Fișier BAT (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier .BAT este un fișier de procesare lot. Este un fișier text simplu care conține diverse comenzi utilizate pentru sarcini repetitive sau pentru a rula grupuri de scripturi unul după altul.

Software-ul de toate tipurile utilizează fișiere .BAT în diferite scopuri - de exemplu, pentru a copia sau șterge fișiere, a rula aplicații și a închide procesele.

Fișierele BAT sunt, de asemenea, numite fișiere batch, scripturi, programe batch, fișiere de comandă și scripturi shell și pot folosi în schimb extensia .CMD.

Lucrul cu fișiere .BAT poate fi foarte periculos nu numai pentru fișierele dvs. personale, ci și pentru fișierele de sistem importante. Fiți extrem de precauți înainte de a deschide unul.


Cum se deschide un fișier .BAT

Chiar dacă extensia .BAT face ca Windows să recunoască imediat un astfel de fișier ca executabil, fișierele .BAT sunt încă compuse în întregime din comenzi text. Aceasta înseamnă că orice editor de text, precum Notepad (care este inclus în toate versiunile de Windows), poate deschide un fișier .BAT pentru editare.

Pentru a deschide fișierul .BAT în Notepad, faceți clic dreapta pe el și alegeți Editați | × din meniu. S-ar putea să găsiți editori de text mai avansați care acceptă evidențierea sintaxei, utile atunci când editați un fișier .BAT.

Deschiderea fișierului .BAT într-un editor de text va afișa codul care alcătuiește fișierul. De exemplu, acesta este textul dintr-un fișier .BAT folosit pentru a goli clipboard-ul:

cmd / c "ecou off | clip"

Iată un alt exemplu de fișier .BAT care folosește comanda ping pentru a vedea dacă computerul poate ajunge la un router cu această adresă IP specială:

ping 192.168.1.1
pauză

Din nou, aveți mare grijă atunci când deschideți formate de fișiere executabile, cum ar fi fișierele .BAT pe care le-ați primit prin e-mail, descărcate de pe site-uri web pe care nu le cunoașteți sau chiar le-ați creat. Există și alte extensii de fișiere executabile pe care ar trebui să le evitați.

Utilizarea unui fișier .BAT în Windows este la fel de simplă ca dublu clic sau atingere dublă a acestuia. Nu este nevoie să descărcați niciun program sau instrument special.

Pentru a utiliza primul exemplu de mai sus, introducerea textului respectiv într-un fișier text cu un editor de text și apoi salvarea fișierului cu extensia .BAT va face fișierul un executabil pe care îl puteți deschide pentru a șterge imediat orice salvat în clipboard.

Al doilea exemplu, care utilizează comanda ping, va face ping la adresa IP; comanda pauză păstrează fereastra de comandă deschisă când procesul este terminat, astfel încât să puteți vedea rezultatele.

Dacă fișierul dvs. nu pare a fi un fișier text, atunci probabil că nu aveți de-a face cu un fișier .BAT. Verificați extensia de fișier pentru a vă asigura că nu confundați un fișier .BAK sau .BAR (date Age of Empires 3) cu un fișier .BAT.


Cum se convertește un fișier .BAT

După cum se arată, codul unui fișier .BAT nu este ascuns în niciun fel, ceea ce înseamnă că este foarte ușor de editat. Deoarece anumite instrucțiuni dintr-un fișier .BAT (cum ar fi comanda del) pot face ravagii asupra datelor dvs., conversia fișierului BAT într-un format ca EXE pentru a face ca un fișier de aplicație ar putea fi înțelept.

Puteți converti un fișier .BAT într-un fișier .EXE folosind câteva instrumente din linia de comandă. Puteți citi cum să faceți acest lucru la How-To Geek.

  • Instrumentul integrat Windows IExpress oferă un alt mod de a construi un fișier .EXE dintr-un fișier .BAT.
  • Deși versiunea gratuită este doar o versiune de încercare, EXE în MSI Converter Pro poate converti fișierul EXE rezultat într-un fișier MSI (Windows Installer Package).
  • Puteți utiliza instrumentul gratuit pentru linia de comandă NSSM dacă doriți să rulați un fișier .BAT ca serviciu Windows.
  • PowerShell Scriptomatic vă poate ajuta să convertiți codul dintr-un fișier .BAT într-un script PowerShell.

În loc să căutați un convertor .BAT în SH (script bash shell) pentru a utiliza comenzile .BAT în programe precum Bourne Shell și Korn Shell, încercați doar să rescrieți scriptul folosind limbajul Bash. Structura celor două formate este destul de diferită, deoarece fișierele sunt utilizate în sisteme de operare diferite. Există un fir Stack Overflow și acest tutorial Unix Shell Scripting pentru câteva informații care vă pot ajuta să traduceți manual comenzile.

De obicei, nu puteți schimba o extensie de fișier (cum ar fi .BAT) pe una pe care computerul dvs. o recunoaște și vă așteptați ca fișierul nou redenumit să fie utilizabil. O conversie reală a formatului de fișier utilizând una dintre metodele descrise mai sus trebuie să aibă loc în majoritatea cazurilor. Având în vedere că fișierele .BAT sunt doar fișiere text cu extensie .BAT, totuși, îl puteți redenumi în .TXT pentru a-l deschide cu un editor de text. Amintiți-vă că efectuarea unei conversii .BAT-în-.TXT va împiedica fișierul batch să execute comenzile sale.

În loc să modificați manual extensia de fișier din .BAT în .TXT, puteți deschide fișierul batch în Notepad pentru editare și apoi îl puteți salva într-un fișier nou, alegând .TXT ca extensie de fișier înainte de a salva în loc de .BAT.

Aceasta este, de asemenea, ceea ce trebuie să faceți atunci când creați un nou fișier .BAT în Notepad, dar în sens invers: salvați documentul text implicit ca .BAT în loc de .TXT. În unele programe, poate fi necesar să îl salvați în Toate filele tip de fișier, apoi puneți singur extensia .BAT pe el.