Cum se remediază o fereastră de mașină spartă

A vă bloca geamurile mașinii poate fi un coșmar, indiferent dacă acestea se blochează în sus sau în jos. Dacă se blochează, poți să-ți iei adio de la facilitățile oferite de cafea și servicii bancare și, dacă rămân blocate, o zi ploioasă se poate agrava brusc.

Indiferent dacă aveți geamuri electrice sau geamuri manuale, vă puteți da seama de ce ferestrele dvs. nu se vor înfășura dacă urmați câteva sfaturi ușoare. Dacă ești norocos, s-ar putea chiar să reușești ca fereastra blocată să se rostogolească imediat fără niciun instrument special.


Cum funcționează ferestrele auto?

Geamurile auto folosesc o piesă numită regulator pentru a le ridica și coborî în interiorul canalelor. Ferestrele manuale au regulatoare care sunt conectate fizic la manivele, iar rotirea manivelei este modul în care ridicați și coborâți fereastra. Geamurile electrice au regulatoare conectate la motoare, dar funcționează pe același principiu de bază.

Lynn Koenig / Getty Images

Deoarece geamurile manuale și electrice au componente diferite, ele nu reușesc și din diferite motive:

  • Geamuri electrice: Geamurile electrice ale mașinilor utilizează de obicei un motor electric reversibil conectat la un regulator pentru a ridica și coborî geamul geamului. Întrerupătoarele, cablajul și motorul se pot defecta, iar regulatorul se poate bloca sau se poate defecta complet.
  • Ferestre manuale: Geamurile manuale ale mașinii folosesc o manivelă manuală și un regulator mecanic pentru a ridica și coborî geamul geamului din interiorul ușii. Angrenajele din regulator sau manivelă se pot dezgoli, regulatorul se poate îndoi și se deformează, iar regulatorul se poate bloca și din cauza fricțiunii dacă grăsimea de lubrifiere se usucă.

Două moduri de a ridica o fereastră electrică care a încetat să funcționeze

În funcție de exact ce a eșuat, uneori este posibil să obțineți o fereastră electrică să se rotească după ce s-a blocat. Dacă întrerupătorul este în regulă și motorul este defect, atunci este posibil să puteți obține fereastra să se rostogolească ultima oară prin blocarea fizică a motorului cu întrerupătorul ținut în poziția sus sau închis.

Iată cum puteți rula un geam electric blocat fără niciun instrument:

  1. Rotiți cheia de contact în poziția pornită sau accesorie. Dacă celelalte ferestre sunt capabile să funcționeze și puteți porni radioul, îl aveți în poziția corectă.

  2. Țineți apăsat butonul de fereastră în poziția închis sau sus. Este foarte important să țineți apăsat butonul și să vă asigurați că împingeți partea care închide fereastra.

  3. Cu butonul geamului apăsat, deschideți și trântiți ușa mașinii. Dacă nu funcționează pentru prima dată, îl puteți încerca de câteva ori. Dacă funcționează și păstrați butonul apăsat, fereastra ar trebui să se rotească.

    Dacă fereastra se răstoarnă, nu o rulați înapoi decât dacă sunteți gata să remediați efectiv problema. Este posibil ca această soluție temporară să nu funcționeze a doua oară.

  4. Dacă fereastra încă nu se rotește, închideți ușa și găsiți un loc în care panoul ușii arată ca fiind în contact cu tabla din interiorul ușii.

    Dacă nu sunteți sigur cum să găsiți locul potrivit, căutați pe internet imagini ale mașinii dvs. cu panoul ușii îndepărtat.

  5. Cu comutatorul apăsat, lovește această locație cu pumnul sau cu un obiect contondent. Aveți grijă să nu vă răniți pumnul sau să vă deteriorați ușa.

  6. Dacă fereastra se rotește, lăsați-o acolo până când sunteți gata să remediați problema. Dacă tot nu rulează, va trebui să vă dați seama dacă aveți o siguranță defectuoasă, întrerupător sau motor cu geam sau dacă vă duceți mașina la un profesionist.


Fereastra s-ar putea să nu mai fie pe cale

Dacă fereastra scoate un sunet de măcinare atunci când încercați să o rotiți sau puteți auzi motorul pornind, atunci există o problemă cu regulatorul sau este posibil ca fereastra să fi ieșit din urmele sale.

