrați în acesta Proprietăţi. Odată ajuns acolo, utilizați Avansat butonul din general pentru a goli sau selecta caseta de lângă Fișierul este gata pentru arhivare. Când este selectat, atributul de arhivă este setat pentru fișierul respectiv.

Pentru foldere, găsiți același lucru Avansat buton, dar căutați opțiunea numită Dosarul este gata pentru arhivare.


Pentru ce se folosește un fișier de arhivă?

Un program software de rezervă sau instrumentul software pe care serviciul dvs. de backup online îl instalează pe computerul dvs. poate utiliza câteva metode diferite pentru a ajuta la stabilirea unui backup al fișierului, cum ar fi analizarea datei la care a fost creat sau modificat .

O altă modalitate este examinarea atributului arhivă pentru a înțelege ce fișiere au fost modificate de la ultima copie de rezervă. Aceasta determină ce fișiere ar trebui să fie copiate din nou pentru a stoca o copie nouă, precum și care fișiere nu au fost modificate și nu ar trebui să fie copiate.

Odată ce un program sau un serviciu de backup efectuează o copie de rezervă completă pe fiecare fișier dintr-un folder, mergând înainte, economisește timp și lățime de bandă pentru a face backup-uri incrementale sau backup-uri diferențiale, astfel încât să nu faceți niciodată copii de siguranță ale datelor deja copiate.

Deoarece atributul de arhivă se aplică atunci când un fișier s-a schimbat, software-ul de copiere de rezervă poate pur și simplu să facă backup pentru toate fișierele cu atributul activat - cu alte cuvinte, numai fișierele de care aveți nevoie, care sunt cele pe care le-ați modificat sau actualizat.

Apoi, odată ce au fost făcute copii de siguranță, orice software care face backup va șterge atributul. Odată șters, este activat din nou când fișierul a fost modificat, ceea ce face ca software-ul de rezervă să îl facă din nou. Acest lucru continuă din nou și din nou pentru a vă asigura că fișierele modificate sunt întotdeauna copiate.

Unele programe pot modifica un fișier, dar nu activează niciodată bitul de arhivă. Aceasta înseamnă că utilizarea unui program de backup care se bazează exclusiv pe citirea stării atributului de arhivă poate să nu fie 100% precisă la backupul fișierelor modificate. Din fericire, majoritatea instrumentelor de rezervă nu se bazează doar pe această indicație.


Ce sunt arhivele de fișiere?

O „arhivă de fișiere” poate suna identic cu „fișierul de arhivă”, dar există o diferență notabilă indiferent de modul în care scrieți termenul.

Instrumentele de compresie a fișierelor (denumite adesea arhive de fișiere), cum ar fi 7-Zip și PeaZip, pot comprima unul sau mai multe fișiere și / sau foldere într-un singur fișier cu o singură extensie de fișier. Acest lucru face mult mai ușor stocarea întregului conținut într-un singur loc sau partajarea mai multor fișiere cu cineva.

Cele mai frecvente trei tipuri de fișiere de arhivă sunt ZIP, RAR și 7Z. Acestea și altele precum ISO sunt numite arhive de fișiere sau pur și simplu arhive, indiferent dacă atributul fișierului este setat.

Este obișnuit ca descărcările de software online și programele de rezervă să stocheze fișiere într-un format de arhivă. Descărcările vin de obicei într-unul dintre aceste trei mari formate și o arhivă a unui disc este adesea stocată în format ISO. Cu toate acestea, programele de rezervă pot folosi propriul format proprietar și pot adăuga o fișieră diferită de fișier decât cele menționate; alții s-ar putea să nu folosească deloc un sufix.