Asistentul Google nu va deschide nimic!

Când Asistentul Google nu deschide nimic, poate duce la mari dureri de cap, mai ales dacă încercați să utilizați telefonul în modul mâini libere sau cu Android Auto.

Când Asistentul Google refuză să deschidă orice, este de obicei legat de probleme cu aplicația Google sau funcția de blocare inteligentă, dar ar putea exista și o problemă cu compatibilitatea, conexiunea la internet sau chiar microfonul. Când se întâmplă această problemă, veți vedea de obicei acest mesaj:

„Ne pare rău, nu pot deschide aplicații pe acest dispozitiv.”

În alte cazuri, Asistentul Google nu va răspunde deloc sau veți vedea pictogramele punctului Asistentului Google care se mișcă pentru o vreme, dar aplicația solicitată nu se va deschide.


Cum să verificați compatibilitatea Asistentului Google

Înainte de a face orice altceva, asigurați-vă că dispozitivul dvs. este capabil să ruleze Google Assistant. În caz contrar, Asistentul Google nu va putea efectua nicio sarcină pe telefon.

Pentru ca Asistentul Google să funcționeze, telefonul dvs. trebuie să îndeplinească aceste cerințe minime:

  • Android 5.0 sau mai mare
  • Aplicația Google versiunea 6.13 sau o versiune ulterioară
  • Serviciile Google Play sunt instalate
  • Cel puțin 1.0 GB de memorie
  • Setați la o limbă compatibilă

Asistentul Google acceptă multe limbi, inclusiv chineză (tradițională), daneză, olandeză, engleză, franceză, germană, hindi, indoneziană, italiană, japoneză, coreeană, norvegiană, poloneză, portugheză (Brazilia), rusă, spaniolă, suedeză și Thailandeză și turcă.


Funcționează comenzi ale Asistentului Google?

Asistentul Google este un instrument util, dar multe lucruri pot merge prost cu el. Dacă telefonul dvs. îndeplinește cerințele și Asistentul Google se lansează când rostiți „OK Google” sau „Hei Google”, verificați dacă acesta răspunde la orice comandă.

Dacă nu sunteți sigur ce comandă să încercați, iată o listă a comenzilor Asistentului Google. Încercați să utilizați o comandă care poate fi executată în întregime în aplicația Google, cum ar fi o cerere de căutare. Dacă comanda funcționează și vedeți o listă cu rezultatele căutării, înseamnă că Asistentul Google funcționează într-o anumită calitate.

Dacă nu vedeți rezultate ale căutării, înseamnă că aveți o problemă cu Asistentul Google care nu funcționează deloc, nu doar o problemă cu refuzul de a deschide ceva.


Cum se remediază Asistentul Google care nu deschide nimic

Când Asistentul Google refuză să deschidă orice, de obicei se datorează problemelor cu aplicația Google. Repornirea telefonului face uneori trucul, dar există și alte câteva lucruri pe care veți dori să le verificați.

Dacă Asistentul Google nu deschide nimic, urmați acești pași de depanare:

  1. Reporniți telefonul. Înainte de a încerca ceva mai complicat, reporniți telefonul. Este o soluție simplă care funcționează adesea. După ce telefonul dvs. a terminat repornirea, încercați să utilizați din nou Asistentul Google.

  2. Verificați-vă conectivitatea la internet. Asistentul Google se bazează pe o conexiune la internet pentru a vă procesa comenzile. Asigurați-vă că aveți o conexiune de date fiabilă sau conectați telefonul la Wi-Fi și încercați din nou să utilizați Asistentul Google.

    Dacă Asistentul Google funcționează pentru comenzi precum căutările pe web, dar nu deschide nimic, probabil că problema nu este conexiunea dvs. la internet.

  3. Asigurați-vă că Asistentul Google vă poate auzi. Dacă Asistentul Google nu răspunde deloc, este posibil să nu vă poată auzi. Încercați să vă mutați într-o zonă liniștită dacă vă aflați într-un loc tare. Dacă vă aflați deja într-o zonă liniștită, verificați microfonul telefonului pentru a vă asigura că nu este obstrucționat de praf sau alte resturi.

  4. Încercați o comandă diferită.

    Asistentul Google acceptă mai multe comenzi diferite, care determină deschiderea unei aplicații. Dacă a spune „deschide Gmail” nu funcționează, încearcă să spui „lansează Gmail” sau „redă Gmail”.

