Fișier MKV (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier .MKV este un fișier Matroska Video. Este un container video la fel ca MOV și AVI, dar acceptă și un număr nelimitat de piese audio, imagine și subtitrare (cum ar fi SRT sau USF).

Acest format este adesea văzut ca suport pentru video online de înaltă definiție, deoarece acceptă descrieri, evaluări, copertă și chiar puncte de capitol - motiv pentru care MKV a fost ales ca format implicit de container video pentru popularul software DivX Plus.


Cum să redați fișiere MKV

Deschiderea fișierelor MKV ar putea părea o sarcină ușoară - faceți dublu clic pe el, ca orice alt fișier video - dar dacă aveți o colecție de 10 videoclipuri obținute din 10 locuri diferite, veți găsi probabil că cel puțin câteva dintre acestea videoclipurile nu vor fi redate corect. Această problemă apare deoarece codecurile corecte pentru acel tip de videoclip trebuie să fie deja prezente pe computer înainte ca fluxul video să fie redat. (Mai multe despre codecuri, mai jos.)

Cel mai bun pariu pentru a juca majoritatea fișierelor MKV este să folosiți VLC. Dacă sunteți pe Windows, alți jucători MKV includ MPV, MPC-HC, KMPlayer, DivX Player, MKV File Player sau The Core Media Player.

Unele dintre aceste aplicații vor deschide un fișier MKV și pe macOS, la fel ca și Elmedia Player. Deși nu este gratuit, software-ul Roxio poate fi folosit pentru a reda fișiere MKV și pe macOS.

Pe Linux, deschideți fișiere MKV folosind xine și unele dintre programele de mai sus care funcționează cu Windows și Mac, cum ar fi VLC.

Redați fișiere MKV pe iPhone, iPad și iPod cu aplicația gratuită PlayerXtreme Media Player sau VLC pentru aplicații mobile. VLC funcționează și cu dispozitive Android, la fel ca playerul video MP4 simplu (este denumit astfel, deoarece sunt acceptate MP4 și alte formate video).

Utilizați software-ul mobil CorePlayer pentru a deschide fișiere MKV pe dispozitivele Palm, Symbian, Windows Mobile și BlackBerry. Cu toate acestea, software-ul nu este gratuit.

Deoarece este posibil să aveți nevoie de programe diferite pentru a deschide fișiere MKV diferite, puteți schimba oricând programul implicit pentru o anumită extensie de fișier în Windows. Acest pas devine necesar dacă, de exemplu, KMPlayer încearcă să deschidă un fișier MKV pe care doriți sau trebuie să-l utilizați în schimb cu DivX Player.


Filtre cu decodor

Site-ul web Matroska.org prezintă o listă de filtre de decodor care trebuie instalate pentru ca anumite fișiere MKV să poată fi redate pe computer (în secțiunea Informații suplimentare de redare). De exemplu, dacă videoclipul este comprimat cu DivX Video, trebuie să instalați codecul DivX sau FFDshow.

Cum se convertește un fișier MKV

Un convertor gratuit de fișiere video este cel mai simplu mod de a converti un fișier MKV într-un alt format video. Deoarece fișierele video sunt de obicei destul de mari, un convertor MKV online, cum ar fi ConvertFiles, probabil nu ar trebui să fie prima dvs. alegere.

În schimb, utilizați un program precum Freemake Video Converter pentru a converti MKV în MP4, AVI, MOV sau chiar direct pe un DVD, astfel încât să puteți arde fișierul MKV cu puțin efort sau cunoștințe despre filmarea. Freemake Video Converter este, de asemenea, util dacă doriți să copiați un DVD în format MKV.


Cum se editează fișiere MKV

Ca și în cazul oricărui alt tip de videoclip, puteți adăuga subtitrări noi la un videoclip MKV sau chiar le puteți elimina, plus să faceți capitole personalizate pentru videoclip. Încercați să editați cu programul entry-level MKVToolNix gratuit pentru Windows, Linux și macOS.

Formatele de subtitrare acceptate includ SRT, PGS / SUP, VobSub și SSA. Puteți șterge subtitrări care sunt codificate soft în fișierul MKV sau chiar adăugați propriile subtitrări personalizate. Partea Editor de capitole a programului vă permite să creați orele de început și de sfârșit pentru capitolele video personalizate.

Dacă nu utilizați versiunea GUI a MKVToolNix, această comandă poate elimina subtitrările:

mkvmerge --no-subtitrări input.mkv -o output.mkv

Pentru alte sfaturi sau ajutor la utilizarea MKVToolNix, consultați documentația online.

Pentru a edita lungimea unui fișier MKV, decupați porțiuni ale videoclipului sau îmbinați mai multe videoclipuri MKV împreună, utilizați programul Freemake Video Converter menționat mai sus.


Formatul MKV și codecurile sale

Deoarece formatul de fișier MKV este doar un format general de container, acesta poate conține mai multe piese diferite, fiecare folosind diferite formate de compresie. În consecință, nu este atât de ușor să depindeți de un singur player MKV care poate deschide fiecare fișier MKV pe care îl aveți.

Anumite decodificatoare sunt necesare pentru anumite scheme de codificare, motiv pentru care unele fișiere MKV pot funcționa pe un computer, dar nu pe altul - programul care citește fișierul MKV trebuie să încarce decodificatoarele corespunzătoare. Consultați lista decodoarelor de pe site-ul web Matroska.org.

Fișierele în format MKA sunt doar materiale audio legate de Matroska, fără videoclip. Fișierele Matroska 3D Vide) sunt utilizate pentru videoclipuri stereoscopice, iar fișierele Matroska Elementary Stream doar conțin subtitrări. Aceste formate sunt prezentate împreună cu extensiile de fișiere MK3D și, respectiv, MKS.

Proiectul Matroska este susținut de o organizație non-profit și este o furcă a formatului de container multimedia. A fost anunțat pentru prima dată publicului la sfârșitul anului 2002 și este un standard deschis complet fără redevențe, care este gratuit atât pentru uz privat, cât și comercial.