Fișier PCX (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier PCX este un fișier Paintmush Bitmap Image care înseamnă „Schimb de imagini”. Fișierele PCX cu mai multe pagini sunt salvate cu extensia de fișier .DCX.

PCX a fost unul dintre primele formate de imagine bitmap utilizate în sistemul de operare Windows, dar formatele de imagine mai noi precum PNG au înlocuit în total formatul.


Cum se deschide un fișier PCX

Fișierul PCX este formatul nativ utilizat de programul MS-DOS PC Paintbrush de la ZSoft, dar și alte software acceptă formatul, cum ar fi GIMP, ImageMagick, IrfanView, Adobe Photoshop, PaintShop Pro și XnView.

Vizualizatorul de imagini implicit din Windows poate să deschidă și fișiere PCX.

Nu confundați formatul PXC cu acest format de imagine bitmap PCX. Fișierele PXC sunt fișiere Photodex Cache care sunt create și deschise cu Photodex ProShow. O altă extensie de fișier scrisă ca PCX este PCK, dar acestea sunt fie fișiere Perfect World Data utilizate cu jocul video Perfect World, fie fișiere Microsoft System Center Configuration Manager utilizate cu acel program MS.

Dacă descoperiți că o aplicație de pe computerul dvs. încearcă să deschidă fișierul PCX, dar este o aplicație greșită sau dacă preferați ca un alt program instalat să deschidă fișiere PCX, consultați ghidul nostru Cum se schimbă programul implicit pentru o extensie de fișier specifică care se schimbă în Windows.


Cum se convertește un fișier PCX

Una dintre cele mai simple modalități de a converti un fișier PCX într-un format de imagine mai nou, cum ar fi JPG, BMP, GIF, PNG, PDF, ICO, TGA, TIF sau DPX, este utilizarea unui convertor de fișiere gratuit. Două exemple includ Zamzar și FileZigZag, ambele fiind convertoare PCX online care nu vă fac să descărcați convertorul pentru al utiliza.

Alte convertoare de imagini online și descărcabile care acceptă fișiere PCX pot fi găsite în această listă de programe software gratuite pentru convertorul de imagini. Majoritatea convertoarelor PCX pe care trebuie să le descărcați pe computer sunt benefice în sensul că puteți face conversii PCX în serie, cum ar fi atunci când convertiți PCX în JPG, astfel încât să puteți converti o mulțime de fișiere PCX simultan.

O altă opțiune este deschiderea fișierului PCX într-unul dintre vizualizatoarele de imagine sau editorii de mai sus; unele dintre ele acceptă conversia PCX în alte formate.

Instrumentul pentru linia de comandă Ztools Zimaglit este un convertor PCX care poate fi utilizat dacă doriți să trimiteți un fișier PCX direct la o imprimantă Zebra.


Mai multe informații despre fișierele PCX

Fișierele PCX sunt uneori denumite fișiere ZSoft Paintbrush, deoarece au fost utilizate pentru prima dată într-un program pensulă creat de o companie numită ZSoft.

Structural, după informațiile antetului de 128 de octeți sunt datele despre imagine urmate de paleta opțională de 256 de culori.

  • Antetul unui fișier PCX conține informații cum ar fi un număr de versiune, dimensiunile imaginii, octetul de identificare, valoarea compresiei (care este întotdeauna setată la 1), 16 culori ale paletei, planurile de culoare ale numărului și adâncimea de biți a fiecărui plan.
  • Datele imaginii sunt stocate în rânduri într-un mod de sus în jos, cu date roșii în partea de sus și apoi datele verzi și albastre. Dacă există mai multe planuri în fișierul PCX, același format este folosit în fiecare plan, primul plan fiind situat în partea de sus.

Nu există un fișier PCX necomprimat, deoarece toate utilizează aceeași schemă de compresie fără pierderi (codare de lungime de rulare sau RLE).