Aflați cum să navigați pe iPad ca un Pro cu aceste gesturi

IPad-ul este ușor de utilizat, în parte, deoarece multe dintre gesturile folosite pentru a-l naviga sunt atât de intuitive. IPad are multe gesturi mai puțin cunoscute, care includ un panou de control ascuns, un trackpad virtual și capacitatea de a afișa mai multe aplicații pe ecran. Când aceste gesturi sunt combinate cu capacitatea de a-i spune lui Siri să configureze memento-uri, întâlniri și alte sarcini, iPad-ul poate face mult mai mult.

Instrucțiunile din acest articol se aplică dispozitivelor care rulează iOS și iPadOS 12 și versiuni ulterioare.


Glisați în sus și în jos pentru a derula

Cel mai simplu gest iPad este să glisezi cu degetul pentru a derula pagini sau liste. Derulați în jos o listă plasând vârful degetului în partea de jos a ecranului și deplasându-l spre partea de sus a ecranului pentru a glisa în sus. Derulați în sus o listă glisând în jos: plasați degetul în partea de sus a ecranului și deplasați-l spre partea de jos a ecranului.

Viteza cu care glisați determină cât de rapid derulează o pagină. Dacă sunteți pe Facebook, de exemplu, puteți mișca încet degetul din partea de jos a ecranului în partea de sus a ecranului, iar ecranul vă va urma degetul. Dacă glisați rapid și ridicați degetul imediat, pagina zboară mult mai repede. Acesta este un mod rapid de a ajunge la sfârșitul unei liste sau pagini web.


Glisați lateral pentru a muta următorul sau Mutați anterior

Dacă obiectele sunt afișate orizontal, glisați dintr-o parte a ecranului în cealaltă pentru a naviga. Un loc pe care îl veți folosi este în aplicația Fotografii, care afișează toate fotografiile pe iPad. Când vizualizați o fotografie pe tot ecranul, glisați din partea dreaptă a afișajului iPad spre stânga pentru a trece la următoarea fotografie. În mod similar, glisați de la stânga la dreapta pentru a vizualiza o fotografie anterioară.

Acest lucru funcționează și în aplicații precum Netflix. Popular lista de pe Netflix afișează filme și emisiuni TV într-un model orizontal. Dacă glisați de la dreapta la stânga, titlurile se mișcă ca un carusel pentru a dezvălui mai mult conținut. Alte aplicații și site-uri web afișează informații în același mod și majoritatea folosesc gestul de glisare pentru navigare.


Atingeți pentru a vă deplasa în partea de sus

Dacă derulați o pagină web în jos și doriți să reveniți în partea de sus, nu trebuie neapărat să derulați manual în sus. În schimb, atingeți partea de sus a ecranului iPad, care afișează timpul, nivelul bateriei și alte informații. Acest lucru vă va duce înapoi în partea de sus a paginii web. Gestul funcționează și în alte aplicații, cum ar fi întoarcerea în partea de sus a unei intrări în Note sau accesarea în partea de sus a listei de contacte.


Ciupește ca să faci zoom

Pentru a mări paginile web, fotografiile și alte ecrane de pe iPad, puneți degetul mare și degetul arătător împreună, așezați degetele în centrul ecranului, apoi îndepărtați degetele. Pentru a micșora, strângeți degetele pe ecran.

Glisați în jos pentru căutare Spotlight

Spotlight Search găsește aplicații și informații atât în ​​interiorul, cât și în exteriorul iPad-ului dvs. Pe ecranul de pornire, glisați în jos de oriunde de pe ecran pentru a dezvălui această caracteristică.

Căutarea Spotlight este o modalitate excelentă de a căuta orice pe iPad. Puteți căuta aplicații, muzică și contacte sau puteți căuta pe web.


Glisați de pe marginea de sus pentru notificări

Glisând în jos din orice parte a afișajului în timp ce pe ecranul de pornire se deschide Căutare Spotlight. Cu toate acestea, dacă glisați de la marginea superioară a ecranului, iPad-ul afișează notificări pentru mesaje text, mementouri, evenimente din calendar și aplicații.

De asemenea, puteți afișa aceste notificări pe ecranul de blocare, deci nu este nevoie să introduceți parola pentru a vedea ce ați planificat pentru ziua respectivă.

Glisați din colțul de sus pentru Centrul de control

Centrul de control este o caracteristică utilă ascunsă a iPad-ului. Vă controlează muzica, inclusiv reglarea volumului sau omiterea unei melodii. De asemenea, activează funcții precum Bluetooth, AirDrop și luminozitatea ecranului.

