Aflați cum să legați straturile în GIMP

Paleta Layers GIMP este o caracteristică foarte puternică, dar opțiunea Link Layers a fost aproape ascunsă. Funcții precum modurile de amestecare și glisorul de opacitate sunt destul de evidente și invită la experimentare. Cu toate acestea, deoarece butoanele Link Layers sunt aproape invizibile până când nu faceți clic pe ele, este foarte ușor să treceți cu vederea această caracteristică utilă.


Ce face straturile de legătură?

Această caracteristică leagă pur și simplu două sau mai multe straturi împreună, astfel încât să puteți aplica transformări în mod egal fiecărui strat fără a fi nevoie să le îmbinați mai întâi. Acest lucru vă oferă în mod evident flexibilitatea de a face ulterior transformări independent, ceea ce nu ați putea face dacă ați fuzionat straturile.

În timp ce Link Layers vă permite să mutați, să redimensionați, să rotiți și să rotiți straturile la unison, se aplică numai acestor tipuri de transformări. De exemplu, nu puteți aplica un filtru mai multor straturi conectate simultan. Va trebui fie să aplicați filtrul fiecărui strat independent, fie să uniți straturile împreună mai întâi. De asemenea, dacă mutați poziția unui strat legat în dialogul Straturi, toate straturile legate vor rămâne în poziția lor în stiva de straturi, astfel încât acestea vor trebui mutate în sus sau în jos independent.


Cum să legați straturile în GIMP

Este foarte ușor să legați straturile, odată ce știți cum, dar deoarece butoanele sunt nemarcate inițial, le-ați putea trece cu ușurință.

  1. Deschideți GIMP cu proiectul dvs. care are mai multe straturi.

  2. Îndreptați-vă atenția către Straturi dialog. Se află în partea dreaptă jos a ecranului în mod implicit. Selectează Straturi de legături casete lângă fiecare dintre straturile pe care doriți să le legați. Este caseta goală direct în dreapta pictograma ochiului. Pictogramele arată lanţuri când este activat.

  3. Cu straturile legate între ele, selectați oricare dintre straturi și trageți-l. Veți vedea că toate straturile pe care le-ați conectat se mișcă la unison.

  4. Încercați să eliminați linkurile selectând icoane lanț din nou. Apoi, începeți să mutați din nou unul dintre straturi. Observați că este din nou independent acum.

Dacă sunteți familiarizat cu straturile de conectare din Adobe Photoshop, această tehnică va fi puțin extraterestră, mai ales că nu există nicio opțiune de a avea mai multe grupuri de straturi conectate în orice moment. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, aceasta nu ar trebui să fie o problemă decât dacă lucrați în mod regulat cu documente cu un număr mare de straturi.

Utilizarea opțiunii de legare a straturilor vă va oferi flexibilitatea de a aplica transformări rapid și ușor mai multor straturi, fără a pierde opțiunea de a aplica modificări la straturi individuale ulterior.