Fișier RPM (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier RPM este un fișier Red Hat Package Manager care este utilizat pentru a stoca pachetele de instalare pe sistemele de operare Linux.

Aceste fișiere oferă o modalitate ușoară de distribuire, instalare, actualizare și eliminare a software-ului, deoarece sunt „ambalate” într-un singur loc.

Complet fără legătură cu ce le folosește Linux, fișierele RPM sunt, de asemenea, utilizate ca fișiere plug-in de software-ul RealPlayer pentru a adăuga caracteristici suplimentare programului.

Acronimul RPM înseamnă și manager de imprimare la distanță, dar, de asemenea, ar putea să nu aibă nimic de-a face cu fișierele computerului, cum ar fi atunci când ne referim la rotațiile de măsurare a rotației frecvenței pe minut.


Cum se deschide un fișier RPM

Este important să ne dăm seama că fișierele RPM nu pot fi utilizate pe computerele Windows, așa cum se poate face pe sistemele Linux. Cu toate acestea, deoarece sunt doar arhive, orice program popular de compresie / decompresie, cum ar fi 7-Zip sau PeaZip, poate deschide unul pentru a dezvălui fișierele din interior.

Fișiere RPM. Lifewire / Tim Fisher 

Utilizatorii Linux pot deschide fișiere RPM cu sistemul de gestionare a pachetelor numit RPM Package Manager. Utilizați această comandă, unde „file.rpm” este numele fișierului pe care doriți să îl instalați:

rpm -i fișier.rpm

În comanda anterioară, „-i” înseamnă să instalați fișierul, astfel încât să îl puteți înlocui cu „-U” pentru a efectua o actualizare. Comanda de mai jos va instala fișierul RPM și va elimina orice versiuni anterioare ale aceluiași pachet:

rpm -U fișier.rpm

Consultați ghidul nostru privind utilizarea comenzii rpm pentru mai multe informații sau vizitați RPM.org și Linux Foundation.

Dacă fișierul dvs. este un fișier plug-in RealPlayer, programul RealPlayer ar trebui să îl poată utiliza, dar probabil că nu îl puteți deschide din interiorul programului. Cu alte cuvinte, dacă RealPlayer trebuie să folosească acest fișier, cel mai probabil îl va prelua din folderul său de instalare, deoarece nu există element de meniu în program care să le poată importa.

Fișierele RMP sunt scrise aproape identice cu fișierele RPM și se întâmplă să fie fișiere RealPlayer Metadata Package, ceea ce înseamnă că puteți deschide ambele tipuri în RealPlayer.


Cum se convertește un fișier RPM

Comenzile care invocă software-ul Linux Alien pot fi utilizate pentru a converti RPM în DEB. Următoarele comenzi vor instala Alien și apoi îl vor utiliza pentru a converti fișierul:

apt-get install alien
extraterestru -d fișier.rpm

Puteți înlocui „-d” cu „-i” pentru a converti pachetul și apoi începeți imediat instalarea.

AnyToISO poate converti RPM în format ISO.

Dacă doriți să salvați fișierul într-un alt format de arhivă, cum ar fi TAR, TBZ, ZIP, BZ2, 7Z etc., puteți utiliza site-ul Web FileZigZag.

Pentru a converti RPM în MP3, MP4 sau un alt format care nu este de arhivă, cel mai bun pariu este să extrageți mai întâi fișierele din arhivă. Puteți face acest lucru cu un program de decompresie așa cum am menționat mai sus. Apoi, după ce ați scos MP3 (sau orice fișier) din fișierul RPM, utilizați un convertor de fișiere gratuit pentru acele fișiere.

Chiar dacă nu are nicio legătură cu extensiile de fișiere menționate pe această pagină, puteți converti rotații pe minut în alte măsurători, cum ar fi hertz și radiani pe secundă.


Încă nu puteți deschide fișierul?

În acest moment, dacă fișierul dvs. nu se deschide chiar și după ce ați urmat pașii de mai sus sau ați instalat un program de deschidere de fișiere RPM compatibil, atunci există șanse mari să nu aveți de-a face cu acest format. Cel mai probabil caz este că ați citit greșit extensia de fișier.

Există o mulțime de fișiere care partajează litere similare de extensie a fișierului, dar de fapt nu au legătură cu Red Hat sau RealPlayer. EPM este un exemplu, la fel ca RPP, care este un fișier text simplu REAPER Project folosit de programul REAPER.

RRM este un sufix similar utilizat pentru fișierele RAM Meta. La fel ca RPP, cele două seamănă mult cu ceea ce spun RPM, dar nu sunt la fel și, prin urmare, nu se deschid cu aceleași programe. Cu toate acestea, în acest caz particular, un fișier RMM se poate deschide de fapt cu RealPlayer, deoarece este un fișier Real Audio Media (RAM) - dar nu funcționează cu Linux.

Dacă fișierul dvs. nu se termină cu aceste extensii de fișiere, utilizați Google sau Lifewire pentru a cerceta extensia reală pentru a afla mai multe despre programele care pot fi utilizate pentru a o deschide sau a o converti.