Fișier AHK (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier .AHK este un fișier AutoHotkey Script. Este un tip de fișier text simplu, folosit de AutoHotkey, un instrument de script gratuit pentru automatizarea sarcinilor în Windows.

AutoHotkey poate utiliza acest fișier pentru a automatiza lucruri cum ar fi să faceți clic pe solicitările ferestrei, să tastați litere și cifre și multe altele. Este util mai ales pentru acțiuni lungi, desenate și repetitive care urmează întotdeauna aceiași pași.


Cum se deschide un fișier AHK

Chiar dacă fișierele AHK sunt doar fișiere text, acestea sunt înțelese și executate numai în contextul programului gratuit AutoHotkey. Trebuie instalat pentru ca fișierul să îndeplinească sarcinile pe care a fost scris să le facă.

Atâta timp cât sintaxa este corectă, software-ul înțelege ceea ce este scris în fișier ca o serie de comenzi pe care AutoHotkey ar trebui să le urmeze.

Aveți grijă deosebită să utilizați numai fișiere executabile precum acestea pe care le-ați creat singuri sau pe care le-ați descărcat dintr-o sursă de încredere. Momentul în care există un fișier AHK pe un computer care are instalat AutoHotkey este momentul în care vă puneți computerul în pericol. Fișierul ar putea conține scripturi dăunătoare care ar putea afecta mult atât fișierele dvs. personale, cât și fișierele de sistem importante.

Pagina de descărcare AutoHotkey conține atât versiunea completă de instalare a software-ului, cât și o opțiune portabilă atât pentru versiunile Windows pe 32 de biți, cât și pe 64 de biți.

Acestea fiind spuse, deoarece fișierele AHK sunt scrise în text simplu, orice editor de text (cum ar fi Notepad în Windows sau unul din lista noastră cu cei mai buni editori de text gratuit) poate fi folosit pentru a construi pașii și pentru a modifica fișierele existente. Din nou, totuși, AutoHotkey trebuie instalat pentru a face ca comenzile incluse în fișierul text să facă ceva.

Aceasta înseamnă că, dacă creați un fișier AHK pe computer și funcționează bine cu AutoHotkey instalat, nu puteți trimite același fișier altcuiva care nu are software-ul instalat și vă așteptați să funcționeze și pentru ei. Asta este, desigur, dacă nu îl convertiți în EXE, despre care puteți afla mai multe în secțiunea de mai jos.

Este posibil să nu pară că ai deschis un fișier AHK dacă instrucțiunile din fișier nu fac ceva evident. De exemplu, dacă a ta este configurată să tastați doar o propoziție după ce ați introdus o combinație specială de comenzi de la tastatură, atunci deschiderea respectivului fișier nu va dezvălui nicio fereastră sau indicație că se execută. Cu toate acestea, veți ști sigur că ați deschis unul dacă este configurat să deschidă alte programe, să oprească computerul etc. - ceva evident.

Cu toate acestea, toate scripturile deschise sunt afișate în Task Manager ca AutoHotkey, precum și în zona de notificare a barei de activități Windows. Deci, dacă nu sunteți sigur dacă un fișier AHK rulează în prezent în fundal, asigurați-vă că verificați acele zone.


Cum se poate converti unul

Fișierele AHK pot fi convertite în EXE, astfel încât să poată rula fără a trebui să instaleze în mod explicit AutoHotkey. Puteți citi mai multe despre conversia la EXE pe pagina Conversia unui script într-un EXE (ahk2exe).

Practic, cel mai rapid mod de a face acest lucru este să faceți clic dreapta pe fișier și să alegeți Compilați scriptul opțiune. Puteți face această conversie și prin programul Ahk2Exe inclus în folderul de instalare AutoHotkey. O puteți căuta prin meniul Start sau puteți căuta în acest folder:

C: Program Files AutoHotkey Compiler

AutoIt este un program similar cu AutoHotkey, dar folosește în schimb formatele de fișiere AUT și AU3. S-ar putea să nu existe o modalitate ușoară de a converti AHK într-unul dintre aceste formate, deci este posibil să fie necesar să rescrieți complet scriptul în AutoIt dacă acesta este ceea ce căutați.


Exemple de fișiere AHK

Mai jos sunt câteva exemple pe care le puteți folosi în câteva minute. Doar copiați unul într-un editor de text, salvați-l cu extensia de fișier .AHK, apoi deschideți-l pe un computer care rulează AutoHotkey. Vor rula în fundal (nu le veți „vedea” deschise) și vor funcționa instantaneu când se declanșează tastele corespunzătoare.

Acesta va afișa sau ascunde fișierele ascunse de fiecare dată când ferestre din H tastele sunt apăsate în același timp. Acest lucru este mult mai rapid decât afișarea / ascunderea manuală a fișierelor ascunse.

; Utilizați tasta Windows + H pentru a afișa sau ascunde fișierele ascunse
#h ::
RegRead, HiddenFiles_Status, HKEY_CURRENT_USER, Software Microsoft Windows CurrentVersion Explorer Advanced, Hidden
Dacă HiddenFiles_Status = 2
RegWrite, REG_DWORD, HKEY_CURRENT_USER, Software Microsoft Windows CurrentVersion Explorer Advanced, Hidden, 1
Altfel
RegWrite, REG_DWORD, HKEY_CURRENT_USER, Software Microsoft Windows CurrentVersion Explorer Advanced, Hidden, 2
WinGetClass, eh_Class, A
Dacă (eh_Class = "# 32770" SAU A_OSVersion = "WIN_VISTA")
trimite, {F5}
Else PostMessage, 0x111, 28931 ,,, A
Retur

Următorul este un script AutoHotkey mult mai simplu, complet modificabil după bunul plac. Se va deschide un program cu o comandă rapidă de la tastatură. În acest exemplu, am setat scriptul pentru a deschide Notepad când CÂȘTIGĂ + N este apăsat.

#n :: Rulați Notepad

Iată una similară care deschide rapid promptul de comandă de oriunde:

#p :: Run cmd

Consultați AutoHotkey Quick Reference pentru întrebări de sintaxă și alte exemple de script.


Încă nu îl puteți deschide?

Dacă fișierul dvs. nu rulează când este instalat AutoHotkey și, mai ales, dacă nu vă afișează comenzi text atunci când este vizualizat cu un editor de text, atunci există șanse foarte mari să nu aveți de fapt un fișier AutoHotkey Script.

Unele fișiere folosesc un sufix la sfârșit, care este scris foarte mult ca „.AHK”, dar asta nu înseamnă că ar trebui să tratați fișierele ca fiind egali - nu se deschid întotdeauna cu aceleași programe sau nu se convertesc cu aceleași instrumente.

De exemplu, poate aveți într-adevăr un fișier AHX, care este un fișier WinAHX Tracker Module care nu are nicio legătură cu fișierele script utilizate cu AutoHotkey. Sau ar putea fi un fișier AHS utilizat cu Photoshop.

O altă extensie de fișier similară, dar total diferită, este APK. Acestea sunt aplicații care rulează pe sistemul de operare Android și sunt cât mai departe de fișierele text, așadar, dacă aveți una dintre acestea, nu veți putea utiliza deschizătoarele AutoHotkey de sus pentru a le deschide.

Fișierele ASHX sunt un alt exemplu. O singură literă este adăugată la acea extensie de fișier, dar formatul are legătură cu aplicațiile de server web ASP.NET.

Ideea de aici este de a cerceta extensia de fișier pe care o folosește, astfel încât să puteți găsi programul adecvat care poate deschide sau converti fișierul.