Cum se reinstalează Mac OS

Reinstalarea macOS remediază aproape orice problemă cu sistemul de operare, dar poate fi exagerată. Este o opțiune bună dacă computerul nu mai pornește sau există probleme la nivel de sistem pe care nu le puteți rezolva. Este util, de asemenea, dacă ați avut o instalare care merge atât de greșit, încât este mai bine să vă întoarceți la primul. Dacă sunteți atent și norocos, puteți chiar să reinstalați macOS fără a șterge hard diskul.

Informațiile din acest articol se aplică pentru macOS Catalina (10.15) prin macOS Sierra (10.12).


Alegerea modului corect de a reinstala macOS

Prima dvs. alegere de reinstalare ar trebui să fie întotdeauna reinstalarea macOS fără a șterge unitatea de boot. Această abordare vă păstrează fișierele de utilizator prin înlocuirea fișierelor de sistem macOS cu versiuni bune cunoscute. Dacă acest lucru nu vă rezolvă problema, atunci puteți șterge unitatea de boot și puteți efectua o reinstalare nouă. Folosiți un program de instalare USB bootabil pentru a reinstala macOS numai dacă nu puteți porni deloc în modul de recuperare.


Cum se reinstalează macOS folosind modul de recuperare

Metoda standard pentru reinstalarea macOS este prin modul de recuperare, care pornește dintr-o partiție de recuperare separată pe unitatea de boot pe care MacOS o creează în momentul instalării.

Nu puteți schimba partiția de la care porniți. Pentru a debloca partiția de încărcare pentru a efectua modificări, macOS pornește din partiția de recuperare. În partiția de recuperare, sunteți liber să faceți modificări și ajustări la partiția de încărcare principală, inclusiv ștergerea completă sau reinstalarea macOS.

Pentru a porni în modul de recuperare, reporniți computerul Mac. Țineți apăsat Comandă+R imediat ce computerul tău se oprește și în timp ce computerul pornește. Eliberați tastele când vedeți sigla Apple, o roată de progres sau o solicitare de parolă.

Dacă Mac-ul dvs. necesită o parolă de firmware, trebuie să o introduceți înainte de a putea porni cu succes în modul de recuperare. Acest lucru se întâmplă de obicei cu Mac-urile administrate de o organizație cu o politică de gestionare a dispozitivelor mobile. Dacă nu cunoașteți parola de firmware și nu o puteți obține, este posibil ca Apple să vă poată debloca computerul Mac, dacă puteți dovedi că dețineți.


Cum se reinstalează macOS fără a șterge totul

Dacă instalarea macOS cauzează probleme, nu trebuie să ștergeți discul în întregime și să începeți de la zero. MacOS poate reinstala doar fișierele de sistem, înlocuind orice fișier de sistem deteriorat sau deteriorat.

Aceasta este metoda implicită pentru reinstalarea macOS. Este, de asemenea, prima metodă pe care ar trebui să o încercați, deoarece este cea mai puțin distructivă. Este posibil să nu vă rezolve problemele, dar, de asemenea, nu este o opțiune nucleară.

Porniți în modul de recuperare și selectați Reinstalați macOS din aplicația MacOS Utilities. Apoi selectați A continua pentru a începe procesul de instalare. Urmați instrucțiunile de pe ecran pentru a reinstala macOS.


Cum se șterge și se reinstalează macOS

Ștergeți hard diskul și începeți complet curat cu o ștergere și reinstalați. Formatează cu Disk Utility, apoi reinstalează macOS.

Acest proces șterge definitiv toate fișierele de pe unitatea de boot, deci asigurați-vă că aveți o copie de rezervă înainte de a continua.

  1. Porniți în modul de recuperare și faceți clic Utilitatea discului de la MacOS Utilities.

  2. Selectați unitatea de boot în panoul din stânga.

  3. Clic Şterge pentru a dezvălui opțiuni pentru ștergerea unității de boot.

  4. Dacă instalați Mojave sau o versiune ulterioară, alegeți Sistemul de fișiere Apple (APFS) ca format. Dacă instalați High Sierra sau o versiune anterioară, alegeți macOS Extended (Jurnal) ca format.

  5. Dați unității același nume pe care îl avea înainte de ștergere. Numele implicit este „Macintosh HD”.

  6. Clic Şterge pentru a șterge unitatea.

  7. Închide Utilitatea discului pentru a reveni la aplicația MacOS Utilities.

  8. Clic Instalați macOS din meniu și urmați instrucțiunile de pe ecran pentru a continua cu o instalare tipică.


Alte opțiuni ale modului de recuperare

În mod implicit, modul de recuperare permite reinstalarea instalării macOS cu versiunea de macOS instalată pe Mac. Dar puteți accesa și diferite instrumente de instalare care instalează diferite versiuni de macOS. Accesați aceste moduri ținând diferite taste modificatoare în timp ce porniți în modul de recuperare:

  • Comandă+R: Porniți în modul de recuperare și reinstalați cea mai recentă versiune de macOS pe Mac.
  • Opțiune+Comandă+R: Pornește în modul de recuperare online, care descarcă cea mai recentă versiune compatibilă de macOS și o instalează pe Mac. Dacă partiția de recuperare este deteriorată sau nu poate reinstala versiunea de macOS în prezent pe Mac, această recuperare de rețea poate restabili instalarea cu o descărcare nouă a fișierului.
  • Schimba+Opțiune+Comandă+R: Porniți în modul de recuperare pentru a instala versiunea de macOS care a fost livrată inițial cu Mac sau cea mai apropiată versiune disponibilă.

Reinstalați macOS utilizând un program de instalare bootabil

Dacă Mac-ul dvs. a devenit atât de nefuncțional încât nu mai puteți porni în modul de recuperare, nu vă temeți niciodată. Puteți reinstala macOS de la un program de instalare USB bootabil. Este un proces complex care necesită cel puțin un Mac funcțional.

Este înțelept să creați în prealabil un program de instalare bootabil actualizat ca instrument de reparații de urgență.

Aveți nevoie de o versiune completă a programului de instalare macOS și de o unitate USB formatată pentru macOS Extended cu cel puțin 12 GB spațiu. Utilizați utilitarul de disc pentru a vă formata corect USB-ul înainte de a continua, dacă este necesar.

  1. Descărcați instalatorul de macOS corespunzător din Mac App Store: macOS Catalina, macOS Mojave sau macOS High Sierra.

    Dacă hardware-ul dvs. nu este compatibil cu Catalina, Mojave sau High Sierra, puteți încerca o versiune anterioară a macOS.

  2. După ce programul de instalare se lansează automat, părăsiți programul de instalare din meniu sau apăsați Comandă+Q.

  3. Deschideți Terminal și rulați următoarea comandă. Asigurați-vă că înlocuiți „USB” cu numele unității USB formatate:

    sudo / Applications / Install macOS Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --vo

    Dacă nu instalați Mojave, schimbați calea către numele corect.

  4. Introduceți parola de sistem când vi se solicită și apăsați Retur pentru a autentifica procesul.

  5. Tip Y și apăsați Retur pentru a confirma crearea programului de instalare. Aceasta șterge unitatea USB și scrie imaginea de instalare bootabilă pe unitatea USB.

  6. Când procesul este finalizat, reporniți computerul Mac ținând apăsat butonul Opțiune pentru a accesa meniul de selectare a pornirii.

  7. Selectați unitatea USB din meniul de selectare a încărcării.

  8. Urmați instrucțiunile de pe ecran pentru a formata și reinstala macOS pe hard diskul principal.