Ce este Conhost.exe în Windows?

Fișierul conhost.exe (Console Windows Host) este furnizat de Microsoft și este de obicei legitim și complet sigur. Poate fi văzut rulând pe Windows 10, Windows 8 și Windows 7.

Conhost.exe este necesar pentru a rula pentru ca Promptul de comandă să interfețe cu Windows Explorer. Una dintre sarcinile sale este de a oferi posibilitatea de a trage și plasa fișiere / foldere direct în linia de comandă. Chiar și programele terțe pot utiliza conhost.exe dacă au nevoie de acces la linia de comandă.

În majoritatea circumstanțelor, conhost.exe este în întregime sigur și nu trebuie șters sau scanat pentru a detecta viruși. Este chiar normal ca acest proces să ruleze de mai multe ori simultan (veți vedea adesea mai multe instanțe de conhost.exe în Managerul de activități).

Cu toate acestea, există situații în care un virus ar putea fi mascat ca fișier EXE conhost. Un semn că conhost.exe este rău intenționat sau fals este dacă folosește multă memorie.

Windows Vista și Windows XP folosesc crss.exe într-un scop similar.


Software care folosește Conhost.exe

Procesul conhost.exe este pornit cu fiecare instanță a liniei de comandă și cu orice program care utilizează acest instrument de linie de comandă, chiar dacă nu vedeți programul rulează (ca și cum acesta rulează în fundal).

Iată câteva procese cunoscute pentru a porni conhost.exe:

  • Dell „DFS.Common.Agent.exe” 
  • „NVIDIA Web Helper.exe” al NVIDIA
  • „PlexScriptHost.exe” al lui Plex
  • „Node.exe” Adobe Creative Cloud

Conhost.exe este un virus?

De cele mai multe ori nu există niciun motiv să presupunem că conhost.exe este un virus sau că trebuie șters. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți verifica dacă nu sunteți sigur.

Pentru început, dacă vedeți conhost.exe care rulează în Windows Vista sau Windows XP, atunci este cu siguranță un virus sau cel puțin un program nedorit, deoarece acele versiuni de Windows nu folosesc acest fișier. Dacă vedeți conhost.exe în oricare dintre aceste versiuni de Windows, săriți în josul de jos al acestei pagini pentru a vedea ce trebuie să faceți.

Un alt indicator că conhost.exe ar putea fi fals sau rău intenționat este dacă este stocat într-un dosar greșit. Fișierul conhost.exe real rulează dintr-un folder foarte specific și numai din acel folder. Cel mai simplu mod de a afla dacă procesul conhost.exe este sau nu periculos este să utilizați Task Manager pentru a face două lucruri: a) verificați descrierea acestuia și b) verificați folderul din care rulează.

  1. Deschideți Managerul de activități. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este apăsând tasta Ctrl + Shift + Esc tastele de pe tastatură.

  2. Găsiți procesul conhost.exe în Detalii filă (sau procese din Windows 7).

    Conhost.exe în Task Manager (Windows 10).

    S-ar putea să existe mai multe instanțe ale conhost.exe, deci este important să urmați pașii următori pentru fiecare dintre acestea. Cel mai bun mod de a aduna toate procesele conhost.exe împreună este să sortați lista selectând Nume coloana (Numele imaginii în Windows 7).

    Nu vedeți filele în Managerul de activități? Folosește Mai multe detalii link din partea de jos a Managerului de activități pentru a extinde programul la dimensiune completă.

  3. În acea intrare conhost.exe, căutați în extrema dreaptă sub coloana „Descriere” pentru a vă asigura că citește Console Windows Host.

    Descrierea corectă de aici nu înseamnă neapărat că procesul este sigur, deoarece un virus ar putea folosi aceeași descriere. Cu toate acestea, dacă vedeți orice altă descriere, există o mare șansă ca fișierul EXE să nu fie procesul real Windows Console Windows și să fie tratat ca o amenințare.

  4. Faceți clic dreapta sau țineți apăsat procesul și alegeți Deschide locația fișierului.

  5. Dosarul care se deschide vă va arăta exact unde este stocat conhost.exe.

Dacă nu puteți deschide locația fișierului în acest fel, utilizați în schimb programul Microsoft Explorer Process. În acel instrument, faceți dublu clic sau țineți apăsat conhost.exe pentru a deschide fereastra Proprietăți, apoi utilizați Imagine fila pentru a găsi fișierul Explorezi butonul de lângă calea fișierului.

Aceasta este locația reală a procesului non-dăunător:

C: Windows System32

Dacă acesta este folderul de unde este stocat și rulează conhost.exe, există șanse foarte mari să nu aveți de-a face cu un fișier periculos. Amintiți-vă că conhost.exe este un fișier oficial de la Microsoft care are un scop real de a fi pe computerul dvs., dar numai dacă există în acel folder.

Cu toate acestea, dacă folderul care se deschide la pasul 4 nu este folderul System32 sau dacă folosește o cantitate mare de memorie și bănuiți că nu ar trebui să aibă nevoie de atât de mult, continuați să citiți pentru a afla mai multe despre ce se întâmplă și cum puteți elimina virusul conhost.exe.

