Fișier GIF (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier GIF este un fișier Graphical Interchange Format. Deși fișierele GIF nu conțin date audio, acestea sunt adesea văzute online ca o modalitate de a partaja videoclipuri. Site-urile web folosesc deseori și fișiere GIF, pentru a afișa obiecte animate precum butoane sau imagini din antet.

Deoarece fișierele GIF sunt salvate într-un format fără pierderi, calitatea imaginii nu este degradată atunci când este utilizată cu compresia GIF.

În timp ce există două moduri de a pronunța „GIF”, creatorul Steve Wilhite spune că trebuie vorbit cu un G moale precum jif.


Cum se deschide un fișier GIF

Înainte de a analiza programele menționate mai jos, decideți mai întâi ce căutați. Doriți un program care poate reda GIF ca un vizualizator de imagini sau imagini sau doriți ceva care să vă permită să editați GIF?

Pe aproape toate sistemele de operare, majoritatea browserelor web (Chrome, Firefox, Internet Explorer etc.) deschid GIF-uri online fără probleme - nu aveți nevoie de niciun alt program pe computer. Deschideți GIF-uri locale cu Deschis meniu sau, eventual, cu glisare și fixare în fereastra browserului.

Cu toate acestea, cu alte aplicații precum Adobe Photoshop, în timp ce software-ul poate deschide tehnic GIF așa cum se poate cu alte elemente grafice, nu afișează cu adevărat GIF așa cum te-ai aștepta. În schimb, deschide fiecare cadru al GIF ca un strat separat în Photoshop. Deși acest lucru este excelent pentru editarea GIF, nu este atât de grozav pentru redarea / vizionarea acestuia cu ușurință, ca într-un browser web.

Lângă un browser web de bază, vizualizatorul grafic implicit din Windows, numit Microsoft Windows Photos, este probabil cel mai simplu mod de a le deschide în sistemul de operare respectiv.

Alte programe pentru Windows care pot deschide fișiere GIF sunt programele Adobe Photoshop Elements și Illustrator, CorelDRAW, Corel PaintShop Pro, Canvas și ACDSee de ACD Systems, The Logo Creator de Laughingbird, Nuance's PaperPort și OmniPage Ultimate și Roxio Creator NXT Pro.

Dacă utilizați macOS, Apple Preview, Safari și programele Adobe menționate mai sus pot funcționa cu fișiere GIF. Pe Linux, utilizați GIMP, în timp ce dispozitivele iOS și Android (și orice sistem de operare desktop) pot vizualiza fișiere GIF în Google Drive.

Unele dispozitive mobile deschid fișiere GIF în aplicațiile foto implicite respective. Poate depinde de cât de vechi este dispozitivul dvs. sau dacă software-ul este actualizat, dar majoritatea pot descărca și afișa fișiere GIF fără a fi nevoie să instalați aplicații suplimentare.

Având în vedere numărul de programe care deschid fișiere GIF și că este posibil să aveți cel puțin două instalate chiar acum, există o șansă reală ca cel care este setat să le deschidă în mod implicit (adică când faceți dublu clic sau atingeți de două ori pe unul ) nu este cea pe care ai vrea să o folosești. Dacă considerați că este cazul, puteți schimba programul GIF implicit.


Cum se convertește un fișier GIF

Conversia unui fișier GIF într-un alt format de fișier este mai ușoară dacă utilizați un convertor de fișiere online. În acest fel, nu trebuie să descărcați un program doar pentru a converti câteva GIF-uri.

FileZigZag este un site minunat care convertește GIF în formate de imagine precum JPG, PNG, TGA, TIFF și BMP, dar și în formate de fișiere video precum MP4, MOV, AVI și 3GP. Zamzar este similar.

Vizualizatorii GIF menționați mai sus ar putea fi alte opțiuni pentru salvarea fișierului GIF într-un format nou. Majoritatea acestor programe sunt editoare de imagini, deci este posibil să le utilizați pentru a edita GIF-ul, precum și pentru al salva într-un format de fișier video sau imagine.


Cum să creați GIF-uri și să descărcați GIF-uri gratuite

Pentru a-ți crea propriul GIF dintr-un videoclip, folosește instrumente gratuite de creare a GIF-ului online. Imgur, de exemplu, realizează GIF-uri din videoclipuri online, permițându-vă să alegeți ce secțiune a videoclipului ar trebui să fie GIF. Vă permite chiar să suprapuneți text.

Pe lângă Imgur, GIPHY este unul dintre cele mai bune locuri pentru a găsi GIF-uri populare și noi pe care le puteți descărca sau partaja cu ușurință pe alte site-uri web. Puteți partaja GIF pe Facebook, Twitter, Reddit și în alte câteva locuri, plus să îl descărcați pentru dvs. GIPHY publică, de asemenea, un link către versiunea HTML5 a fiecăruia dintre GIF-urile lor.

Aplicația de automatizare a fluxului de lucru disponibilă pe iPhone și iPad este un alt mod ușor de a crea GIF-uri din propriile fotografii și videoclipuri.


Mai multe informații despre fișierele GIF

Părțile unui fișier GIF pot fi transparente pentru a dezvălui fundalul din spatele imaginii.

Deoarece fișierele GIF sunt de obicei limitate în numărul de culori pe care le pot afișa (doar 256), alte formate grafice precum JPG, care pot stoca multe milioane de culori, funcționează cel mai bine pentru imagini complete precum cele create cu o cameră digitală. Fișierele GIF sunt utilizate pe site-uri web atunci când nu este nevoie să existe o gamă masivă de culori, cum ar fi butoanele sau bannere.

Fișierele GIF pot stoca de fapt mai mult de 256 de culori, dar implică un proces care are ca rezultat ca dimensiunea fișierului să fie mult mai mare decât trebuie - ceva ce poate fi realizat de JPG fără a afecta dimensiunea la fel de mult.


Câteva istorii în format GIF

Formatul GIF original a fost denumit GIF 87a și a fost publicat de CompuServe în 1987. Câțiva ani mai târziu, compania a actualizat formatul și l-a numit GIF 98a. A fost a doua iterație care a inclus suport pentru fundaluri transparente și stocarea metadatelor.

În timp ce ambele versiuni ale formatului GIF permit animații, a fost 98a care a inclus suport pentru animație întârziată.