    Dacă Asistentul Google funcționează cu o singură comandă și nu cu altele, recalificarea modelului vocal poate fi utilă.

    Deschideți aplicația Google, apoi navigați la Mai Mult > setările > Voce > Votul meciului > Reinstruiți modelul vocal. Apoi apăsați Mai Multși spuneți expresiile indicate clar în microfonul telefonului.

  5. Datele locale corupte sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale Asistentului Google care refuză să deschidă orice. Pentru a rezolva această problemă, va trebui să ștergeți memoria cache a aplicației dvs. Google.

    Deschis setările > Aplicații și notificări.

  6. Robinet Google > Depozitare > Goliți memoria cache.

    Dacă Asistentul Google încă nu deschide nimic, treceți la pasul următor.

  7. În unele cazuri, ștergerea memoriei cache a aplicației Google nu este suficientă. Următorul pas este să ștergeți toate datele stocate local, care includ lucruri precum istoricul căutărilor și setările feedului.

    Deschis setările > Aplicații și notificări > Google.

  8. Robinet Depozitare > Spațiu de depozitare liber.

  9. Robinet ȘTERGEȚI TOATE DATELE > OK.

  10. Ultimul lucru pe care îl puteți încerca cu aplicația Google este să dezinstalați actualizările aplicației și apoi să reinstalați aplicația.

    Deschis setările > Aplicații și notificări > Google > cel (trei puncte verticale) pictograma meniului> Dezinstalați actualizările.

    Dacă Asistentul Google funcționează, nu actualizați aplicația Google până când Google nu remediază problema. Dacă nu funcționează, încercați să actualizați aplicația. Puteți descărca aplicația Google direct din Google Play.

    Această opțiune nu este disponibilă în toate versiunile de Android. Dacă nu vedeți opțiunea de a dezinstala actualizări pentru aplicația Google, nu veți putea încerca această metodă.

  11. Dacă Asistentul Google încă nu deschide altceva decât funcționează cu comenzi limitate, cum ar fi căutările pe web, problema ar putea fi blocarea inteligentă a telefonului.


Ce trebuie să faceți când Asistentul Google efectuează căutări pe web, dar nu va deschide nimic

Când Asistentul Google funcționează numai cu anumite comenzi, cum ar fi efectuarea căutărilor pe web, este de obicei legat de probleme cu aplicația Google. Dacă ați exclus acest lucru, atunci ultimul lucru pe care ar trebui să-l încercați este dezactivarea funcției Smart Lock.

Smart Lock este o caracteristică proiectată pentru a împiedica blocarea sau deblocarea automată a telefonului, în condiții specifice. De exemplu, puteți utiliza Smart Lock pentru a debloca automat telefonul dacă vă recunoaște fața sau vocea sau pentru a împiedica blocarea acestuia atâta timp cât este aproape de un dispozitiv, cum ar fi un ceas inteligent.

În unele cazuri rare, Smart Lock poate permite Asistentului Google să efectueze anumite sarcini, cum ar fi căutarea pe web, dar poate împiedica deschiderea aplicațiilor, efectuarea de întâlniri, setarea alarmelor și alte funcții mai avansate.

Iată cum să dezactivați funcția de blocare inteligentă:

  1. Deschideți setările app.

  2. Derulați în jos până la Securitate și locație și atingeți Smart Lock.

  3. Introduceţi PIN, model, Sau parola.

  4. Opriți detectarea pe corp.

  5. Inlătură tot dispozitive de încredere, locuri, fete, și meci de voce voci.

  6. Reporniți telefonul și verificați dacă Asistentul Google va deschide aplicații.

  7. Dacă Asistentul Google funcționează, lăsați Smart Lock dezactivat sau adăugați fiecare metodă pe rând, începând cu Voice Match. S-ar putea să puteți utiliza Smart Lock într-un mod limitat sau ar putea fi necesar să îl lăsați complet pentru a utiliza Asistentul Google.

  8. Dacă Asistentul Google nu funcționează chiar și cu toate funcțiile Smart Lock dezactivate, va trebui să așteptați ca Google să lanseze o soluție pentru eroarea care cauzează probleme pe telefonul dvs. Contactați asistența Google Assistant pentru asistență suplimentară, pentru a raporta problema dvs. și pentru a verifica dacă există deja alte remedieri specifice disponibile.