Remediați înghețarea și alte probleme în timpul pornirii Windows

Un mod deosebit de frustrant în care s-ar putea ca computerul dvs. să nu pornească este atunci când întâmpinați o problemă în timpul procesului de pornire Windows, dar nu aveți ce să continuați - fără ecran albastru al morții sau alt mesaj de eroare.

Poate că Windows 7 se blochează la pornire, forțându-vă să vă uitați la „Pornirea Windows” timp de o oră. Ești forțat să repornești manual, doar pentru a-l urmări înghețând din nou în același loc. Sau poate computerul dvs. Windows 10 repornește automat după ce începe să se încarce, provocând ceea ce se numește „buclă de repornire”.

Uneori, computerul dvs. s-ar putea opri chiar într-un punct în care puteți muta mouse-ul, dar nu se întâmplă nimic. Este posibil ca Windows să înceapă să înceapă, dar, în cele din urmă, trebuie să reporniți computerul manual, pentru a vedea din nou același comportament!

Dacă PC-ul dvs., de fapt, pornește pe ecranul de conectare Windows, vedeți orice fel de mesaj de eroare sau, dacă nu treceți nici măcar de POST, consultați Cum să remediați un computer care nu se va porni pentru o mai bună ghid de depanare pentru problema dvs. specifică.

Acest ghid se aplică oricărei versiuni de Windows, inclusiv Windows 10 până la Windows XP.


Cum se remediază problemele de oprire, înghețare și repornire în timpul pornirii Windows

  1. Opriți computerul și apoi porniți-l din nou. Din păcate, nu puteți reporni corect Windows, deoarece nu este complet încărcat, deci va trebui să o faceți manual.

    Multe lucruri se întâmplă în fundal când Windows este pornit. Uneori lucrurile nu funcționează exact așa cum ar trebui, mai ales după ce Windows a instalat actualizări sau au existat alte modificări majore la sistemul de operare ultima dată când a fost pus în funcțiune. O repornire ar putea fi tot ce are nevoie Windows pentru a reveni pe drumul cel bun.

    Dacă vedeți pe ecran un ecran albastru plin de informații înainte ca computerul să repornească, acesta este un ecran albastru al morții și computerul dvs. este configurat să repornească după unul. Puteți dezactiva această repornire automată dacă doriți.

  2. Porniți Windows în modul sigur, dacă puteți, și apoi reporniți computerul corect.

    Așa este - nu faceți nimic în modul sigur, pur și simplu intrați și reporniți. Așa cum ați citit în prima idee de mai sus, uneori actualizările sau alte lucruri sunt închise. Dacă o repornire forțată totală nu funcționează, încercați-o din modul sigur. Acest lucru funcționează mai des decât ai crede.

  3. Reparați instalarea Windows. Un motiv obișnuit pentru care Windows să înghețe sau să repornească automat în timpul procesului de pornire Windows este că unul sau mai multe fișiere Windows importante sunt deteriorate sau lipsesc. Repararea Windows înlocuiește aceste fișiere importante fără a elimina sau schimba nimic altceva de pe computer.

    În Windows 10, aceasta se numește Resetați acest PC. Windows 8 îl numește Resetați computerul or Reîmprospătați computerul. În Windows 7 și Vista, aceasta se numește a Reparare la pornire. Windows XP se referă la acesta ca un Instalare de reparații.

    Instalarea de reparații Windows XP este mai complicată și are mai multe dezavantaje decât opțiunile de reparații disponibile în celelalte sisteme de operare. Deci, dacă sunteți utilizator XP, poate doriți să așteptați până când ați încercat pașii de la 4 la 6 înainte de a face acest lucru.

  4. Porniți Windows utilizând Ultima configurație bună cunoscută. Dacă tocmai ați făcut o modificare a computerului, despre care bănuiți că ar fi putut determina Windows să înceteze pornirea corectă, ar putea fi util să începeți cu ultima configurație bună cunoscută.

    Acest lucru va readuce multe setări importante la stările în care se aflau ultima dată când Windows a pornit cu succes, sperând că rezolvă această problemă și vă permite să vă întoarceți în Windows.

  5. Porniți Windows în modul sigur și apoi utilizați Restaurare sistem pentru a anula modificările recente. Windows poate îngheța, opri sau reporni în timpul procesului de pornire din cauza deteriorării unui driver, a unui fișier important sau a unei părți din registru. O Restaurare a sistemului va readuce toate aceste lucruri la ultima lor stare de funcționare, care ar putea rezolva problema în totalitate.

    În funcție de motivul pentru care Windows nu pornește, este posibil ca nici măcar să nu puteți intra în modul sigur. Din fericire, puteți efectua și o Restaurare sistem de la Opțiuni avansate de pornire în Windows 10 sau Windows 8 sau Opțiuni de recuperare sistem în Windows 7 sau Windows Vista, precum și de pe DVD-ul dvs. de configurare Windows.

    Vă rugăm să știți că nu veți putea anula o restaurare a sistemului dacă este efectuată din modul sigur sau din opțiunile de recuperare a sistemului. S-ar putea să nu vă pese, deoarece oricum nu puteți porni Windows în mod normal, dar este ceva de care ar trebui să fiți conștienți.