Este posibil să puteți obține fereastra înfășurată urmând acest proces, dacă fereastra nu este până la capăt:

  1. Rotiți cheia de contact în poziția accesoriu.

  2. Cu ușa deschisă, așezați palmele împreună cu fereastra împărțită între ele.

  3. Solicitați un ajutor să comutați comutatorul geamului.

  4. Aplicați presiunea pe fereastră cu palmele și încercați să o ridicați.

    Este posibil să trebuiască să apucați fereastra de sus pentru a exercita suficientă forță. Dacă trebuie să faceți acest lucru, rețineți că fereastra poate începe brusc să se miște singură. Aveți grijă să nu vă blocați mâinile în fereastră când se închide.

Dacă fereastra este până la capăt și auzi măcinarea sau vezi sticla ferestrei înapoi și înapoi atunci când încerci să o rolați, nu vei putea închide fereastra fără a scoate panoul ușii. Dacă puteți scoate panoul ușii, este posibil să puteți ridica geamul din interior în timp ce apăsați comutatorul.


Ce poate cauza căderea geamurilor electrice?

Există trei lucruri principale care determină defectarea geamurilor electrice: siguranțe suflate, întrerupătoare defecte și motoare arse. De asemenea, este posibil ca regulatorul de geam să se uzeze, să se îndoaie sau să se blocheze, deși acest lucru este mai puțin frecvent.

Unele dintre aceste probleme sunt suficient de ușor de rezolvat, în timp ce altele necesită instrumente specializate și pot necesita ajutor de la un profesionist.

Iată câteva sfaturi de bază pentru depanare, pentru a încerca atunci când geamurile electrice nu se vor roti în sus sau în jos:

  1. Verificați comutatorul de blocare a siguranței geamului. Dacă comutatorul de blocare este activat, ferestrele nu se vor roti în sus sau în jos. Verificați mai întâi acest lucru, deoarece este ușor să ciocniți accidental aceste comutatoare fără să vă dați seama.

  2. Verificați siguranțele. Dacă niciuna dintre ferestre nu se rotește în sus sau în jos, verificați siguranțele. Înlocuiți siguranțele arse și încercați din nou. Dacă siguranța suflă din nou, căutați un scurtcircuit. Nu utilizați o siguranță mai mare decât cea recomandată.

  3. Apăsați comutatorul de fereastră în sus și în jos și ascultați. Dacă auziți un sunet din interiorul ușii când apăsați comutatorul, înseamnă că comutatorul funcționează. Motorul electric al geamului este probabil prost, sau regulatorul ar putea fi blocat.

  4. Apăsați comutatorul geamului și urmăriți indicatoarele de bord. Acesta este un alt mod ușor de a exclude un comutator defect. Dacă indicatorul de tensiune de pe bordul dvs. se deplasează chiar și cel mai mic bit atunci când apăsați comutatorul, suspectați un motor defect.

  5. Încercați celelalte comutatoare. Dacă geamul lateral pasager nu se va roti în sus sau în jos, încercați-l cu întrerupătorul principal situat pe partea șoferului sau consola centrală. Dacă funcționează, atunci comutatorul lateral pasager este defect.

  6. Schimbați comutatoarele, dacă este posibil. La unele mașini, întrerupătoarele de geam sunt identice. Acest lucru vă permite să schimbați una dintr-o fereastră care funcționează pe o fereastră care nu funcționează. Dacă fereastra începe să funcționeze cu noul comutator, atunci aveți un comutator defect.

  7. Verificați alimentarea comutatorului. Dacă întrerupătorul are alimentare și împământare, atunci suspectați cablajul sau motorul.

  8. Verificați puterea motorului. Dacă motorul are putere și împământare, iar fereastra nu se rotește în sus sau în jos, atunci motorul este defect.


Verificați comutatorul de blocare

Ambele motoare și comutatoare ale geamurilor electrice pot defecta în timp, doar din cauza uzurii normale, dar cel mai bine este să începeți orice proces de depanare cu cea mai simplă problemă posibilă. În cazul ferestrelor electrice, acesta este comutatorul de blocare.

Dacă butonul de blocare a ferestrei este apăsat accidental, ferestrele se vor bloca.

Majoritatea vehiculelor care au geamuri electrice sunt echipate cu un comutator de blocare de siguranță. Acesta este de obicei un comutator de comutare și este de obicei situat pe sau lângă panoul principal de comutare. Unele mașini localizează acest panou pe ușa șoferului, iar altele îl au în consola centrală.

Când comutatorul de blocare este comutat, unele sau toate ferestrele devin imposibile de acționat. acesta este destinat în primul rând ca o caracteristică de siguranță pentru a preveni deschiderea accidentală a ferestrelor de către copii și animale mici în timp ce vehiculul este în mișcare.

