Când încălzitorul auto suflă aer rece

Există o mulțime de moduri diferite în care un încălzitor auto poate eșua, dar problema pe care o descrieți este de obicei cauzată de una dintre cele două probleme de bază. Fie lichidul de răcire nu curge prin miezul încălzitorului, fie aerul de la motorul suflantei nu este direcționat prin miezul încălzitorului. Există o serie de cauze care stau la baza diferitelor care pot duce la aceste situații în care un încălzitor auto încetează brusc să funcționeze, dar de obicei veți avea de-a face cu una sau cu cealaltă.

 Tuomo Vainamo / Folio Images / Getty Images


Curs rapid de accident în funcționarea încălzitorului auto

În primul rând, totul aici se aplică vehiculelor cu motoare răcite cu apă. Dacă conduceți un Volkswagen vechi cu un motor răcit cu aer sau o mașină electrică nou-nouță, atunci aveți un tip de încălzitor electric care fie nu primește energie, fie este doar spart.

Majoritatea mașinilor de pe drum încă au motoare răcite cu apă, însă sistemele lor de încălzire funcționează pe același principiu de bază. Lichidul de răcire fierbinte de la motor trece printr-un miez de încălzire, care arată și funcționează mult ca un radiator mic, iar un motor de suflare forțează aerul prin el. Aerul este apoi încălzit de lichidul de răcire și apoi, la rândul său, încălzește interiorul vehiculului.

Acesta este motivul pentru care durează ceva timp până când încălzitoarele încep să sufle aer cald. Până când motorul nu se încălzește, nu există căldură pentru extragerea miezului încălzitorului. Este, de asemenea, motivul pentru care un miez de încălzire înfundat, un termostat blocat sau aerul din sistemul de răcire pot face ca încălzirea unei mașini să sufle rece.


Încălzitorul mașinii suflă la rece din cauza sistemului de răcire

Există patru probleme principale ale sistemului de răcire care pot provoca o încălzire rece:

  1. Termostat blocat.
  2. Aer în sistemul de răcire.
  3. Miezul încălzitorului conectat.
  4. Lichid de răcire care nu curge prin miezul încălzitorului.

Este puțin mai complicat decât în ​​practică, dar acestea sunt cele mai frecvente probleme cu încălzitorul pe care le veți întâlni.

Termostatele sunt în esență supape care se deschid și se închid în funcție de temperatura lichidului de răcire. Pentru a permite motorului să se încălzească, acestea rămân închise până când lichidul de răcire din motor atinge un interval de temperatură dat. Și dacă nu se deschid în acel moment, lichidul de răcire nu va circula corect, motorul se poate supraîncălzi și s-ar putea să aveți o problemă în care încălzitorul suflă rece.

Când un termostat se deschide, poate împiedica încălzirea corectă a motorului sau cel puțin prelungirea perioadei de încălzire. Dacă încălzitorul ar fi suflat călduț în loc de rece, un termostat blocat ar fi fost o cauză potențială.

O altă problemă obișnuită este atunci când aerul intră în sistemul de răcire. Deoarece miezul încălzitorului este deseori punctul culminant al unui sistem de răcire, aerul se poate deplasa în el și poate deveni prins. În acest caz, bulele de aer trebuie eliminate pentru a remedia problema.

Miezurile de încălzire conectate pot provoca, de asemenea, încălzirea unei mașini. Cel mai bun mod de a verifica acest lucru este un termometru fără contact, care vă va permite să verificați dacă lichidul de răcire curge prin miezul încălzitorului sau nu. Dacă nu este, atunci spălarea miezului încălzitorului va rezolva adesea problema.

Unele vehicule au o supapă instalată în linia de intrare a miezului încălzitorului, care este acționată prin vid sau un cablu mecanic. Dacă supapa respectivă este blocată închisă, atunci acesta este un alt motiv pentru care încălzitorul mașinii va sufla rece.

În cele din urmă, un miez de încălzire poate fi conectat în mai multe moduri. Când auziți despre un miez de încălzire conectat, ceea ce înseamnă de obicei este că coroziunea și alte tipuri de gunoi au înfundat tuburile interne, iar spălarea o va clarifica adesea. Cu toate acestea, aripioarele unui miez de încălzire se pot înfunda și cu scame, ace de pin și alte reziduuri care reușesc să intre în cutia de încălzire. Soluția pentru acest lucru, desigur, este deschiderea sau scoaterea cutiei de încălzire și curățarea aripioarelor.


Alte motive pentru care un încălzitor auto poate sufla rece

Cele mai multe dintre motivele pentru care un încălzitor auto va sufla rece au legătură cu miezul încălzitorului, dar puteți avea și o problemă mecanică, electrică sau de vid. Specificațiile vor varia destul de mult de la un vehicul la altul, dar majoritatea sistemelor au un fel de ușă de amestec care schimbă modul în care curge sau nu aerul prin miezul încălzitorului.

Când o ușă de amestec se blochează, nu contează dacă miezul încălzitorului funcționează perfect. Deoarece ușa amestecului este blocată, miezul încălzitorului este esențial ocolit și nu veți primi decât aer rece.

Desigur, există o serie de motive pentru care o ușă mixtă se poate lipi și nu se lipesc întotdeauna în același mod. O ușă mixtă se poate bloca deschisă, rezultând tot timpul căldură sau blocată parțial închisă, astfel încât tot ce obțineți este căldură călduță.

O ușă mixtă se poate bloca, de asemenea, din cauza legăturii mecanice sau a unei linii de aspirare, a unui întrerupător care se defectează sau a mai multor alte motive. Dacă bănuiți că aveți de-a face cu o problemă a ușii mixte, procedura de diagnostic specifică va depinde de modul în care este configurat sistemul de încălzire al vehiculului.