Pentru a reitera: conhost.exe nu ar trebui să ruleze din niciun alt folder, inclusiv rădăcina folderului C: Windows . Ar putea părea bine ca acest fișier EXE să fie stocat acolo, dar într-adevăr își servește scopul în folderul system32, nu în C: Users [nume utilizator] , C: Program Files etc.


De ce Conhost.exe folosește atât de multă memorie?

Un computer normal care rulează conhost.exe fără malware ar putea vedea că fișierul folosește aproximativ câteva sute de kiloocteți (de exemplu, 300 KB) de memorie RAM, dar probabil nu mai mult de 10 MB chiar și atunci când utilizați programul care a lansat conhost.exe. 

Dacă conhost.exe folosește mult mai multă memorie decât aceasta și Managerul de activități arată că procesul folosește o parte semnificativă a procesorului, există șanse foarte mari ca fișierul să fie fals. Acest lucru este valabil mai ales dacă pașii de mai sus vă conduc către un folder care nu este C: Windows System32 .

Există un anumit virus conhost.exe numit Conhost Miner care stochează fișierul său "conhost.exe" în acest folder și, eventual, altele:

% userprofile% AppData Roaming Microsoft

Acest virus încearcă să ruleze o operațiune de extragere a Bitcoin sau altă criptocoină fără să știți, ceea ce poate fi foarte solicitant pentru memorie și procesor.


Cum se elimină un virus Conhost.exe

Dacă confirmați sau chiar suspectați că conhost.exe este un virus, ar trebui să fie destul de simplu să scăpați de el. Există o mulțime de instrumente gratuite disponibile pe care le puteți utiliza pentru a șterge virusul conhost.exe de pe computer și altele pentru a vă asigura că nu revine.

Cu toate acestea, prima dvs. încercare ar trebui să fie închiderea procesului părinte care folosește fișierul conhost.exe, astfel încât acesta să nu mai ruleze codul său rău intenționat și să ușureze ștergerea.

Dacă știți ce program folosește conhost.exe, puteți sări peste acești pași de mai jos și să încercați doar să eliminați aplicația în speranța că și virusul conhost.exe asociat va fi eliminat. Cel mai bun pariu este să utilizați un instrument de dezinstalare gratuit pentru a vă asigura că totul este șters.

  1. Descărcați Process Explorer și faceți dublu clic (sau țineți apăsat) fișierul conhost.exe pe care doriți să îl eliminați.

  2. De la Imagine , selectați Kill Process.

  3. Confirmați cu un OK.

    Dacă apare o eroare că procesul nu poate fi închis, treceți la următoarea secțiune de mai jos pentru a rula o scanare antivirus.

  4. Anunturi OK pentru a reveni la ecranul principal. Puteți închide Explorer de proces în acest moment, dacă doriți.

Acum că fișierul conhost.exe nu mai este atașat la programul părinte care l-a pornit, este timpul să eliminați fișierul conhost.exe fals:

Urmați pașii de mai jos în ordine, reporniți computerul după fiecare și apoi verificați dacă conhost.exe a dispărut. Pentru aceasta, rulați Task Manager sau Process Explorer după fiecare repornire pentru a vă asigura că virusul conhost.exe a fost șters.

  1. Încercați să ștergeți conhost.exe. Deschideți folderul de la pasul 4 de mai sus și ștergeți-l așa cum ați face orice fișier.

    De asemenea, puteți utiliza totul pentru a face o căutare completă pe întregul computer pentru a vă asigura că singurul fișier conhost.exe pe care îl vedeți se află în folderul system32 . S-ar putea să găsiți altul în folderul C: Windows WinSxS , dar acel fișier conhost.exe nu ar trebui să fie ceea ce găsiți rulând în Task Manager sau Process Explorer (este sigur să îl păstrați). Puteți șterge în siguranță orice altă imitație conhost.exe.

  2. Instalați Malwarebytes și rulați o scanare completă a sistemului pentru a găsi și a elimina virusul conhost.exe.

    Malwarebytes este doar un program din lista noastră cu cele mai bune instrumente gratuite de eliminare a programelor spyware pe care vă recomandăm. Simțiți-vă liber să încercați pe ceilalți din lista respectivă.

  3. Instalați un program antivirus complet dacă Malwarebytes sau un alt instrument de eliminare a spyware-ului nu reușește. 

    Acest lucru nu trebuie doar să ștergeți fișierul conhost.exe fals, ci și să vă configurați computerul cu un scaner mereu pornit, care poate ajuta la prevenirea virușilor ca acesta din nou pe computer.

  4. Utilizați un instrument antivirus gratuit care poate fi pornit pentru a scana întregul computer înainte ca sistemul de operare să pornească. Acest lucru va funcționa cu siguranță pentru a remedia virusul conhost.exe, deoarece procesul nu va rula în momentul scanării virusului.