Este sigur să utilizați o rețea wireless deschisă?

Dacă serviciul dvs. wireless este defect și aveți nevoie de o conexiune la internet, este posibil să fiți tentați să vă conectați la orice rețea wireless deschisă, nesecurizată, pe care o găsește punctul dvs. de acces wireless. Cu toate acestea, înainte de a vă conecta, ar trebui să cunoașteți riscurile utilizării rețelelor Wi-Fi deschise.

 John Moore / Getty Images


Ce este Wi-Fi deschis?

Nu este sigur să vă conectați la o rețea wireless deschisă necunoscută, în special atunci când transferați date sensibile, cum ar fi o parolă bancară online. Toate informațiile trimise printr-o rețea fără fir nesecurizată - una care nu necesită un cod de securitate Wi-Fi Protected Access (WPA) sau WPA2 - sunt trimise în text simplu pentru ca oricine să le poată intercepta. Conectarea la o rețea deschisă vă poate deschide dispozitivul pentru oricine altcineva din aceeași rețea fără fir.


Riscurile utilizării rețelelor Wi-Fi nesecurizate

Când vă conectați la un site web sau utilizați o aplicație care trimite date în text clar printr-o rețea, oricine atât de înclinat poate capta cu ușurință acele informații. Adresa dvs. de e-mail și parola, de exemplu, dacă nu sunt transferate în siguranță, sunt toate de care un hacker rău intenționat are nevoie pentru a accesa contul dvs. de e-mail și orice informații confidențiale sau personale din acesta, fără știrea dvs. În mod similar, hackerii pot captura orice mesagerie instantanee sau trafic necriptat pe site-ul web.

Dacă computerul nu se află în spatele unui firewall sau nu este configurat corect și partajarea de fișiere este activată pe acesta, un hacker poate accesa hard diskul computerului prin rețea pentru a obține date confidențiale sau sensibile sau chiar lansa atacuri de spam și viruși.


Cât de ușor este să hackezi o rețea wireless?

Instrumentele necesare pentru a afla despre o rețea fără fir, pentru a captura (adulma) datele transmise pe aceasta, pentru a sparge cheia de securitate Wired Equivalent Privacy (WEP) și pentru a decripta și vizualiza datele de pe dispozitivele din rețea, pot fi achiziționate pentru aproximativ 50 USD.

Este legal să folosiți rețeaua wireless deschisă a altcuiva?

În plus față de problemele de securitate pentru dispozitivele și datele dvs., utilizarea unei rețele wireless pe care altcineva o întreține și o plătește poate ridica probleme legale. În trecut, mai multe cazuri de acces neautorizat la rețelele de calculatoare Wi-Fi au dus la amenzi sau chiar la acuzații de infracțiuni.

Hotspoturile Wi-Fi publice care sunt configurate special pentru ca oaspeții să le folosească, cum ar fi la o cafenea, sunt în regulă. Cu toate acestea, asigurați-vă că acordați atenție securității: hotspoturile Wi-Fi sunt de obicei rețele wireless deschise, nesecurizate.

Deci, dacă utilizați conexiunea Wi-Fi a vecinului, cereți mai întâi permisiunea.

Cum să utilizați în siguranță Wi-Fi public

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja confidențialitatea și datele atunci când utilizați o rețea Wi-Fi deschisă.

  • Utilizați un VPN. O rețea privată virtuală (VPN) creează un tunel sigur pe o rețea publică. Dacă compania dvs. oferă acces VPN, utilizați conexiunea VPN pentru a accesa resursele corporative și a crea sesiuni de navigare sigure.

Cei mai buni 8 furnizori de servicii VPN din 2020

  • Nu permiteți conexiuni automate la rețele nepreferate. Pe dispozitivul dvs., dezactivați setarea pentru a vă conecta automat la rețele nepreferate. Dacă această setare este activată, computerul sau dispozitivul mobil se conectează automat la orice rețea disponibilă, inclusiv la rețele Wi-Fi false sau false concepute pentru a atrage victimele nebănuite de date.
  • Activați sau instalați un firewall. Un firewall este prima linie de apărare pentru computer (sau rețea, atunci când firewall-ul este instalat ca dispozitiv hardware). Ambele sisteme de operare Windows și macOS au firewall-uri încorporate care împiedică accesul neautorizat; puteți utiliza și un program terță parte.

11 programe gratuite de firewall independente

  • Dezactivați partajarea de fișiere. Înainte de a vă conecta la un hotspot public Wi-Fi, dezactivați partajarea de fișiere și imprimante, astfel încât ceilalți utilizatori de hotspot să nu aibă acces la fișierele dvs. partajate.
  • Conectați-vă numai la site-uri web sigure. Asigurați-vă că sesiunea de navigare este criptată și sigură. Bara de adrese ar trebui să afișeze o adresă URL care începe cu HTTPS (criptat) mai degrabă decât HTTP (nu criptat). Este posibil să vedeți și un lacăt în bara de adrese.
  • Nu efectuați tranzacții financiare. Evitați utilizarea unui hotspot public pentru activități bancare, cumpărături online sau orice scenariu care implică informații sensibile.