Acest comutator de blocare este primul lucru pe care ar trebui să-l verificați atunci când ferestrele nu mai rulează în sus și în jos, deoarece este foarte ușor să ciocniți accidental acest comutator fără să observați. Pictograma de pe sau în apropierea comutatorului arată puțin diferită de la o mașină la alta, dar de obicei seamănă cu o fereastră tăiată.

După ce apăsați comutatorul de blocare, încercați să utilizați din nou ferestrele. Dacă funcționează, atunci problema dvs. a fost rezolvată.

Siguranțele motorului geamului sunt arse?

În majoritatea mașinilor, toate motoarele geamurilor sunt pe același circuit. Asta înseamnă că toți primesc energie de la aceeași siguranță, așa că dacă siguranța suflă, toate ferestrele nu mai funcționează simultan. Dacă ți s-a întâmplat asta, atunci simpla înlocuire a unei siguranțe arse vă poate permite să vă rulați ferestrele blocate înapoi.

Când toate ferestrele se blochează simultan, suspectați o siguranță.

Cutii de siguranțe sunt situate de obicei sub bord, în torpedou sau în compartimentul motor. Unele vehicule au mai multe cutii de siguranțe. Dacă manualul proprietarului dvs. nu arată locația cutiei de siguranțe și nu îl puteți găsi, atunci puteți contacta dealerul local sau puteți căuta o imagine sau o ilustrație pe internet.

Dacă puteți localiza siguranța geamului electric, scoateți-o și inspectați-o vizual. Majoritatea siguranțelor auto sunt semi-transparente, ceea ce vă permite să vedeți dacă siguranța este sau nu arsă.

În unele cazuri, este posibil să nu puteți afla dacă o siguranță este arsă doar privind-o. În acest caz, va trebui să utilizați o lampă de testare sau un voltmetru pentru a verifica puterea de pe ambele părți ale siguranței. Dacă nu aveți acest echipament sau sunteți inconfortabil să verificați alimentarea cu siguranță a unei siguranțe, va trebui să vă duceți mașina la un profesionist.

Dacă stabiliți că siguranța este arsă, înlocuiți-o cu o siguranță nouă care are același grad de amperaj exact. Acest lucru ar trebui să permită geamurilor să funcționeze din nou, dar siguranța va arde din nou dacă există un scurtcircuit în circuit sau o problemă cu motorul care îl determină să atragă prea mult amperaj.

Nu înlocuiți o siguranță arsă cu o siguranță mai mare. Dacă siguranța suflă din nou, înlocuirea acesteia cu o siguranță mai mare poate provoca un incendiu.

Căutați semne pe care motorul geamului le-a funcționat defectuos

Pentru a diagnostica o fereastră de mașină care nu se va roti în sus sau în jos, este nevoie de un echipament specializat și trebuie să scoateți atât comutatorul geamului, cât și panoul ușii pentru a testa orice. Înainte de a ajunge atât de departe, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a restrânge problema.

Dacă mașina dvs. are un indicator de tensiune, utilizați-l pentru a vedea dacă motorul geamului dvs. este defect.

Unele mașini au un contor de tensiune pe bord. Când mașina este oprită, aceasta arată de obicei între 12 și 13 volți și crește dincolo de aceasta cu motorul pornit. Nu este precis, dar oferă un indicator vizual dacă sistemul de încărcare funcționează sau nu.

Dacă mașina dvs. are un voltmetru pe bord, este posibil să îl puteți folosi pentru a exclude un comutator defect al motorului geamului:

  1. Rotiți cheia în poziția accesoriu, astfel încât luminile de bord și manometrele să se activeze.

  2. Apăsați comutatorul de fereastră.

  3. Uitați-vă cu atenție pentru a vedea dacă acul de pe tensometru se mișcă deloc.

Dacă contorul de tensiune se mișcă chiar și puțin când apeși comutatorul geamului, cu motorul oprit, aceasta indică faptul că motorul electric al geamului încearcă să funcționeze. Asta înseamnă că întrerupătorul este în regulă și probabil că aveți un motor de geam prost.

De asemenea, este posibil ca regulatorul să fie îndoit, rupt sau confiscat. Singura modalitate de a spune cu siguranță este îndepărtarea panoului ușii și efectuarea unei inspecții vizuale. Dacă nu aveți instrumentele necesare pentru a realiza acest lucru, va trebui să duceți mașina la un profesionist.

Încercați să excludeți comutatoarele de fereastră necorespunzătoare

Unele vehicule utilizează comutatoare ale geamului electric identice pentru fiecare geam. Dacă vehiculul dvs. este așa și aveți doar o singură fereastră care nu funcționează, va trebui să scoateți comutatorul de la unul dintre geamurile care funcționează.