  6. Scanați computerul pentru viruși, din nou, din modul sigur.

    Un virus sau un alt tip de malware ar putea fi cauzat o problemă suficient de gravă cu o parte din Windows pentru a determina oprirea corectă a pornirii.

    Dacă nu puteți intra în modul sigur, puteți totuși să căutați viruși utilizând un scaner de boot malware. Consultați lista noastră Free Bootable Antivirus Tools pentru mai multe programe diferite care pot face acest lucru.

  7. Ștergeți CMOS. Ștergerea memoriei BIOS de pe placa de bază va readuce setările BIOS la nivelurile implicite din fabrică. O configurare greșită a BIOS-ului ar putea fi motivul pentru care Windows îngheață în timpul pornirii.

    Dacă ștergerea CMOS-ului remediază problema de pornire Windows, asigurați-vă că viitoarele modificări din BIOS sunt finalizate pe rând, deci dacă problema revine, veți ști care schimbare a cauzat problema.

  8. Înlocuiți bateria CMOS dacă computerul dvs. are mai mult de trei ani sau dacă este oprit pentru o perioadă lungă de timp.

    Bateriile CMOS sunt foarte ieftine și una care nu mai încarcă poate fi cu siguranță cauza înghețării, opririi sau repornirii Windows în timpul pornirii.

  9. Reinstalați tot ce puteți pune la dispoziție. Acest lucru va restabili diferitele conexiuni din interiorul computerului dvs. și este foarte adesea o soluție „magică” la problemele de pornire de genul acesta, în special la repornirea buclelor și a blocărilor.

    Încercați să reinstalați următorul hardware și apoi vedeți dacă Windows va porni corect:

    • Remontați toate datele interne și cablurile de alimentare.
    • Reinstalați modulele de memorie.
    • Reinstalați orice carte de expansiune.

    Deconectați și reconectați tastatura, mouse-ul și alte dispozitive externe.

  10. Verificați cauzele scurtcircuitelor electrice în interiorul computerului. Un scurtcircuit electric este adesea cauza buclelor de repornire și a blocărilor puternice în timp ce Windows este pornit.

  11. Testați memoria RAM. Dacă unul dintre modulele RAM ale computerului dvs. eșuează complet, computerul dvs. nici măcar nu se va porni. De cele mai multe ori, totuși, memoria eșuează lent și va funcționa până la un punct.

    Dacă memoria de sistem nu funcționează, computerul se poate porni, dar apoi poate îngheța, opri sau reporni continuu la un moment dat în timpul pornirii Windows.

    Înlocuiți memoria din computer dacă testul de memorie arată orice fel de problemă.

  12. Testați sursa de alimentare. Doar pentru că computerul pornește inițial nu înseamnă că alimentarea cu energie funcționează. Deși s-ar putea să nu fie obișnuit ca computerul dvs. să ajungă până la procesul de pornire Windows cu o sursă de alimentare deteriorată, se întâmplă și merită să aruncați o privire.

    Înlocuiți alimentarea cu energie electrică dacă testele dvs. arată o problemă cu aceasta.

  13. Înlocuiți cablul de date al hard diskului. Dacă cablul care conectează hard disk-ul la placa de bază este deteriorat sau nu funcționează, atunci ați putea vedea tot felul de probleme în timpul încărcării Windows - inclusiv blocarea, oprirea și repornirea buclelor.

    Nu aveți un cablu de date de rezervă pentru hard disk? Puteți ridica unul la orice magazin de electronice sau îl puteți împrumuta pe cel pe care îl folosește o altă unitate, cum ar fi unitatea dvs. optică, presupunând, desigur, că este același tip de cablu. Unitățile mai noi utilizează cabluri SATA, iar unitățile mai vechi utilizează cabluri PATA.

    Asigurați-vă că ați încercat tot posibilul pentru a finaliza pașii de depanare până la acesta. Pașii 14 și 15 implică ambele soluții mai dificile și mai distructive la înghețarea, oprirea și repornirea continuă a problemelor în timpul pornirii Windows. Este posibil ca una dintre soluțiile de mai jos să fie necesară pentru a rezolva problema dvs., dar dacă nu ați fost sârguincios în depanarea dvs. până în acest moment, nu puteți ști cu siguranță că una dintre soluțiile mai ușoare de mai sus nu este potrivită unu.

  14. Testați hard diskul. O problemă fizică cu hard disk-ul dvs. este cu siguranță un motiv pentru care Windows ar putea reporni continuu, îngheța complet sau opri în urmele sale. Un hard disk care nu poate citi și scrie informații corect nu poate încărca corect un sistem de operare.

    Înlocuiți hard diskul dacă testele dvs. arată o problemă. După înlocuirea hard diskului, va trebui să efectuați o nouă instalare a Windows.

    Dacă unitatea de disc durează testul, atunci este fizic bine, deci cauza problemei trebuie să fie cu Windows, caz în care următorul pas va rezolva problema.

  15. Efectuați o instalare curată a Windows. Acest tip de instalare va șterge complet unitatea și va instala din nou Windows de la zero.

    La pasul 3, v-am sfătuit să încercați să rezolvați problemele de pornire cauzate de Windows reparând Windows. Deoarece această metodă de remediere a fișierelor Windows importante nu este distructivă, asigurați-vă că ați încercat acest lucru înainte de instalarea complet distructivă, de ultimă instanță, în acest pas.