Pentru a deschide panoul de control, glisați în sus din partea de jos a ecranului. Acesta este exact opusul modului în care sunt afișate notificările. Odată ce începeți să glisați în sus de jos, panoul de control începe să apară.

Glisați de la marginea stângă pentru a vă deplasa înapoi

Un alt gest util de glisare de la margine este de a glisa de la marginea stângă a afișajului la mijlocul ecranului pentru a activa o comandă Mutare înapoi.

În browserul web Safari, acesta afișează ultima pagină web vizitată. În Mail, se mută de la un mesaj de e-mail individual înapoi la lista de mesaje. Acest gest nu funcționează în toate aplicațiile, dar este disponibil în majoritatea aplicațiilor care conțin liste care conduc la articole individuale.

Utilizați două degete pe tastatură pentru Trackpad-ul virtual

Puteți activa Trackpad-ul virtual oricând este activă tastatura de pe ecran. Puneți două degete pe tastatură în același timp și, fără a ridica degetele de pe afișaj, mișcați degetele în jurul ecranului. În text apare un cursor care se mișcă cu degetele, permițându-vă să plasați cursorul exact acolo unde doriți.

Glisați de la marginea dreaptă la Multitask

Acest gest funcționează cu aplicații deschise. Deschideți iPad Dock glisând în sus din partea de jos a ecranului, apoi atingeți lung aplicația pe care doriți să o adăugați. După o secundă, apare o copie a pictogramei. Trageți această pictogramă deasupra aplicației deschise pentru a activa Slide-Over multitasking, care permite unei aplicații să ruleze într-o coloană de-a lungul părții laterale a ecranului iPad.

Nu toate aplicațiile funcționează în Slide-Over. Dar cele care sunt compatibile apar într-o fereastră separată deasupra ferestrei principale. Pentru a-l deplasa momentan din cale, trageți-l de pe ecran spre dreapta. Apoi, când îl doriți înapoi, glisați din partea dreaptă a ecranului pentru a păstra multitasking-ul.

Acest gest funcționează numai pe iPad Air sau iPad Mini 2 sau modele mai noi.

Glisați și fixați pentru Vizualizare diapozitive

De asemenea, puteți trage o pictogramă de aplicație pentru a utiliza Slide View multitasking. Aplicațiile încărcate vor trebui, de asemenea, să accepte această caracteristică. În loc să aruncați a doua aplicație deasupra celei deschise, aruncați-o în partea dreaptă a ecranului. Apare o zonă neagră care vă arată că puteți utiliza această funcție. Când vă dați drumul, cele două aplicații rulează una lângă alta în același timp.

Slide View este disponibil pe iPad Air 2, iPad Mini 4, iPad Pro sau ulterior.

Glisare pe patru degete pentru a naviga prin aplicații

Așezați patru degete pe afișajul iPad și glisați la stânga sau la dreapta pentru a naviga prin aplicațiile active. Glisați spre stânga pentru a accesa o aplicație anterioară sau glisați spre dreapta pentru a accesa aplicația următoare.

Mutarea la aplicația anterioară funcționează numai după ce folosiți gestul pentru a trece de la o aplicație la alta. Dacă programul pe care l-ați deschis a fost lansat de pe ecranul de pornire și nu ați folosit un gest multitasking sau bara de aplicații multitasking pentru a trece la o altă aplicație, nu veți avea o aplicație anterioară la care să vă mutați. Dar puteți trece la următoarea aplicație (ultima deschisă sau activată).

Glisare cu patru degete în sus pentru App Switcher

Așezați patru degete pe ecran și glisați în sus pentru a accesa aplicația Switcher. Afișează o listă de aplicații deschise recent, astfel încât să le puteți comuta sau închide la cerere.

Pentru a închide aplicații folosind acest ecran, mutați o aplicație spre partea de sus a ecranului cu o glisare rapidă în sus. Sau, glisați dintr-o parte în alta pentru a naviga în caruselul aplicațiilor. 

O altă modalitate de a deschide App Switcher este de a ciupi patru sau cinci degete împreună pe ecran.

Dacă gesturile cu patru degete nu funcționează, accesați setările > general > Multitasking & Dock și comutați Gesturi comutați la butonul On poziție (verde).

Prindeți pentru ecranul de pornire

Ciupiți cu patru sau cinci degete pentru a vedea ferestrele care apar pe partea laterală a ecranului. Dacă continuați să vă ciupiți, veți reveni la ecranul de pornire.

Mai multe lecții iPad

Dacă tocmai începeți cu iPad, poate fi puțin descurajant. Începeți să treceți prin lecțiile noastre de bază pentru iPad, care vă vor duce de la începători la experți în cel mai scurt timp.