Înlocuiți temporar comutatorul pentru fereastra care nu funcționează cu cea despre care știți că funcționează și încercați să închideți fereastra.

Dacă fereastra se închide, atunci știți că problema este comutatorul și îl puteți înlocui pur și simplu. Dacă fereastra încă nu se închide, atunci puteți avea o problemă de cablare sau un motor defect al ferestrei.

Cum să verificați alimentarea la un comutator de geam

Dincolo de acest punct, diagnosticarea suplimentară necesită echipamente și cunoștințe specializate. Dacă nu aveți instrumente precum un voltmetru și nu vă simțiți confortabil să lucrați la propria mașină, este o idee mai bună să luați mașina la un profesionist.

Dacă aveți un voltmetru, următorul pas este să verificați alimentarea și împământarea la întrerupătorul geamului electric. Majoritatea acestor comutatoare au un singur terminal de alimentare, două terminale de masă și două terminale care se conectează la motorul ferestrei.

Dacă întrerupătoarele din mașina dvs. respectă acel model, atunci ar trebui să găsiți energie la un singur terminal când întrerupătorul este în poziție neutră. Două dintre celelalte terminale ar trebui să prezinte masă, iar ultimele două să nu aibă nici putere, nici masă.

Când apăsați comutatorul într-o direcție, unul dintre ultimele terminale ar trebui să aibă alimentare, iar celălalt ar trebui să aibă masă. Împingerea comutatorului în cealaltă direcție ar trebui să inverseze ce terminal are putere și care are masă.

Dacă vedeți rezultate diferite de la test, atunci schimbarea dvs. este probabil proastă. Excepția este dacă întrerupătorul în sine nu are alimentare sau împământare, atunci aveți o problemă de cablare. Primul loc de verificat este locul în care firele trec în ușă, deoarece pot fi sertizate și rupte.

Cum să verificați puterea la un motor de geam

Dacă comutatorul se verifică bine, atunci următorul pas este să verificați puterea motorului. Acest lucru necesită îndepărtarea panoului ușii. Dacă panoul nu a fost niciodată oprit înainte, veți găsi, de obicei, și o foaie de plastic de protecție în spatele ușii și poate fi necesar să scoateți și un al doilea panou interior pentru a accesa motorul.

Cu panoul ușii oprit, va trebui să utilizați voltmetrul pentru a verifica puterea motorului. Cu cheia de contact în poziția accesoriu și voltmetrul conectat, activați întrerupătorul ferestrei.

Dacă vedeți tensiune la motor, dar motorul nu funcționează, atunci motorul este defect.

Remedierea ferestrelor manuale care nu se vor roti în sus sau în jos

Ferestrele manuale sunt mult mai simple decât ferestrele electrice. Deoarece nu există nicio componentă electronică implicată, există într-adevăr doar două lucruri care pot determina oprirea funcționării unei ferestre manuale: angrenaje dezbrăcate în manivelă sau o problemă cu regulatorul.

Dacă regulatorul manual de geam este blocat, este posibil să îl puteți face să funcționeze din nou cu grăsime proaspătă.

Spre deosebire de ferestrele electrice, într-adevăr nu există o modalitate rapidă și ușoară de a forța temporar o fereastră manuală blocată. Puteți încerca să trageți geamul în poziție, dar acest lucru poate agrava problema îndoind sau rupând regulatorul.

Pentru a afla de ce o fereastră manuală nu se va rula, trebuie să scoateți manivela ferestrei și panoul ușii și să inspectați totul vizual.

Când întoarceți manivela ferestrei, acordați atenție modului în care se simte. Dacă manivela roți libere când o întoarceți sau simțiți că măcină, atunci dinții pot fi dezbrăcați în interiorul manivelei. Trageți manivela și efectuați o inspecție vizuală. Dacă dinții sunt decupați, înlocuirea manivelei ar trebui să vă rezolve problema.

Dacă manivela arată bine, atunci va trebui să scoateți panoul ușii și să priviți fereastra și regulatorul. Verificați pentru a vă asigura că fereastra nu a ieșit din canal. Dacă are, atunci dacă îl introduceți înapoi vă poate permite să îl înfășurați.

În unele cazuri, puteți constata că regulatorul s-a legat, s-a prins de ceva sau că grăsimea s-a uscat. Cu astfel de probleme, este posibil să vă puteți rula fereastra prin eliberarea regulatorului sau prin aplicarea de grăsime nouă.